Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Θετική και η δεύτερη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση για την Ελλάδα

Η έκθεση για δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας που θα  παρουσιαστεί αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του εαρινού ευρωπαϊκού εξαμήνου θα είναι θετική στη γενική της αποτίμηση σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Κομισιόν θα διαπιστώνει στην έκθεσή της τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας που έφτασε το 2022 στο 5,9%, αν και φέτος αναμένεται να επιβραδύνει στο 2,5%, παραμένοντας υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% για την Ευρωζώνη που έκανε στις εαρινές της εκτιμήσεις. Επίσης, θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα σημειώνει τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, επισημαίνοντας ότι το χρέος μειώθηκε το 2022 στο 171,2% του ΑΕΠ από 193,6% που είχε φτάσει το 2021. Επίσης θα σημειώνει και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% το 2022, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 1,9 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2023.

Σε ότι αφορά τα βασικά θέματα της αξιολόγησης, η εικόνα θα είναι μάλλον μικτή. Ειδικότερα, στην πορεία οριστικής διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Κομισιόν θα χαιρετίζει τη ρύθμιση για 250.000 ενήμερους δανειολήπτες, με στεγαστικά δάνεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο, με στόχο να μην δημιουργηθεί νέο κύμα “κόκκινων” δανείων, από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ. Ωστόσο, θα επισημαίνει την καθυστέρηση στη σύσταση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης ακινήτων που αποτελεί μέρος του νέου πτωχευτικού νόμου.

Θα είναι όμως θετική, με την επίλυση του θέματος που είχε δημιουργηθεί στη δευτερογενή αγορά δανείων και ειδικότερα το πρόβλημα που είχε προκύψει με τους πλειστηριασμούς αναδόχων των servicers, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Θα επισημαίνεται, όμως, η καθυστέρηση της εκκαθάρισης των καταπτώσεων εγγυήσεων των Δημοσίου, που δόθηκαν για δάνεια ιδιωτών.

Στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα επισημαίνεται η αύξηση νέων οφειλών από τα δημόσια νοσοκομεία, παρότι έχουν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανισμοί για την αποφυγή συσσώρευσης νέων οφειλών του Δημοσίου σε προμηθευτές.

Επίσης, θα επισημαίνεται πρόοδος στην ολοκλήρωση του κτηματολόγιου, τη θέσπιση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Οι άλλες εκθέσεις
Στις επισημάνσεις των ακραίων δημοσιονομικών ανισορροπιών θα αναφέρεται για την Ελλάδα το πρόβλημα με το ύψος του χρέους, παρά τη σημαντική υποχώρησή του τα τελευταία χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης, θα τονίζεται η σημασία της μείωσης του μεγάλου ανοίγματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε στο τέλος του 2022 το 9,7% του ΑΕΠ. Τούτο, ενώ θα αναγνωρίζεται ότι μέρος της διεύρυνσης του ελλείμματος οφείλεται στην εκτόξευση των διεθνών τιμών των καυσίμων τον περασμένο χρόνο. Δεν θα απουσιάζουν επίσης παρατηρήσεις για το ύψος των κόκκινων δανείων, τα οποία μειώθηκαν μεν στο 8,4% του συνόλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, όπου τα κόκκινα δάνεια δεν ξεπερνούν το 1,83% του συνόλου.

Τέλος, θετική αναμένεται ότι θα είναι η έκθεση και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αφού ο κύριος όγκος τους έχει ενταχθεί και υλοποιείται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ