Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), στρατηγός Angelo Michele Ristuccia, ζήτησε από την Πρίστινα και το Βελιγράδι τη Δευτέρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να βάλουν τέλος στην άχρηστη ρητορική, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Καλώ ξανά και τις δύο πλευρές να αποφύγουν την περιττή ρητορική και να αποδεχτούν αυτήν την πρόκληση επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κατάσταση», είπε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της KFOR στην Πρίστινα.
«Και οι δύο πλευρές πρέπει να κατευνάσουν τις εντάσεις και να αναζητήσουν μια λύση με αυστηρά πολιτικά και διπλωματικά μέσα», τόνισε ο στρατηγός Ριστούτσια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη Δευτέρα από τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να έρθουν «άνευ όρων» στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με στόχο τη μείωση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση στην πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του Πίτερ Στάνο.
Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά μετά την κράτηση τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη Σερβία. Η κράτηση αυτών των αστυνομικών είναι το τελευταίο επεισόδιο εδώ και εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου η πλειοψηφία των Σέρβων.
Στα τέλη Μαΐου, 30 στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που οργανώθηκαν από Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας συνεχίζονται μετά τον πόλεμο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών ανταρτών που οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου. Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά η Σερβία αρνήθηκε να την αναγνωρίσει. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πιστοί στο Βελιγράδι, ειδικά στο βορρά, όπου αποτελούν την πλειοψηφία, και απορρίπτουν οποιεσδήποτε κινήσεις της Πρίστινα για την εδραίωση του ελέγχου στην περιοχή.
Η Σερβία θεωρεί το Κόσοβο πνευματική και ιστορική πατρίδα της, σκηνή κρίσιμων μαχών ανά τους αιώνες. Το Κοσσυφοπέδιο φιλοξενεί μερικά από τα πιο σεβαστά μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Διαβάστε επίσης
«Όχι» του ΝΑΤΟ στη Σερβία να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο Κοσσυφοπέδιο
Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο- Η Σερβία στέλνει στρατό στα σύνορα