Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Αυστηρώς «ακατάλληλη» για την προεδρία της ΕΕ η Ουγγαρία

Οι πολλαπλές παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ από την Ουγγαρία την καθιστούν ακατάλληλη να ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης το 2024, προειδοποίησε ομάδα Ευρωβουλευτών, σε ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Το ψήφισμα, το οποίο έχει την υποστήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κεντροδεξιού ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του φιλελεύθερου Renew Europe, καθώς και των ομάδων των Πρασίνων και της Αριστεράς, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά δείχνει τον δρόμο για μια ακόμη μεγάλη πολιτική διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης, όπου το Fidesz κυβερνά από το 2010.

Η ουγγρική κυβέρνηση πρόκειται να ασκήσει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών από τον Ιούλιο του 2024, λιγότερο από ένα μήνα μετά τις επόμενες ευρωεκλογές.

Αν και η εκ περιτροπής προεδρία έχει πολύ μικρότερη πολιτική επιρροή για τη διαμόρφωση της συζήτησης μετά την καθιέρωση ενός μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της διαπραγμάτευσης των νόμων της ΕΕ.

Το ψήφισμα θέτει το ερώτημα «πώς η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να εκπληρώσει αξιόπιστα αυτό το καθήκον το 2024, δεδομένης της μη συμμόρφωσής της με το δίκαιο της ΕΕ και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ, καθώς και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας».

Στη συνέχεια καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να «βρουν μια κατάλληλη λύση το συντομότερο δυνατό» και «υπενθυμίζει ότι το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν δεν βρεθεί μια τέτοια λύση».

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Zoltan Kovacs, κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές για «την ίδια παλιά, χιλιοειπωμένη κατηγορία ότι η Ουγγαρία παραβιάζει τις βασικές αρχές της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασκήσει την προεδρία».

«Γνωρίζουμε όμως τον πραγματικό λόγο: δεν τους αρέσει η φιλο-ειρηνική στάση της Ουγγαρίας και προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ψηφίζοντας κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εκφράζοντας διαρκώς την αντίθεσή της στην αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν μια τέτοια ευκαιρία από την Ουγγαρία», πρόσθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης Judit Varga.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χειρίστηκε λάθος αυτό το θέμα. Κανείς από αυτούς που μοίρασαν την τράπουλα δεν είχε την ιδέα ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να πάρει τη θέση που της αναλογεί. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και προετοιμαζόμαστε για το έργο αυτό», δήλωσε η Varga.

Σε άλλο σημείο, το ψήφισμα κατηγορεί την κυβέρνηση Fidesz για «συστηματική διαφθορά» και «καταδικάζει τις επικοινωνιακές εκστρατείες της ουγγρικής κυβέρνησης κατά της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης ώστε να αποσπάσει την προσοχή από τη μη συμμόρφωσή της με τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ».

Η κυβέρνηση Fidesz του πρωθυπουργού Viktor Orbán βρίσκεται σε σχεδόν μόνιμη σύγκρουση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω διαφορών σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Η Επιτροπή έχει επίσης παρακρατήσει δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, αν και η Ουγγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς αποδέκτες κονδυλίων της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με τη Σουηδική προεδρία της ΕΕ

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ κατέθεσε πρόταση για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ