Τον θάνατο ενός Γάλλου πυροσβέστη ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης αυτοκινήτων βόρεια του Παρισιού κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ταραχών που μαίνονται στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.
Ο 24χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο προάστιο Seine-Saint-Denis βόρεια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.
“Διεξάγεται έρευνα” για να διαπιστωθούν οι συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών στα οχήματα, πρόσθεσε o υπουργός Εσωτερικών.
Ο Νταρμανέν δεν αναφέρθηκε ρητά στις ταραχές ως αιτία των πυρκαγιών και δεν ήταν άμεσα σαφές αν υπήρχε άμεση σχέση με τη βία που συγκλονίζει τη Γαλλία εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.
“Χθες το βράδυ, ενώ έδιναν μάχη με πολλαπλές πυρκαγιές στο Σεν Ντενί, ένας νεαρός δεκανέας (της πυροσβεστικής) έχασε τη ζωή του”, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού στο Twitter.
Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμαν Μπον πρόσθεσε: “Η σκέψη μου είναι στους δημόσιους υπαλλήλους που κινητοποιούνται μέρα και νύχτα για την επιστροφή στην ηρεμία”.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αστυνομία συνέλαβε 157 άτομα σε όλη την επικράτεια κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων ταραχών, αριθμό αισθητά μικρότερος συγκριτικά με τις προηγούμενες νύχτες.
Χθες τη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.
Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.
Μετά τη δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο που απέδειξε ότι η αρχική εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η γαλλική αστυνομία δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου του εφήβου έβαλε «φωτιά» στη χώρα και είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των συνόρων της Γαλλίας.
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.
Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, είχαν καταστραφεί 10.000 οχήματα, είχαν πυρποληθεί πάνω από 200 δημόσια κτίρια και είχαν συλληφθεί κάπου 5.200 άνθρωποι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Αυτοψία στη Μύκονο: «Πάρτι» οικοδομικών αυθαιρεσιών από τον πρώην δήμαρχο!
- Κολωνός – Βιασμός 12χρονης : Η κατάθεση ντοκουμέντο της συζυγου του 82χρονου [Αποκλειστικό]
- Κολωνός : Το απολογητικό υπόμνημα του 63χρονου που απολογείται σήμερα [Αποκλειστικό]
- Πάτρα: “Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε!” – “Καταπέλτης” για την Πισπιρίγκου η παιδίατρος