Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον θάνατο 7χρονου στη Νάουσα από στρεπτόκοκκο. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί άλλα επτά παιδιά θετικά στον στρεπτόκοκκο απο το περιβάλλον του αγοριού, ενώ o ΕΟΔΥ έστειλε οδηγίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να δηλώνονται ΟΛΑ τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Επτά ακόμη παιδιά βρέθηκαν θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στην Νάουσα, επί συνόλου 21 παιδιών που υποβλήθηκαν σε τεστ (στρεπ τεστ) δύο μέρες μετά τον θάνατο του 7χρονου από το Στενήμαχο Νάουσας. Τρία παιδιά που βρέθηκαν θετικά ανήκουν στον στενό οικογενειακό περιβάλλον του άτυχου παιδιού, ενώ ο ξάδερφός του 9 ετών νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης με παρόμοια αλλά ήπια συμπτώματα, από το πρωί της Δευτέρας.
O Πέτρος Κετικίδης, μέλος εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ – μέλος σωματείου εργαζομένων Νοσ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, είπε για τον άτυχο 7χρονο που κατέληξε και για τον ξάδερφό του που νοσηλεύεται
« Ήταν πολύ δύσκολο περιστατικό σχεδόν ήταν τελειωμένο το παιδί όταν έφτασε και μπήκε στο χειρουργείο και την επόμενη ημέρα ήρθε δεύτερο παιδάκι το οποίο είναι ξαδερφάκι του αποθανόντος 9 χρονών, το οποίο νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στην παιδιατρική κλινική».
Το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας αναζητά η εισαγγελική έρευνα για το θάνατο του αγοριού.
«Ο θάνατος προήλθε από λοίμωξη αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα. Εν αναμονή περαιτέρω ιστολογικών εξετάσεων» δήλωσε ο Φώτης Χατζηνικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής στο ΑΠΘ.
Στρεπτόκοκκος: Ποια τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η κεφαλαλγία και οι μυαλγίες.
Όπως ενημέρωσε η Σταυρούλα Κωσταρίδου, συντονίστρια, διευθύντρια παιδιατρικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης «κάνει τρομερούς πόνους στους μυς, κάνει κοιλιακό άλγος εκεί θέλει προσοχή γιατί αυτή η τοξίνη επηρεάζει και το έντερο και κάνουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, είναι μαζί αυτά τα συμπτώματα, πυρετός όχι πολύ υψηλός αλλά δυσανάλογα βαριά κλινική εικόνα, δεν καταπίνουν ούτε το σάλιο τους. Πριν γίνει διεισδυτική η λοίμωξη, κάνει αυτή την εικόνα και μετά αν δεν δώσεις εκεί αντιβίωση μπορεί να σου κάνει τη θανατηφόρα έκβαση».
Στρεπτόκοκκος: Ποιοι οι τρόποι μετάδοσης
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος ή από μια ανοιχτή πληγή. (ΙΝΦΟ)
Εξαιρετικά σπάνια η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια ενώ πολλοί είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έξι θάνατοι από στρεπτόκοκκο Α φέτος στην Ελλάδα
Στρεπτόκοκκος: Άμεσα τα παιδιά στον παιδίατρο όταν εμφανίζουν υψηλό πυρετό