Η συστηματική και πολύωρη χρήση της δημοφιλούς πλατφόρμας YouTube μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική μας κατάσταση. Με ποιον τρόπο; Απάντηση προσπαθεί να δώσει μια νέα έρευνα.
Από την έναρξή του, το 2005, έφερε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε βίντεο στο διαδίκτυο, προσφέροντάς μας ατελείωτο περιεχόμενο για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Πλέον, το YouTube έγινε μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με τουλάχιστον 2,5 δισ. χρήστες παγκοσμίως.
Πόσο, όμως, επηρεάζει την ψυχολογία μας η διαρκής χρήση του YouTube; Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα ευεξίας μας υποφέρουν ως αποτέλεσμα της συχνής έκθεσης σε προσεκτικά «επιμελημένες» ζωές, ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς και έναν ατέλειωτο διαγωνισμό δημοτικότητας.
Μια νέα μελέτη εστιάζει στην επίδραση του YouΤube στη μοναξιά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Griffith και το Australian Institute for Suicide Research and Prevention (AISRAP) αναφέρουν ότι το να αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι επιζήμιο για την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν ότι οι φανατικοί χρήστες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης. Μάλιστα, βρήκαν ότι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο ήταν τα άτομα κάτω των 29 ετών ή τα άτομα που παρακολουθούσαν τακτικά περιεχόμενο σχετικά με τις ζωές άλλων ανθρώπων.
Η επίδραση του YouTube στην ψυχολογία
Οι δρ Luke Balcombe και ο ομότιμος καθηγητής Diego De Leo προσπάθησαν να κατανοήσουν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιδράσεις της πλατφόρμας στην ψυχική υγεία. Όπως εξηγούν, η ανάπτυξη παρακοινωνικών σχέσεων, δηλαδή οι μονόπλευρες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δημιουργών περιεχομένου και των ακολούθων τους, μπορεί να αποτελέσουν λόγο ανησυχίας. Από την άλλη, όμως, εντόπισαν και ορισμένες ουδέτερες ή θετικές περιπτώσεις δημιουργών, οι οποίοι ανέπτυξαν στενότερες σχέσεις με τους ακολούθους τους.
«Αυτές οι διαδικτυακές “σχέσεις” μπορούν να καλύψουν ένα κενό στα άτομα που, για παράδειγμα, έχουν κοινωνικό άγχος. Ωστόσο, μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματά τους, όταν δεν συμμετέχουν σε πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στα αναπτυξιακά χρόνια», υπογραμμίζει ο πρώτος.
Τι συνιστούν οι ειδικοί;
«Συνιστούμε στα άτομα να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στο YouTube και να αναζητήσουν άλλες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης, για την καταπολέμηση της μοναξιάς και την προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας», τονίζουν.
Πηγή: ow.gr /Μ. Παπαδοδημητράκη