Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έκθεση αποκαλύπτει πως μια ρωσική επίθεση στη Σουηδία δεν μπορεί να αποκλειστεί

Μια ένοπλη επίθεση κατά της Σουηδίας δεν μπορεί να αποκλειστεί τη στιγμή που η Σουηδία περιμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση για την πολιτική ασφάλειας της Σουηδίας, που παρουσίασε η Σουηδική Επιτροπή Άμυνας στον Σουηδό υπουργό Άμυνας Pål Jonson τη Δευτέρα.

Η έκθεση, γνωστή ως Allvarstid (χρόνος έκτακτης ανάγκης στα σουηδικά), όρος που λέγεται ότι προέρχεται από τα χρόνια ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 1939-1945, παρουσιάζει την αξιολόγηση της Σουηδικής Επιτροπής Άμυνας για το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας, τις επιπτώσεις στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Σουηδίας και περιγράφει τις προτεραιότητες για τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι καιροί που διανύουμε είναι σοβαροί. Στην Ευρώπη διεξάγεται ένας πόλεμος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εθνικιστική, ιμπεριαλιστική και θωρακισμένη Ρωσία. Οι εξελίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό μας επηρεάζουν», δήλωσε ο Hans Wallmark, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας.

Σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η απειλή ρωσικής στρατιωτικής δράσης.

«Μια ένοπλη επίθεση κατά της Σουηδίας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία ή περαιτέρω απειλές βίας εναντίον της Σουηδίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας είναι δεσμευμένες στην Ουκρανία, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές στρατιωτικές απειλές.

«Επιπλέον, η Ρωσία έχει μειώσει στο κατώτατο όριο τη χρήση στρατιωτικής βίας και επιδεικνύει υψηλή διάθεση για πολιτικό και στρατιωτικό ρίσκο. Η ικανότητα όμως της Ρωσίας να διεξάγει αεροπορικές, θαλάσσιες, μεγάλου βεληνεκούς ή πυρηνικές επιχειρήσεις κατά της Σουηδίας παραμένει αλώβητη», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η Ρωσία θα αποτελεί σοβαρή απειλή για το άμεσο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι δεκαετίες», δήλωσε ο πρώην σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Σουηδία πρέπει τώρα να οικοδομήσει στρατηγική αποτροπής και ένα κατώφλι», πρόσθεσε.

Ο Hultqvist τόνισε ότι η Ρωσία ασχολείται με την παραπληροφόρηση, τις κυβερνοεπιθέσεις, την κατασκοπεία και τον πολεμικό σχεδιασμό, μεταξύ άλλων και απευθείας στη σουηδική επικράτεια.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Σουηδία είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει ένοπλη δύναμη για να υπερασπιστεί τη χώρα μας, τον πληθυσμό μας, τη δημοκρατία μας, την ελευθερία μας και τον τρόπο ζωής μας».

Ο Wallmark εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Επιτροπή Άμυνας, η οποία αποτελείται από μέλη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμφωνεί «ουσιαστικά», εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων, τα οποία πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει αδέσμευτη.

«Θεωρούμε ότι η μη προσχώρηση θα ήταν ασφαλέστερη για εμάς στο μέλλον», δήλωσε η Hanna Gunnarsson, μέλος του κόμματος της Αριστεράς.

Τα υπόλοιπα κόμματα πιστεύουν ότι η Σουηδία είναι καλύτερα προστατευμένη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και τόσο ο Wallmark όσο και ο Hultqvist υποβαθμίζουν την ευπάθεια της Σουηδίας κατά τη διάρκεια της μακράς αναμονής για την ένταξη, επισημαίνοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει ασφάλιση ασφαλείας από πολλές χώρες.

Ωστόσο, ο Hultqvist ανησυχεί εάν η Σουηδία δεν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

«Αυτό δεν είναι καλό. Πρέπει να είναι σαφές ότι οι σκανδιναβικές χώρες συνεργάζονται και ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ήδη έχουμε», δήλωσε.

Η Επιτροπή Άμυνας έχει ήδη καλέσει τη σουηδική κυβέρνηση να επισπεύσει την επόμενη απόφαση για την αμυντική στρατηγική της, ώστε να τεθεί σε ισχύ ένα χρόνο νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι αλλαγές που απαιτούνται στη διαδικασία επανεξοπλισμού θα συζητηθούν στην τελική της έκθεση την ερχόμενη άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανικό μπλόκο στην Ουγγαρία λόγω της στάσης που κρατά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Στόχοι η Φινλανδία και η Σουηδία αν μπουν στο ΝΑΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ