Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης – Ποιους κινδύνους κρύβει η αύξηση των επιτοκίων

Θωρακισμένο, σφριγηλό και πιο υγιές σε σχέση με το παρελθόν είναι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μία διεθνή κρίση. Αυτό υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο FinForum 2023, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

«Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία έπαψαν να είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρωζώνης και μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση. Αναφέρθηκε στη μεγάλη απόσταση που έχουν διανύσει οι τράπεζες από τα χρόνια της κρίσης μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στην πολύ μεγάλη μείωση του ενεργητικού δανείων, που πλέον έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό.

Εν μέσω των γεωπολιτικών κινδύνων, πάντως, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των επιτοκίων. «Βραχυπρόθεσμα η αύξηση των επιτοκίων έδωσε ώθηση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους, μεσοπρόθεσμα όμως μπορεί να αυξήσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου, το λειτουργικό κόστος και το κόστος άντλησης ρευστότητας» εξήγησε ο κ. Στουρνάρας. Επισήμανε ότι τα αυξημένα επιτόκια ασκούν πίεση στους δανειολήπτες και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια και σε αδυναμία πληρωμής των υφιστάμενων δανείων, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών.

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε επίσης στις ευεργετικές επιπτώσεις για ολόκληρη την ελληνική οικονομία από την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, διαβλέποντας σημαντικές ευκαιρίες και για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Στάθηκε στο νέο τρίλημμα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι αρχές, δηλαδή τον υψηλό πληθωρισμό, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα ωφεληθεί σημαντικά από τις συζητήσεις για την εισαγωγή ενός συστήματος διαχείρισης κρίσεων. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, πρόσθετες αλλαγές για τη διασφάλιση του πλαισίου απέναντι σε μεγάλες συστημικές κρίσεις.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζοντας πως οι ελληνικές εταιρείες αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τις προκλήσεις. «Ο δείκτης φερεγγυότητας απαιτεί κεφάλαιο 1,8 δισ. ευρώ κι οι ελληνικές εταιρείες έχουν 3,6δισ. ευρώ» είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Χαρακτήρισε ως σημαντικότερη πρόκληση τις φυσικές καταστροφές, λέγοντας πως στην χώρα μας υπάρχει μεγάλο κενό ασφαλιστικής προστασίας έναντι του σεισμού, κενό που μπορεί να καλύψει ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Προσέθεσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις και σημείωσε πως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενιαίο μισθολόγιο: Τι θα πάρουν δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και γιατροί [πίνακες]

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σήμερα διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για τα υψηλά ναύλα των πλοίων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ