Το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται στην Πρωτεύουσα ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά με διαφορά στην Κρήτη.
Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Η «Μ» παρουσιάζει τη «σύγκρουση» των κομμάτων σε κάθε Περιφέρεια.
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκλογές δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη μάχη η οποία μπορεί είτε να δώσει κυβέρνηση είτε να καθορίσει τα πράγματα για δεύτερες, εκλογές εφόσον οδηγηθούμε σε αυτές από την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό το σενάριο, δηλαδή, οι δεύτερες εκλογές είναι και το πιο πιθανό. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κερδίζει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αν και βλέπει τις δυνάμεις της να μειώνονται σε σχέση με το 2019, ειδικά μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Μπροστά στην Πελοπόννησο
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι μπροστά στην Πελοπόννησο, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το 44% που είχε πάρει το 2019 τα νούμερά της κινούνται στο 34%, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 24% δεν δείχνει να ανεβαίνει περισσότερο από 3%. Αντιθέτως ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ από το 10% κοντά στο 15%. Αν το κόμμα Κασιδιάρη ήταν στις εκλογές θα έπαιρνε υψηλό ποσοστό, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν κάνει διάφορές εταιρείες, και ειδικά μεταξύ των νέων χαμηλότερης μόρφωσης.
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, στην Κορινθία προηγούνται από τη ΝΔ οι Χρ. Δήμας και Ν. Ταγαράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Τζ. Σουκαρά μπορεί να ξεπεράσει τον εκλεγμένο το 2019 βουλευτή Γ. Ψυχογιό, ενώ στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την έδρα που πιθανόν να κερδίσει το κόμμα.
Στην Αργολίδα προηγούνται οι Ανδριανός (ΝΔ), Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ) και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μάχη μεταξύ του νυν βουλευτή Α. Πουλά και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Α. Χειβιδόπουλου.
Στην Αρκαδία, στη ΝΔ προηγείται ο νυν βουλευτής Κ. Βλάσσης, αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό, στον ΣΥΡΙΖΑ δίνεται μάχη μεταξύ του νυν βουλευτή Γ. Παπαηλιού και του Χρ. Στάικου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο νυν βουλευτής Ο. Κωνσταντινόπουλος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με την κατάκτηση της πρωτιάς και της έδρας.
Στη Λακωνία στη ΝΔ προηγείται ο νυν βουλευτής Θ. Δαβάκης, στον ΣΥΡΙΖΑ ο επίσης νυν βουλευτής Στ. Αραχωβίτης, αλλά με σχετικά μικρή διαφορά από τη δεύτερη Π. Παπαγιαννοπούλου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ σαρώνει η κόρη του πρώην βουλευτή της περιοχής Λεωνίδα Γρηγοράκου, Νάγια.
Στη Μεσσηνία προηγούνται οι Γ. Λαμπρόπουλος (ΝΔ), Α. Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί.
Το «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ
Το κάποτε «πράσινο» νησί, η Κρήτη, σήμερα είναι ντυμένη στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κάνει εντυπωσιακό come back. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31%, αλλά χάνει σχεδόν 10% της δύναμής του, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 25% και χάνει περίπου 7,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει από το 10,5% το 16%.
Στο Ηράκλειο προηγούνται οι Λ. Αυγενάκης (ΝΔ), Χ. Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και στο ΠΑΣΟΚ θα πέσουν μαζί στο νήμα οι Βαμβακά, Λαμπρινού, Μπαριτάκη και Παρασύρη.
Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη ισορροπία μεταξύ των κυριών Βολουδάκη, Μπακογιάννη και του κ. Μαρκογιαννάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πολάκης εύκολα θα κερδίσει την έδρα. Στο Ρέθυμνο θα βγουν οι Κεφαλογιάννης, Ξανθός (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα) και στο Λασίθι οι Πλακιωτάκης, Θραψανιώτης (επίσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).
Νησιά: Σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Βόρειο Αιγαίο η εικόνα είναι περίπου παρόμοια με το 2019, με τη ΝΔ να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στη Λέσβο, όπου από 39% κινείται πέριξ του 33%. Για τη Νέα Δημοκρατία σημαντική φαίνεται ότι είναι η προσθήκη της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Ελευθερίας Φτακλάκη, αφού ίσως αλλάξει τα δεδομένα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο φέρνοντας στο κόμμα κεντρώους ψηφοφόρους.
Αττική: Διατηρεί τα πρωτεία της η Νέα Δημοκρατία παρά τη μείωση των αριθμών της.
Βόρειος τομέας: Έχει καθαρή διαφορά. Βρίσκεται στο 39% χάνοντας 6 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 4 και είναι στο 24%, ενώ το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει σε διψήφιο ποσοστό. Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κεραμέως, Καιρίδης, Ρουσόπουλος προηγούνται, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά οι Ζαχαριάδης, Τσακαλώτος και μετά έρχεται ο Κατρούγκαλος. Με διαφορά πρώτος ο Λοβέρδος στο ΠΑΣΟΚ.
Νότιος τομέας: Στο 37% κινείται η ΝΔ και 31-32% ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει το 10%, αλλά δεν το αγγίζει.
Δυτικός τομέας: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και κόβει νούμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο 30%, ενώ η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 27%. Μεγάλη μάχη στο Κίνημα μεταξύ Γιαννακοπούλου, Καρχιμάκη και Κατερινόπουλου για την έδρα.
Ανατολική Αττική: «Κάστρο» της ΝΔ παρά τη μείωση. Το κυβερνών κόμμα είναι κάπου στο 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Το ΠΑΣΟΚ έφτασε κοντά στο 10%. Βορίδης, Πέτσας, Ζαχαράκη προηγούνται, ενώ στο ΠΑΣΟΚ πίσω από τον Χριστοδουλάκη δίνουν μάχη οι Αναστασίου, Σμέρος.
Δυτική Αττική: Στο άλλοτε «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ντέρμπι μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων κάπου στο 30%.
Α΄ Αθηνών: Η Νέα Δημοκρατία μετριέται στο 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κοντά στο 10%, με τον Γερουλάνο να είναι έτοιμος να κάνει την έκπληξη κόντρα στην παλαιά καραβάνα, τον Σκανδαλίδη. Στη ΝΔ προηγείται ο Κυρ. Πιερρακάκης (54%) και ακολουθείται από τους κ. Κικίλια (37%) και Πλεύρη (32%). Πιο χαμηλά στη λίστα εντοπίζονται η κ. Κεφαλογιάννη (28%) και ο κ. Συρίγος (28%). Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Ν. Ηλιόπουλος (61%) και ακολουθείται από τον Δ. Τζανακόπουλο (51%). Αρκετά χαμηλότερα ανιχνεύονται οι κ. Φίλης (30%), Χατζηνικόλας (28%) και Βούτσης (25%), ενώ λίγο πιο χαμηλά εντοπίζεται ο κ. Βερναρδάκης (20%).
Πειραιάς: Στην Α΄ Πειραιά η ΝΔ είναι κάπου στο 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 23% και ακριβώς ανάποδα είναι τα πράγματα στη Β΄ Πειραιά. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στον Πειραιά να ξεπεράσει το 10%.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Ό,τι χάνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία πέφτει κάτω από το 40%, δεν το κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει λόγω της στάσης του στο θέμα του φράχτη. Αντιθέτως αυτός που κερδίζει είναι ο Βελόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως πέσει κάτω από το 20% και το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει πάνω από το 10%. Διψήφιο ποσοστό πλησιάζει ο Βελόπουλος. Ο Κασιδιάρης θα έπαιρνε πολύ υψηλό ποσοστό αν ήταν στις εκλογές.
Ήπειρος: Η Νέα Δημοκρατία κινείται στο 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 30%. Το ΠΑΣΟΚ μετριέται στο 12%!
Ιόνιο: Παρόμοια είναι εδώ τα νούμερα με την Ήπειρο, όμως, εδώ έχουμε μονοεδρικές περιφέρειες και γίνεται μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.
Θεσσαλονίκη: Τα νούμερα των δύο πρώτων κομμάτων κινούνται στα πέριξ του 35% και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να πιάνει διψήφιο. Ο Βελόπουλος έχει πολλές δυνάμεις στην περιοχή.
Δυτική Ελλάδα: Η μεγάλη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ γίνεται εδώ, αφού τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Ηλεία οι μετρήσεις το φέρνουν στο 14%. Πρώτη θα είναι και πάλι η Νέα Δημοκρατία.
Δυτική Μακεδονία: Η ΝΔ είναι στο 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29%. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει πάνω από το 13%, εκτός της Καστοριάς, όπου τα νούμερά του είναι πολικής θερμοκρασίας. Τις δύο μονοεδρικές, Καστοριά και Γρεβενά, θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.
Θεσσαλία: Το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει το 10% σε όλες τις περιοχές πλην της Μαγνησίας και η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερά την πρωτιά.
Στερεά Ελλάδα: Στην Κεντρική Ελλάδα, σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει μεγαλύτερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2019, κρατώντας ωστόσο την πρώτη θέση.
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί