Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Αναζητούν τον συνεργό στη δολοφονία της Αναστάζια

Ο πιθανός συνεργός του 32χρονου από το Μπανγκλαντές, ο οποίος κατηγορείται ότι άρπαξε, βίασε και σκότωσε τη νεαρή Αναστάζια, είναι το επόμενο «στοίχημα» αστυνομικών και δικαστικών Αρχών που ασχολούνται με την υπόθεση η οποία έχει συγκλονίσει την Κω, αλλά απασχολεί και τη Δικαιοσύνη στην Πολωνία.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


«Φύλλο και φτερό» από τους ερευνητές των εγκληματολογικών εργαστηρίων όλα τα ευρήματα ώστε οι Αρχές να «κλειδώσουν» το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση!


Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας έχουν μεταφερθεί όλα τα ευρήματα από το μικρό νησί της Δωδεκανήσου και οι ερευνητές τα κάνουν «φύλλο και φτερό» ώστε να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο που να «δείξει» την εμπλοκή και δεύτερου προσώπου στη δολοφονία της 27χρονης κοπέλας.

Οι Αρχές είναι πεπεισμένες ότι, τουλάχιστον για τη μεταφορά του πτώματος, τον 32χρονο έχει βοηθήσει και άλλο πρόσωπο, που όμως πρέπει να ταυτοποιηθεί από τα στοιχεία. Η ανάλυση του DNA δεν βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το γενετικό υλικό που συλλέχθηκε από την 27χρονη Αναστάζια δεν προσέφερε περαιτέρω στις έρευνες και την ταυτοποίηση ατόμου. Ωστόσο, οι ενδείξεις που προέκυψαν από τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν αρκετές για τις δικαστικές Αρχές προκειμένου να ασκήσουν ποινική δίωξη στον 32χρονο για αρπαγή, ανθρωποκτονία από πρόθεση και βιασμό.

Πρώτο θέμα στην Πολωνία

Η μητέρα της 27χρονης, Ναταλία Ρουμπίνσκα, μιλώντας στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων περιέγραψε την τελευταία συνομιλία που είχε με την κόρη της, η οποία είχε έρθει στη χώρα μας μαζί με τον φίλο της για να δουλέψουν την τουριστική σεζόν. «Μιλούσαμε κάθε ημέρα με την κόρη μου στο τηλέφωνο. Με πήρε τηλέφωνο και την ημέρα που εξαφανίστηκε. Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι αυτή θα ήταν η τελευταία μας συνομιλία. Με πήρε τηλέφωνο ενώ ήμουν στο κομμωτήριο και δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω πολύ μαζί της».
Η δολοφονία της Αναστάζια, από την πρώτη στιγμή, απασχόλησε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Πολωνίας, με αποτέλεσμα ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro να διατάξει έρευνα, με τις αρμόδιες πολωνικές δικαστικές Αρχές να ζητούν στοιχεία από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Ο κ. Ziobro σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «σε σχέση με τη δολοφονία μιας 27χρονης Πολωνής στην Ελλάδα, διέταξα έρευνα. Την υπόθεση θα χειριστεί η Επαρχιακή Εισαγγελία στο Βρότσλαβ. Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν άμεσα στοιχεία από Έλληνες ανακριτές».

Τα βίντεο

Πώς όμως οι διωκτικές Αρχές κατάφεραν να «δέσουν» τον 32χρονο και να δώσουν ουσιαστικά το πράσινο φως στον εισαγγελέα να του ασκήσει ποινική δίωξη για την ανθρωποκτονία της 27χρονης Αναστάζια;

Καθώς ο 32χρονος Μπανγκλαντεσιανός αποδείχτηκε «σφίγγα» και δεν έλεγε τίποτα για τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας, οι αστυνομικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να αποδείξουν με στοιχεία την εμπλοκή του, ανεξάρτητα από το εάν θα ομολογούσε ή όχι. Σε αυτό τους βοήθησαν τα βίντεο που κατάφεραν να συγκεντρώσουν από γειτονικές κάμερες, οι οποίες είχαν καταγράψει τις κινήσεις και τις διαδρομές του 32χρονου.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος φαίνεται να βγαίνει μαζί με την Αναστάζια από το σπίτι του στις 11 το βράδυ και στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε μηχανάκι και να απομακρύνονται. Περνούν 40 λεπτά και ο νεαρός επιστρέφει μόνος του στο σπίτι. Μπαίνει στο εσωτερικό του και βγαίνει ύστερα από ένα λεπτό. Την επόμενη φορά που οι κάμερες τον καταγράφουν είναι μετά τις πέντε τα ξημερώματα. Εκείνη τη στιγμή ο συγκάτοικός του ξυπνά, και όπως φέρεται να περιγράφει στις Αρχές «τα ρούχα του 32χρονου είναι λερωμένα και έχει πάνω του χώματα και στάχυα». Οι Αρχές εικάζουν ότι ο Μπανγκλαντεσιανός επέστρεψε στο σπίτι για να πάρει τις μαύρες σακούλες με τις οποίες βρέθηκε τυλιγμένη η σορός της κοπέλας. Όμως οι αστυνομικοί δεν σταμάτησαν εκεί… Προσπάθησαν να εντοπίσουν και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του 32χρονου. Παρά το γεγονός ότι στο νησί της Κω δεν υπάρχουν πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα στίγματα από το κινητό τηλέφωνο του Μπανγκλαντεσιανού τούς έδωσαν την κατεύθυνση προς την οποία κινήθηκε.

Ανατσάζια
Ερευνητές σαρώνουν την περιοχή που βρέθηκε το πτώμα της άτυχης κοπέλας

Κλειστό τηλέφωνο

Όσα αποκάλυψαν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ήταν σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε ο νεαρός, με αποτέλεσμα να πέφτει σε αντιφάσεις. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Λεωφόρου Αθηνών οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν ανάκτηση δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο του 32χρονου, καθώς από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι μετά την ώρα θανάτου της κοπέλας ο νεαρός είχε κλείσει τη συσκευή του, σε μια προσπαθεί να μην εντοπιστεί από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο 32χρονος Μπανγκλαντεσιανός φέρεται λίγο μετά το έγκλημα να έψαχνε μέσω Google τρόπους για να διαγράψει δεδομένα τοποθεσίας από το κινητό του. Αφού κατάφερε να σβήσει τα δεδομένα από το δικό του κινητό, πήρε το τηλέφωνο της Αναστάζια κι έκανε ακριβώς το ίδιο, ενώ αφαίρεσε και την κάρτα SIM από το κινητό της άτυχης 27χρονης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα εγκληματολογικά εργαστήρια άνοιξαν τα κινητά και των δύο και βρήκαν όλα τα δεδομένα που προσπάθησε να διαγράψει ο κατηγορούμενος.

Για τις αρχές ασφαλείας είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Αναστάζια δεν δολοφονήθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε, αλλά «μεταφέρθηκε και δεν αποκλείεται να υπάρχει και συνεργός, καθώς μόνος του θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο. Επίσης δεν θεωρούμε ότι το σημείο της δολοφονίας με το σημείο όπου βρέθηκε μπορούν να απέχουν πολύ μεταξύ τους, είναι κάπου κοντά», λέει αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες.

Ιατροδικαστική εξέταση

Κομβικό στοιχείο όμως για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το άψυχο σώμα της 27χρονης δεν ήταν «σύμμαχος» για τον ιατροδικαστή κ. Παναγιώτη Κοτρέτσο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η «αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη» και απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Επίσης, ατράνταχτες αποδείξεις για τυχόν βιασμό και στραγγαλισμό δεν έχουν εντοπιστεί, καθώς η υγρασία αλλά και οι συνθήκες στις οποίες ήταν για τόσες ημέρες εκτεθειμένο το σώμα της Αναστάζια αλλοίωσαν τα στοιχεία.


Η παραίτηση του δικηγόρου

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες (της ανθρωποκτονία από πρόθεση και του βιασμού), που ασκήθηκαν συμπληρωματικά την περασμένη Πέμπτη, ήταν η αφορμή για να παραιτηθεί της εκπροσώπησής του ο διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου, Ζαφείρης Δρόσος. Με δήλωσή του εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφασή του. «Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, να τους ευχηθώ κουράγιο και δύναμη γι’ αυτό το τραγικό συμβάν που τους επιφύλαξε η ζωή. Εν συνεχεία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με τίμησαν στον αυτεπάγγελτο διορισμό μου, ώστε να παρασταθώ για λογαριασμό του κατηγορουμένου στην ανακριτική διαδικασία, για την κατηγορία της αρπαγής. Ωσαύτως ενημερώνω τα ΜΜΕ να με συγχωρήσουν αν φάνηκα αγενής με τη στάση μου, δεν είχα ποτέ τέτοιο σκοπό, όμως ήταν αδύνατο να τους παρέχω την οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία (μην ξεχνάτε ότι η κατηγορία ήταν αρπαγή) ως προς τα γεγονότα και τα αποδεικτικά στοιχεία, αφού πρωτεύον και σημαντικότερο όλων είναι η ουσιαστική ανεύρεση της αλήθειας και το τεκμήριο αθωότητας.
«Συμπάσχω…»

Προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων και σύμφωνα με την ερμηνεία των διατάξεων του Κώδικα Περί Δικηγόρων, κάθε κατηγορούμενος ανεξαρτήτως της βαρύτητας του αδικήματος που θεωρείται ότι έχει διαπράξει δικαιούται υπερασπίσεως, γεγονός που συνιστά δείγμα νομικού πολιτισμού. Ο δικηγόρος είναι λειτουργός της Δικαιοσύνης και οφείλει να την υπηρετεί. Στην άσκηση του επαγγέλματός του πρέπει να είναι και να αισθάνεται ανεξάρτητος. Στην εν γένει επαγγελματική του δράση και την κοινωνική του συμβίωση οφείλει να αποφεύγει ό,τι βλάπτει το κύρος του και την αξιοπρέπειά του, που του απονέμουν και του επιβάλλουν η αποστολή του στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και ο ρόλος του στην κοινωνία. Συμπάσχω με την οικογένεια, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία, ειδικά σε έναν τόσο μικρό τόπο όπως είναι το νησί μας. Δεν αποδέχομαι τον αυτεπάγγελτο διορισμό μου όσον αφορά στο κομμάτι της νέας ασκηθείσας ποινικής δίωξης με την κατηγορία ανθρωποκτονίας και βιασμού. Με εκτίμηση και σεβασμό στον θεσμό της Δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού».

Αναστάζια
Ο διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου, Ζαφείρης Δρόσος που υπέβαλε την παραίτηση του.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη φωτιά ΤΩΡΑ στην Ζάκυνθο

Η Ελλάδα στην έκτη θέση των χωρών με τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ