Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Συρία: Συνάντηση Άσαντ – Φειζάλ – Κινητικότητα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον Αραβικό Κόσμο

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συναντήθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, στο πιο σημαντικό βήμα μέχρι τώρα προς τον τερματισμό της δεκαετούς περιφερειακής απομόνωσης της Συρίας.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ προσγειώθηκε στη Δαμασκό την Τρίτη, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Σύρου ομολόγου του στη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη Σαουδάραβας αξιωματούχος στην πρωτεύουσα της Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 2011.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε διαδικτυακή δήλωση ότι η επίσκεψη έδειξε την επιθυμία του βασιλείου να βρει μια πολιτική λύση στη διένεξη με τη Συρία που θα διατηρούσε την «αραβική ταυτότητα της χώρας και θα την επέστρεφε στο αραβικό της περιβάλλον».

Ο Αλ Άσαντ είναι πολιτικά απομονωμένος στην περιοχή από την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά μια διπλωματική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα καθώς οι περιφερειακές σχέσεις αλλάζουν μετά από απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και του συμμάχου της Δαμασκού, Ιράν, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Το ταξίδι έρχεται σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, επίσης στην πρώτη τέτοια επίσκεψη από την έναρξη της σύγκρουσης.

Την περασμένη εβδομάδα, διπλωμάτες από εννέα αραβικές χώρες συναντήθηκαν στη Σαουδική πόλη Τζέντα για να συζητήσουν τον τερματισμό της μακράς περιόδου της Συρίας στη διπλωματική έρημο και την πιθανή επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών μετά την αναστολή της Δαμασκού το 2011.

Οι διπλωμάτες τόνισαν τη «σημασία του αραβικού ηγετικού ρόλου στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης» στη Συρία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι αρκετές χώρες εξακολουθούν να ανθίστανται στην επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο .

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τους δεσμούς της με την κυβέρνηση του Αλ Άσαντ το 2012 και το Ριάντ υποστήριζε ανοιχτά εδώ και καιρό την ανατροπή του, υποστηρίζοντας τους Σύρους αντάρτες στα προηγούμενα στάδια του πολέμου.

Αρκετές άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν επίσης τους δεσμούς τους με τη Συρία καθώς ορισμένες δυνάμεις πόνταραν στον θάνατο του Αλ Άσαντ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αποκατέστησαν τους δεσμούς στα τέλη του 2018, ηγούνται της πρωτοβουλίας για την επανένταξη της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο .

Ένας σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε καταστροφές στην Τουρκία και τη Συρία πυροδότησε αραβική προσέγγιση στην κυβέρνηση του Αλ Άσαντ και η αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης ανακοινώθηκε τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος ο Αλ Άσαντ έχει επισκεφθεί τόσο το Ομάν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τον σεισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας αυτό το μήνα επισκέφθηκε την Αλγερία και την Τυνησία μετά από ταξίδια στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο σε μια διπλωματική ώθηση.

Η Συρία πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τη διπλωματική της αποστολή στην Τυνησία και να διορίσει έναν πρεσβευτή εκεί, μετά από παρόμοια κίνηση που ανακοίνωσε η Τύνιδα.

Ο πρίγκιπας Faisal είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι στον αραβικό κόσμο χτίζεται συναίνεση ότι θα χρειαζόταν μια νέα προσέγγιση στη Συρία που απαιτεί διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων.

Το Ριάντ έστειλε βοήθεια τόσο σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες όσο και σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αλλά η προσπάθεια δεν περιελάμβανε άμεση επαφή με την κυβέρνηση του Άσαντ.

Τον Μάρτιο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας είχαν πει ότι το Ριάντ και η Δαμασκός ήταν σε συνομιλίες για την επανέναρξη των προξενικών υπηρεσιών.

Οι αντίπαλοι Ιράν και Σαουδική Αραβία έχουν υποστηρίξει τις αντίπαλες πλευρές σε πολλές περιφερειακές ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, και επίσης αγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, ο Αλ Άσαντ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today ότι «η Συρία δεν είναι πλέον σκηνή σύγκρουσης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν».

Ο πόλεμος της Συρίας έχει σκοτώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ περίπου ο μισός προπολεμικός πληθυσμός της χώρας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Ο Αλ Άσαντ ελπίζει ότι η εξομάλυνση με τα πλούσια κράτη του Κόλπου θα μπορούσε να φέρει οικονομική ανακούφιση και χρήματα για την ανοικοδόμηση, καθώς η ευρύτερη διεθνής χρηματοδότηση παραμένει άπιαστη χωρίς μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αναλυτές λένε ότι οι κυρώσεις στη Συρία πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σεναριολογία» τα περί επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

Η Αίγυπτος και η Συρία δεσμεύονται για στενότερες σχέσεις καθώς ο Σύρος ΥΠΕΞ επισκέπτεται το Κάιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ