Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Κομισιόν εναντίον Ορμπαν για τους ΛΟΑΤΚΙ – στο πλευρό της 14 χώρες και η Ελλάδα

Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την προσφυγή που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν εναντίον του ουγγρικού εκπαιδευτικού νόμου που καταπατά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε μια «σπάνια» κίνηση, στην προσφυγή αυτή, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Ελλάδα.

«Αυτός ο ιστορικός συνασπισμός ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών-μελών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα (στον Ούγγρο πρωθυπουργό) Βίκτορ Ορμπαν αναφορικά με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών μας της ισότητας, της συμπερίληψης και του κράτους Δικαίου», ανέφερε η βελγική ΜΚΟ Forbidden Colours.

«Δεκαπέντε κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ο θεσμός του ευρωπαϊκού Λαού- παίρνουν ξεκάθαρα θέση με το μέρος της ελευθερίας», δήλωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής Πιέρ Καρλεσκίντ, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ στο κοινοβούλιο.

Η Βουδαπέστη από την πλευρά της επέκρινε την Πέμπτη, την απόφαση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαδικασία, η οποία άρχισε λίγο αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας. «Οι φινλανδοί φίλοι μας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν σε ό,τι αφορά την ευθυδικία. Να “ζητιανεύεις” μέχρι να πετύχεις κάτι και αμέσως μετά να γυρνάς την πλάτη, δεν είναι μια αξιοπρεπής συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος υφυπουργός Εξωτερικών, Τάμας Μέντσερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό M1.

Η Ουγγαρία υιοθέτησε τον Ιούνιο 2021 ένα νόμο που απαγορεύει «την παρουσίαση ή την προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά ευρωπαίων ηγετών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μιλήσει για «ντροπή» και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ άρχισε διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ουγγαρίας, η οποία οδήγησε σε προσφυγή τον Δεκέμβριο του 2022 στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν εκτιμά πως αυτός ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει το άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποφυγή διακρίσεων, και τον χάρτη της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις κατευθυντήριες οδηγίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες μέσα στην εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων.

Μετά την απόφασή του να συμμετάσχει στη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή κάποιο κράτος-μέλος μπορεί να καταθέσει επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής. Η εν λόγω νομοθεσία ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 από το ουγγρικό κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το Fidesz, το κόμμα του Ορμπαν και προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης εκπαιδευτικού υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Ορμπαν φυσικά υπερασπίστηκε την νομοθεσία: «Η προπαγάνδα του φύλου δεν είναι μόνο…μια φλυαρία για το ουράνιο τόξο, αλλά η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά μας. Θέλουμε να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας… Τέτοιου είδους πράγματα δεν έχουν καμία θέση στην Ουγγαρία και ειδικά στα σχολεία μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών ζήτησε να αποσυρθούν όλα τα βιβλία που «προπαγανδίζουν» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

Ρωσία: Η ρωσική βουλή ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» μεταξύ των ενηλίκων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ