Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί κι επισήμως το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύματα έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα των νέων υπουργών, που κρύβει εκπλήξεις.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Fox Haber, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η λίστα δόθηκε στα μέλη του ΑΚΡ, η θέση που θα αλλάξει είναι του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ίδιο παραμένει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας.
Ιδιαίτερα επίσης απασχολεί και το όνομα που θα ανακοινωθεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια εποχή που η τουρκική λίρα καταποντίζεται και ο πληθωρισμός έχει «σκαρφαλώσει» σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Tον Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται να διαδέχεται ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), ενώ στο υπουργείο Άμυνας θα παραμείνει ο Χουλουσί Ακάρ.
Όσο για τη θέση του «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας, σενάρια λένε ότι ίσως επανέλθει στο πόστο αυτό ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2015.
Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήδη είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ο κύριος Σιμσέκ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρό μας. Επίσης, μίλησα μαζί του αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Έχει ήδη δηλώσει ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο, ανεξάρτητα από το αξίωμα και τη θέση του».
Oι φήμες είχαν ενισχυθεί όταν ο Σιμσέκ συμμετείχε τον Απρίλιο σε προεκλογική εκδήλωση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γενέτειρα Μπατμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Νωρίτερα τον Μάρτιο, οι δυο άνδρες είχαν συναντηθεί εκ νέου, πυροδοτώντας εικασίες. Τότε ο Σιμσέκ είχε πει ότι ήθελε να μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική.
Πηγές αναφέραν τότε ότι ο Ερντογάν θέλει να δώσει κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας στον Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους. «Η προσέγγιση στην οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε το AKP στο μανιφέστο των εκλογών του 2002. Με άλλα λόγια, το AKP επιστρέφει στις ρίζες του», έλεγε σχετικά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Ολη η Τουρκία ξέρει την προσέγγιση και την επιτυχία του Σιμσέκ», τόνιζε σχετικά στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Οπως σχολίαζ ο ίδιος, «αν ο Σιμσέκ αναλάβει αξίωμα, είναι αναπόφευκτη η ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική, οι γραφειοκράτες και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα εργαστούν αρμονικά μαζί του».
Από τότε που ο Σιμσέκ αποχώρησε το 2018 από αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στη διοίκηση της οικονομίας.
Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι η η παρουσία του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της οικονομίας της Τουρκίας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, αλλά θα συμβάλει και στην εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται η τουρκική λίρα.