Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στο e-katanalotis.gov.gr τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φ.α. και τα επιτόκια των τραπεζών

Στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr θα αναρτώνται τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όλων των παρόχων, καθώς και επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Σε σύσκεψη που είχαν σήμερα οι Υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης αποφασίστηκε ότι η ανάρτηση των τιμολογίων:

– για τη μεν ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου (τιμολόγια Μαΐου) – και στο εξής στις 20 κάθε μήνα –, όταν και βάσει της νομοθεσίας υποχρεούνται οι πάροχοι να τα γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές,

– για το δε φυσικό αέριο θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε πάροχος μεταβάλλει τα τιμολόγιά του.

Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους.

Όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών, θα αναρτηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε τράπεζα μεταβάλλει τα επιτόκια ή προβαίνει σε ρυθμίσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την προστασία φυσικών προσώπων με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Σήμερα στην πλατφόρμα e-katanalotis αναρτώνται οι τιμές:

* σε καθημερινή βάση

– 1.200 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης σε σούπερ μάρκετ

– και των καυσίμων ανά πρατήριο

* και σε εβδομαδιαία βάση

– στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και στις εορταστικές περιόδους, στο «Καλάθι των Νονών» τώρα και το «Καλάθι του Άη Βασίλη» παλαιότερα.

Παράλληλα, αναρτώνται:

– τα φυλλάδια προσφορών των σούπερ μάρκετ,

– καθώς και η νομοθεσίαενημερωτικά σημειώματα για τα δικαιώματα των καταναλωτών και κάθε είδους πληροφορία που είναι χρήσιμη στον καταναλωτή.

Επιπρόσθετα, μέσω της πλατφόρμας ο καταναλωτής μπορεί, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να κάνει καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή καθώς και να διαμορφώσει το δικό του «καλάθι» με προϊόντα παρακολουθώντας καθημερινά την πορεία των τιμών τους.

Την πλατφόρμα επισκέπτονται 500.000 μοναδικοί επισκέπτες την εβδομάδα300.000 έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους και χρησιμοποιούν την ομώνυμη εφαρμογή (app), ενώ 150.000 χρήστες έχουν διαμορφώσει τα δικά τους «καλάθια».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι, τα εργαλεία που φτιάξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γνωστά ως e-katanalotis και Καλάθι του Νοικοκυριού, δουλεύουν. Δουλεύουν γιατί ενισχύουν τον ανταγωνισμό και ο μεταξύ των εταιρειών ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές υπέρ των καταναλωτών. Σε σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών αποφασίσαμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο του e-katanalotis υπέρ των καταθετών, των δανειοληπτών και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, από αυτόν τον μήνα στον e-katanalotis θα αναρτώνται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος του κάθε παρόχου και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ανά τράπεζα. Έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε καταθέτης, ο κάθε δανειολήπτης και ο κάθε καταναλωτής ποια εταιρεία και ποια τράπεζα τον συμφέρει.

Εύχομαι στις εταιρείες να κάνουν καλές προσφορές για να τις διαφημίζουμε και στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων σε ανταγωνιστικά επίπεδα, επίσης για να τις διαφημίσουμε.

Θα ξέρουμε και θα λέω ο ίδιος ποια εταιρεία έχει κάθε μήνα τη φτηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και ποια τράπεζα δίνει το καλύτερο επιτόκιο».

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Με την ανάρτηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κάθε παρόχου, καθώς και την ανάρτηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην πλατφόρμα e-katanalotis, ενισχύονται η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός προς όφελος των πολιτών.

Οι καταναλωτές αποκτούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές σε κρίσιμους για τον προϋπολογισμό τους τομείς και να επιλέξουν τη βέλτιστη για αυτούς λύση, ενώ οι επιχειρήσεις αποκτούν ένα σημαντικό κίνητρο ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση επιδότησε το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα έδωσε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν απρόσκοπτα να επιλέξουν τον πάροχο που τους συμφέρει, θεσμοθετώντας την υποχρέωσή τους να προαναγγέλλουν την τιμολογιακή πολιτική του επόμενου μηνός.

Σήμερα, προχωρούμε σε ένα ακόμη βήμα ουσιαστικής διευκόλυνσης και προστασίας των συμφερόντων των πολιτών. Από τον επόμενο μήνα, εντάσσουμε στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr, τις τιμές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν και να αποφασίζουν τι τους συμφέρει. Η κυβέρνηση με σχέδιο και με διαφάνεια προχωρά στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας προκειμένου να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό όλων των Ελλήνων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Ακόμα μια ευρωπαϊκή καινοτομία, που θέτει στο επίκεντρο τον καταναλωτή και την προστασία του, γίνεται πράξη. Το πρωτοπόρο εργαλείο του e-katanalotis που έχουμε δημιουργήσει, εμπλουτίζεται πλέον και με τα δεδομένα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και των επιτοκίων των τραπεζών για καταθέσεις και προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις πιο συμφέρουσες λύσεις, είτε αυτές αφορούν στα καθημερινά τους ψώνια είτε στο νέο στεγαστικό τους δάνειο και στις καταθέσεις τους. Παράλληλα, ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και στους συγκεκριμένους κλάδους, γεγονός που στο τέλος της ημέρας λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαιώθηκε η Μυτιληναίος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην καταγγελία της κατά της Imerys Βωξίτες

Εντοπίστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες με αδήλωτα ενοίκια Airbnb



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ