Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Σουηδία: Εκδίδει Kούρδο του PKK στην Τουρκία για να μπει στο NATO

Η παραδοσιακά ανεξάρτητη Σουηδία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στο NATO, ώστε να βρεθεί υπό την προστασία του απέναντι στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το δικαίωμα βέτο που κατέχει εναντίον της σκανδιναβικής χώρας, ώστε να κάνει εξοπλιστικά παζάρια με τις ΗΠΑ.

Η Στοκχόλμη, από την πλευρά της, επιχειρεί να εκμηδενίσει τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η τουρκική διπλωματία εναντίον της, ότι δήθεν εξακολουθεί να περιθάλπει «τρομοκράτες» – όπως χαρακτηρίζει τους κούρδους ακτιβιστές η Άγκυρα.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, ανοίγει το δρόμο για την έκδοση ενός κούρδου «εξτρεμιστή» που κατηγορείται στην Τουρκία, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου. Οι δικαστές στη Σουηδία ενέκριναν την έκδοση του κούρδου υποστηρικτή της πολιτοφυλακής του PKK, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο πρόεδρος Ερντογάν να εγκαταλείψει το βέτο του για την ένταξη της χώρας στο NATO.

Το σουηδικό ανώτατο δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο που να αποτρέπει την κυβέρνηση να στείλει τον Μεχμέτ Κοκουλού πίσω στην Τουρκία, ώστε να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, για μεταφορά κάνναβης. Ο Κοκουλού ισχυρίζεται ότι η εντολή έκδοσής του είναι πολιτική και σχετίζεται με την υποστήριξή του στην παράνομη ομάδα του PKK, η οποία έχει διεξάγει αντάρτικη εκστρατεία κατά των αρχών στην Αγκυρα για δεκαετίες.

Πολλοί κούρδοι υποστηρικτές του PKK έχουν βρει καταφύγιο στη Σουηδία και ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την υποστήριξη της χώρας στην «τρομοκρατία», ως λόγο για να μπλοκάρει την αίτηση της για ένταξη στο NATO.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε μια λίστα με άτομα από τα 100.000 μέλη της κουρδικής μειονότητας που ζουν στη Σουηδία, και επιθυμεί να επιστραφούν στην Τουρκία, προτού εγκρίνει την νατοϊκή αίτηση της. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία διατηρούν παραδοσιακά διπλωματική ουδετερότητα, αλλά άλλαξαν τη στάση τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία έλαβε την ένταξή της στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, αλλά προέκυψε αδιέξοδο σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας, καθώς τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι δικαστές, αρνούνταν να παραβιάσουν την ιστορική φήμη της σκανδιναβικής χώρας ως καταφύγιο για πολιτικούς αντιφρονούντες από όλο τον κόσμο.

Ο Κοκουλού ήταν μέλος μιας ομάδας νεολαίας του HDP, ενός πολιτικού σχηματισμού που συχνά κατηγορείται από την Άγκυρα ως «βιτρίνα» του PKK. Αφού αποφυλακίστηκε πρόωρα με περιοριστικούς όρους, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής των τεσσάρων ετών και επτά μηνών για την κατηγορία της μεταφοράς ναρκωτικών, μετακόμισε στη Σουηδία και έγινε ενεργός επικριτής του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υποστηρίζει ότι η εντολή έκδοσης έχει πολιτικά κίνητρα και πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επιθυμεί απλά την ολοκλήρωση της ποινής του, και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πρόθεση να τον κατηγορήσει για «τρομοκρατικά» εγκλήματα. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έκδοσης του Κοκουλού είχε «πολιτικά κίνητρα» και επικύρωσε την έκδοσή του, η οποία πρέπει τώρα να υπογραφεί από τη σουηδική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί.

Σε μια σύνοδο κορυφής του NATO στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, η Σουηδία υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συγκεκριμένης έκδοσης, χωρίς όμως να δεσμευτεί για χαλάρωση της νομοθεσίας της. Η συμφωνία έκδοσης κούρδων υποστηρικτών για μη πολιτικούς λόγους, μπορεί να δώσει το απαιτούμενο πρόσχημα στον Ερντογάν, ώστε να ισχυριστεί ότι τα αιτήματά του επιτέλους ικανοποιήθηκαν.

Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ελπίζει η Τουρκία να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας, στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον επόμενο μήνα. «Η Σουηδία εφάρμοσε τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης», ανέφερε ο υπό αποχώρηση Γ.Γ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν ― Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ