Το όνομα του διαδόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ συζητείται για περισσότερο από δύο χρόνια. Όμως η έλευση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται μια σύνθετη υπόθεση.
Οι διπλωματικές δεξιότητες και η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια 31ος δημοκρατικών χωρών που βεβαίως έχουν τα συμφέροντά τους. Δεν συμφωνούν σε όλα. Άρα η ορχήστρα δεν μπορεί να παίξει μόνη της. Χρειάζεται έναν καλό μαέστρο για να κάνεις την ορχήστρα να παίζει αρμονικά. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας καλός διπλωμάτης» υποστηρίζει ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Τζέιμι Σι.
Πολλοί αξιωματούχοι και ηγέτες εμφανίζονται ως υποψήφιοι. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε είναι ένας από αυτούς. Η Μέττε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, αλλά και η Ινγκρίντα Σιμονίτε, πρωθυπουργός της Λιθουανίας ενδιαφέρονται για τη θέση.
Πολλοί προτιμούν μια γυναίκα για τη θέση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει Γενικός Γραμματέας από την Ανατολική ή τη Νότια Ευρώπη. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν λόγο στην επιλογή, αφού καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.
Ο όποιος υποψήφιος πρέπει να λάβει την ψήφο και των 31 μελών της συμμαχίας.
«Υπάρχουν πολλοί, πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εκεί έξω, πολλοί υποψήφιοι. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ή οποιαδήποτε βιασύνη. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια ομαλή μετάβαση. Και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να προχωρήσει συντεταγμένα» υποστηρίζει ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Τζέιμι Σι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας
Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Φινλανδία θα ενταχθεί επίσημα στη Συμμαχία τις προσεχείς ημέρες