Η Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασιών τον Ιούνιο, ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη πιο έντονα στο μέλλον λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία μετεωρολογίας.
Συγκεκριμένα, ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ως προς τη μέση, τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία, σύμφωνα με το Met Office. Η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 15,8 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,9 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 14,9 βαθμούς που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 1940 και τον Ιούνιο του 1976.
Στα μέσα Ιουνίου η χώρα είχε βιώσει αρκετές ημέρες καύσωνα οδηγώντας τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού στη νοτιοανατολική Αγγλία. Παράλληλα, η Σκωτία ανησυχούσε για τη στάθμη του νερού στους ποταμούς και τις λίμνες της.
«Επισήμως, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ως προς τη μέση, τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία, με μέγιστη θερμοκρασία τους 32,2 βαθμούς. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι η επίμονη ζέστη για ένα μεγάλο μέρος του μήνα, με θερμοκρασίες γύρω στους 25 βαθμούς, και μερικές φορές λίγο υψηλότερες στους 30 βαθμούς», ανέφερε ο Μαρκ ΜακΚάρθι του Met Office.
Στο μεταξύ, οι βροχοπτώσεις ήταν επίσης χαμηλότερες του μέσου όρου, με μόνο 52,2 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 68% του μέσου επιπέδου για μήνα Ιούνιο.
Κλιματική κρίση: Η «απάθεια» της κυβέρνησης Σούνακ
«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ πέφτουν σαν ντόμινο ενώ η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμασυνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη», δήλωσε ο Μελ Έβανς, υπεύθυνος για το κλίμα της Greenpeace στη Βρετανία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι παραμένει «κοιμισμένος στο τιμόνι».
Όλα αυτά καθώς τη βδομάδα που μας πέρασε ο αρμόδιος υφυπουργός για το Κλίμα στο υπουργείο Εξωτερικών, Ζακ Γκόλντσμιθ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, προσάπτοντας κυρίως στον Ρίσι Σούνακ ότι «δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον» και καταγγέλλοντας την «απάθεια» της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με μελέτη του Met Office, έχει αυξηθεί η πιθανότητα να καταρριφθούν οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη Βρετανία μέσα στα επόμενα χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανς Τίμερμανς: «Το 2050 θα δίνουμε μάχη για νερό και φαγητό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης»