Τη νομική θεσμοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» προανήγγειλε ότι θα ζητήσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής.
«Λέξη δεν ειπώθηκε στις ομιλίες σας [αναφερόμενη στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς] για την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες. Θα ζητήσουμε τη νομική θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία. Περιμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντοπούλου.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «έχουμε ανύπαρκτες δομές για να προστατέψουν τα θύματα κακοποίησης. Πρέπει να σκύψουμε στο θέμα αυτό και οι θεωρίες περί ισότητας να γίνουν πράξη».
«Θέλουμε να είμαστε η φωνή όλων όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ταυτότητας, εθνότητας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, ασθένειας ή αναπηρίας», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως «θα είμαστε και θέλουμε να είμαστε η φωνή των κινημάτων που αγωνίζονται για τα δημόσια αγαθά όπως το νερό».
Σε άλλο σημείο, η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη δήλωσή της προεκλογικά για την αγάπη αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Κάλεσα να αλλάξουμε τον κόσμο και να το κάνουμε με αγάπη. Από πολλούς λοιδορήθηκα. Η αγάπη όμως είναι εκείνη που μπορεί να μετακινήσει βουνά. Θέλουμε και θα δώσουμε την έμφαση στους αδύναμους ανθρώπους, σε αυτούς που δεν έχουν φωνή».
«Αρκετοί ενδεχομένως θα αρέσκονταν σε ένα κοινοβούλιο παραγκωνισμένο και απαξιωμένο. Η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι υπερασπίστρια της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής. Η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της έχοντας εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες. Δεν είμαστε αυτά που λέμε αλλά αυτά που κάνουμε. Θα δράσουμε μέσα στη Βουλή με γνώμονα τη δημοκρατία και την αμεσοδημοκρατία. Έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε:
«Θα ασκήσουμε έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο στις πράξεις της κυβέρνησης. Θα ζητάμε την ακρόαση των πολιτών σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνηση. Η ακρόαση των πολιτών είναι ένας θεσμός της νομοθετικής λειτουργίας εξαιρετικά υποβαθμισμένος που ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αναβαθμιστεί. Οι πολίτες θα έρχονται και θα προσκαλούνται στη βουλή και θα ακούγονται επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών».
Σε άλλο σημείο η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στα funds και τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας: «Τι θα γίνει κύριοι της κυβέρνησης με τα funds; Θα τα καταργήσετε; Τι θα κάνετε με την πρώτη κατοικία; Εμείς θα είμαστε η φωνή των ανθρώπων που τους παίρνουν το σπίτι. Θα προστατεύσετε τις οικογένειες από τις εξώσεις; Θα λάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την περίπτωση των δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου; Σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλίες».
Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφερόμενη στην αναθεώρηση του Συντάγματος είπε πως «αν φέρετε διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, εμείς θα προτείνουμε την αναθεώρηση τριών άρθρων: του άρθρου που θεσμοθετεί τη βουλευτική ασυλία, του άρθρου που προβλέπει την υπουργική ασυλία και το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο που προβλέπει τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Μας αφαιρούν μη νόμιμα την έδρα στη Β’ Πειραιώς»
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Σεξιστική η επίθεση στη Σοφία Ζαχαράκη, στοχοποιεί και εμένα ο Τζήμερος»