Ο ΟΗΕ εκτιμά πως μέχρι τα μέσα του 2023 η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Κίνα.
Σύμφωνα με την έκθεση για τον παγκόσμιο πληθυσμό που δημοσιοποιήθηκε από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, ο ινδικός πληθυσμός θα φθάσει το 1,4286 δισεκατομμύριο κατοίκους, έναντι 1,4257 δισεκατομμυρίου για την Κίνα.
Ο λόγος είναι πως στην Κίνα, από πέρσι, καταγράφεται μείωση – για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες, μία ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της, με βαθιές συνέπειες για την οικονομία και τον κόσμο.
Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα των αυστηρών πολιτικών μηδενικού κυήματος ή για την γέννηση ενός μόνον παιδιού αποθαρρύνοντας τιμωρητικά την απόκτηση πολλών παιδιών, αλλά και της αύξησης του κόστους της σύγχρονης διαβίωσης.
Αντιθέτως στην Ινδία που δεν ισχύουν ανάλογες πολιτικές ο πληθυσμός επιβραδύνεται, με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι στην Κίνα, στο 1,2% – κατά μέσο όρο – από το 2021, σε σχέση με 1,7% τα περασμένα 10 χρόνια, φέρνοντάς την στην κορυφή της πληθυσμιακής πυραμίδας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται μακράν στην τρίτη θέση, με κατ’ εκτίμηση πληθυσμό 340 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου βιώνουν ήδη το φάσμα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, καθώς το ποσοστό γεννήσεων υποχωρεί κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, γνωστό ως «ποσοστό ανανέωσης». Σε 61 χώρες της υφηλίου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πληθυσμός θα υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 1% μέχρι το 2050.