Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Σύνταγμα δεν το αλλάζεις μόνος σου, το αλλάζεις μαζί με άλλους»

«Όσοι φοβήθηκαν υποτίθεται από τη δήλωσή μου περί ενδεχόμενης πολιτικής ηγεμονίας και αλλαγής του Συντάγματος μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, προφανώς δεν γνωρίζουν το ίδιο το Σύνταγμα. Η Βουλή που έχουμε μπροστά μας είναι προτείνουσα, αναθεωρητική Βουλή είναι η επόμενη. Μεσολαβούν εθνικές εκλογές. Και 300 έδρες να έχουμε δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Στον ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ


Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλάει για τις επικείμενες εκλογές, την αναθεώρηση, τις υποκλοπές, τη Νοvartis και τις θέσεις της αντιπολίτευσης.


Με αυτά τα λόγια, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντά στις επικρίσεις τις οποίες δέχτηκε σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του περί αλλαγής του Συντάγματος. Με συνέντευξη στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο μέχρι πρότινος υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι ο «στόχος των 180 ασφαλώς και ισχύει όχι ως αυτοσκοπός της Νέας Δημοκρατίας», αλλά ως άθροισμα κομμάτων που θα συμφωνήσουν σε βασικές συνταγματικές αλλαγές. Επισημαίνει επίσης ότι η μόνη λύση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναφέρεται και σε υποθέσεις όπως οι υποκλοπές και η Novartis.

-Πού (κατά τη γνώμη σας) οφείλεται η διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Πρώτον και κυριότερον στο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια πάρα πολύ καλή κυβέρνηση και ο κόσμος συνέκρινε πώς ζούσε το 2019 και πως ζούσε το 2023. Συνέκρινε μία κυβέρνηση που αντιμετώπισε πανδημία, εισβολή στον Έβρο, πόλεμο στην Ουκρανία, πληθωριστική κρίση, με ανθρώπους που ήταν πάνω από όλα τα προβλήματα και με έναν πρωθυπουργό κατηρτισμένο και ικανό, που έδινε λύσεις σε όλα τα θέματα. Και, από την άλλη, έβλεπε έναν Αλέξη Τσίπρα ως βασικό αντίπαλο, ο οποίος τη μια μέρα έλεγε θα κάνω κυβέρνηση με αυτόν, την άλλη με τον άλλον, την άλλη κυβέρνηση ανοχής, την παράλλη κυβέρνηση ηττημένων και ούτω καθ’ εξής.

Άρα, ο ελληνικός λαός από τη μία είχε μια καθαρή πρόταση ενός σοβαρού κυβερνήτη και από την άλλη είχε ένα «σκορποχώρι». Και, προφανώς, επέλεξε τον σοβαρό κυβερνήτη.

– Ποιο είναι τελικά (για τη ΝΔ) το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών και τελικά ισχύει ο στόχος των 180 βουλευτών προκειμένου να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση;
Ο στόχος των 180 βεβαίως και ισχύει, όχι ως αυτοσκοπός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως άθροισμα κομμάτων που θα συμφωνήσουμε σε βασικές συνταγματικές αλλαγές που τις ζητάμε χρόνια και τις έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος, όπως παραδείγματος χάρη την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Όσοι φοβήθηκαν, υποτίθεται, από τη δήλωσή μου περί ενδεχόμενης πολιτικής ηγεμονίας και αλλαγής του Συντάγματος μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, προφανώς δεν γνωρίζουν το ίδιο το Σύνταγμα. Η Βουλή που έχουμε μπροστά μας είναι προτείνουσα, αναθεωρητική Βουλή είναι η επόμενη. Μεσολαβούν εθνικές εκλογές. Και 300 έδρες να έχουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα.

Όλη η συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» ως συνήθως. Σε κάθε περίπτωση το Σύνταγμα δεν το αλλάζεις μόνος σου, το Σύνταγμα το αλλάζεις πάντα μαζί με άλλους. Αυτό είναι το πνεύμα του Συντάγματος, όπως πολύ σωστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

– Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας και με την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, θα πάμε σε τρίτες εκλογές ή θα επιχειρήσετε συνεργασία προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση; Και, εάν ναι, με ποιον;
Η συζήτηση αυτή είναι πλέον κουραστική. Την κάναμε μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα κάνει λάθος. Μία λύση υπάρχει: αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

– Από την αντιπολίτευση γίνεται λόγος για μη κοστολογημένο πρόγραμμα. Τελικά οι δεσμεύσεις σας πόσο κοστίζουν;

Το να κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία, που έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τους στόχους, μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πληθωρισμό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για δημοσιονομική ανευθυνότητα, πραγματικά με ξεπερνά.

Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνουμε για να μας χαρακτηρίσει κάποιος δημοσιονομικά υπεύθυνους; Μας λένε δημοσιονομικά υπεύθυνους οι αγορές, μας λένε δημοσιονομικά υπεύθυνους οι οίκοι αξιολόγησης, μας λέει δημοσιονομικά υπεύθυνους η Κομισιόν, αλλά δεν μας λένε δημοσιονομικά υπεύθυνους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Με συγχωρείτε, πάμε παρακάτω.

– Θα ήθελα την τοποθέτησή σας για το θέμα των υποκλοπών. Υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων κ.λπ.;
Η συζήτηση και αυτή νομίζω κρίθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επί 10 μήνες η αντιπολίτευση μονοθεματικά ασχολείτο με τις υποκλοπές και τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ο λαός έδωσε 41% στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.

Όλα αυτά φυσικά θα τα δούμε όταν θα καταλήξει η Δικαιοσύνη, γιατί τελικά ο μόνος που έχει πραγματικό λόγο να ασχολείται με την υπόθεση αυτή είναι η ελληνική Δικαιοσύνη, και αυτή θα μας πει τελικά αν υπάρχουν και ευθύνες.

– Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι μόνο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη, υπό την έννοια ότι αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν σχέσεις μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας;
Είναι άλλη μία προεκλογική θέση του Αλέξη Τσίπρα που καταψήφισε ο ελληνικός λαός με πολύ μεγάλη ένταση. Είναι ντροπή να θες να πάρεις την εξουσία και να υπονοείς ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που εποπτεύει της σχετικής έρευνας, ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι ο κύριος Ισίδωρος Ντογιάκος. Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους δικαστικούς λειτουργούς που έχει η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια κατά κοινή ομολογία. Για έναν ακέραιο άνθρωπο.

Τι λέει στα σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο κ. Ντογιάκος κάνει ό,τι του λέει ο κ. Μητσοτάκης; Πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν όρια στην πολιτική διαμάχη και ότι αυτό που κάνει είναι ντροπή.

– Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το πρόσφατο βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis.

Δείτε πόσο άδικη είναι η ζωή. Όταν ήρθε ο φάκελος στη Βουλή με τις καταθέσεις αυτών των ψευδομαρτύρων για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και για την ενδεχόμενη δίωξη του κ. Φρουζή, του κ. Μανιαδάκη κ.λπ., ήταν πρώτο θέμα στην Ελλάδα επί σειρά μηνών.

Η είδηση που απαλλάσσονται όλων των κατηγοριών με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα οι κυρίως θεωρούμενοι υπεύθυνοι Φρουζής και Μανιαδάκης ήταν ένα μονόστηλο σε δυο-τρεις εφημερίδες. Αυτή είναι η αδικία της ζωής.

Είναι προφανές ότι αυτοί που έστησαν τη σκευωρία ήξεραν ότι η φασαρία θα γίνει στην αρχή και στο τέλος, θα περάσουν όλα στο ντούκου. Όπως και πραγματικά, δυστυχώς, έγινε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ για την 64χρονη που πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ