Οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, και σε άλλες περιοχές, συνδέονται με τη μάχη για την εξουσία εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν αρχηγός του τακτικού στρατού και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, είναι οι δύο “στρατηγοί” που έχουν βυθίσει στο χάος το Βόρειο Σουδάν.
Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας.
Ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί.
Αυτοί οι δύο άνδρες έχουν διαφωνήσει για την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα και ένα από τα βασικά «αγκάθια» είναι τα σχέδια για ένταξη των 100.000 μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF στον στρατό, αλλά και ποιος θα ηγηθεί της νέας δύναμης.
Πρόκειται για μία κλιμάκωση της διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.
Ο Αλ Μπουρχάν στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί για φρικαλεότητες.
Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου.
Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως και ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με την ρωσική εταιρεία μισθοφόρων της Βάγκνερ η οποία τον προμηθεύει με όπλα.
Έκτοτε, ο στρατηγός Νταγκάλο δημιούργησε την Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (RSF) η οποία έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα και που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη
Τώρα ο στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Αλ-Μπουρχάν, διαμηνύει ότι δε θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση με τις RSF του στρατηγού Ντάγκαλο απαιτώντας τη διάλυσή τους.
Σε νεότερη ενημέρωσή του ο στρατός ανέφερε ότι έχει πλέον καταλάβει θυλάκους που ήλεγχαν οι πιστοί στον στρατηγό Χαμέτι, και συγκεκριμένα σε Πορτ Σουδάν, Κασάλα, Κανταρέφ, Ντεμαζίν και Κόστι.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος των ΔΤΥ ανέφερε πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Χαμέτι ελέγχουν πλέον το 90% της πρωτεύουσας, με τον στρατό να έχει μόνο το υπόλοιπο 10% υπό τον έλεγχό του. Πρόσθεσε ότι οι παραστρατιωτικοί ελέγχουν επίσης στρατηγικά σημεία στην Ομντουρμάν και στο Νταρφούρ, καθώς και το αεροδρόμιο του Μερόβε, στον βορρά.
Όπως εξηγούσε την Κυριακή πρώην ανταποκριτής στο Σουδάν στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη στήριξη στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, έχοντας πρωταγωνιστήσει στις μάχες εκεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν έχουν μεγάλη υποστήριξη από τον λαό καθώς θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση μια ομάδα μισθοφόρων και στη χειρότερη μια ξένη κατοχική δύναμη.
Αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και νέα διάσπαση του Σουδάν, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νότου Σουδάν, με τις δυνάμεις των ΔΤΥ να συγκεντρώνονται ενδεχομένως στο Νταρφούρ και να κηρύσσουν ακόμη και την ανεξαρτησία της περιοχής.
Την ίδια ώρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα , Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αφρικανική Ένωση ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αίγυπτος και Νότιο Σουδάν προσφέρονται ως διαμεσολαβητές ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο αντίπαλους στρατηγούς. Για την ώρα το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι αντιμαχόμενοι είναι μια τρίωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Εάν οι μάχες συνεχιστούν, τότε θα μπορούσε να κατακερματίσει περαιτέρω η χώρα και να ενταθούν οι πολιτικές αναταράξεις. Στο μεταξύ, οι πολίτες του Σουδάν, καλούνται να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας και αιματοχυσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγωνία για τους Έλληνες στο Σουδάν