Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η Λιθουανία πιέζει για «γρήγορο οδικό χάρτη» για την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας κάλεσε τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν πιο τολμηρά το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία στη διάρκεια της συνόδου τους την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την απόδοση του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, ενώ η Μόσχα θα θεωρήσει οποιονδήποτε δισταγμό τους ως αδυναμία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα συμβούλευσε τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να ξεπεράσουν τους φόβους του ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία θα προκαλέσει τη Ρωσία.

«Δεν θα πρέπει να διστάσουμε να λάβουμε πιο τολμηρές αποφάσεις, διότι διαφορετικά το καθεστώς του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν θα αποφασίσει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι πολύ αδύναμοι, ότι θα στριμωχτούν στη γωνία και θα παραδοθούν», σημείωσε ο Ναουσέντα χθες Δευτέρα.

«Η υιοθέτηση πιο ισχυρής φρασεολογίας σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας σίγουρα θα ενισχύσει το μαχητικό πνεύμα των Ουκρανών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», εκτίμησε.

Το Κίεβο πιέζει το ΝΑΤΟ να ανακοινώσει στη διάρκεια της συνόδου του στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία αμέσως μετά τον πόλεμο και να ορίσει έναν οδικό χάρτη για την ένταξή της.

Ωστόσο κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, είναι πιο επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ενδέχεται να φέρει τη Συμμαχία πιο κοντά στον ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δήλωσε στο Reuters ότι στη διάρκεια της συνόδου θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία η δέσμευση για έναν πιο εύκολο δρόμο προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο και για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη.

«Έχουμε μερικές χώρες που είναι προσεκτικές στο ζήτημα της υιοθέτησης πιο σκληρής φρασεολογίας αναφορικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας. Αλλά ήδη βλέπω τους ηγέτες τους να αλλάζουν άποψη», σημείωσε ο Λιθουανός πρόεδρος.

«Όλοι κατανοούμε ότι αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να ενταχθεί αμέσως στο ΝΑΤΟ. Το κατανοούμε αυτό. Οι Ουκρανοί το κατανοούν. Αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε διαδικασίες, πώς να προχωρήσουμε (…) ώστε να μην σπαταλήσουμε χρόνο αν τελειώσει ο πόλεμος και νικήσει η ουκρανική πλευρά».

Ο Ναουσέντα εκτίμησε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο στο Βίλνιους, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως «δεν βλέπει τον λόγο» να πάει, αν στη διάρκεια της συνόδου δεν σταλεί ένα «μήνυμα» στο Κίεβο: «Ελπίζω ότι θα είναι εκεί και ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων».

Αρκετές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες δεσμεύσεις για την παροχή στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης ο Λιθουανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ναουσέντα δήλωσε ότι αναμένει πως η Γερμανία θα αναπτύξει 4.000 στρατεύματα στη Λιθουανία, με τις οικογένειές τους και εξοπλισμό, ως το 2026-27. Τη δέσμευση αυτή έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενώ και ο Καναδάς πρόκειται να αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη Λετονία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ο Ναουσέντα επεσήμανε ότι η χώρα του αναμένει ότι θα υπάρξουν προκλήσεις στη διάρκεια και μετά τη σύνοδο κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, όπου έχουν καταφύγει μέλη της ιδιωτικής, ρωσικής, μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

«Μπορείτε να αναμένεται ότι οι μαχητές της Wagner ενδέχεται να εμφανιστούν στα σύνορα ως μετανάστες, ως πολίτες της Λευκορωσίας (…) αναμένουμε πολλές προκλήσεις εκεί, κυρίως ενόψει της συνόδου και μετά», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη Σλοβακία στη Λιθουανία μεταφέρει τα Patriot η Γερμανία για λόγους ασφαλείας

Άγκυρα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Δεν θα επηρεαστούμε από τις πιέσεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ