Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Έσπασε το τακούνι ή σκίστηκε το παντελόνι; Μην τα πετάξετε. Η Γαλλία πληρώνει μπόνους επισκευής για τη μείωση της σπατάλης

Ένα σπασμένο τακούνι, ένα σκίσιμο στο παντελόνι, κουμπιά που λείπουν από ένα πουκάμισο; Μην τα πετάξετε αν ζείτε στη Γαλλία. Η κυβέρνηση θα πληρώνει “μπόνους επισκευής” σε ένα νέο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην μείωση της σπατάλης.

Από τον Οκτώβριο, οι πολίτες θα μπορούν να διεκδικήσουν από 6 έως 25 ευρώ από το κόστος επιδιόρθωσης ρούχων και παπουτσιών σε εργαστήρια ή σε τσαγκάρηδες που έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το επίδομα επισκευής θα καταβάλλεται από ένα κυβερνητικό ταμείο ύψους 154 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

“Δείκτης επισκευασιμότητας”
Τα καταστήματα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας πρέπει να αναγράφουν στα είδη το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και τη χώρα παραγωγής και κατασκευής τους.

Οι εταιρείες υποχρεούνται επίσης να δημοσιοποιούν έναν “δείκτη επισκευασιμότητας” όπου να περιγράφεται λεπτομερώς η ευκολία ή η δυσκολία με την οποία ένα προϊόν θα μπορούσε να επιδιορθωθεί.

Η Μπερανζέρ Κουιγιάρ, υφυπουργός Οικολογίας, κάλεσε όλα τα εργαστήρια ραπτικής και τους υποδηματοποιούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο θα διαχειρίζεται η οικολογική οργάνωση Refashion. “Ο στόχος είναι να στηρίξουμε όσους πραγματοποιούν επισκευές και ενθαρρυνθούν εργαστήρια και λιανοπωλητές να προσφέρουν υπηρεσίες επισκευής με “την ελπίδα να αναδημιουργηθούν θέσεις εργασίας”, δήλωσε.

Το Refashion στοχεύει επίσης στο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους όχι μόνο να επισκευάζουν και να επαναχρησιμοποιούν, αλλά και να μειώνουν την ποσότητα των υφασμάτων που αγοράζουν και να δωρίζουν εκείνα που δεν θέλουν.

Όπως εκτιμά περίπου το 56% των δωρεών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και το 32% μπορεί να ανακυκλωθεί σε κάτι νέο.

Κλωστοϋφαντουργία, η ρυπογόνα
Το πρόγραμμα μπόνους επισκευής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της γαλλικής κυβέρνησης, που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, για τη μεταρρύθμιση της κλωστοϋφαντουργίας, μιας από τις πιο ρυπογόνες στον πλανήτη, και για την καταπολέμηση της λεγόμενης γρήγορης μόδας.

Να σημειωθεί ότι, 700.000 τόνοι ρούχων πετιούνται στη Γαλλία κάθε χρόνο, με τα δύο τρίτα να καταλήγουν σε χωματερές. Παράλληλα, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια προϊόντα κλωστουφαντουργίας-οι όροι καλύπτουν ρούχα, παπούτσια και οικιακά σκεπάσματα- πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στη Γαλλία, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 10,5 κιλά για κάθε άτομο, ετησίως.

Παρόμοια προγράμματα
Τα μέτρα για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να επισκευάζουν, να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα ρούχα ακολουθούν ένα παρόμοιο πρόγραμμα που προσφέρει μπόνους σε όσους επισκευάζουν οικιακές συσκευές.

Το 2016 η Γαλλία απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να καταστρέφουν τα απούλητα τρόφιμα και αντ’ αυτού να τα δίνουν για αναδιανομή.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα τεθούν σε ισχύ περαιτέρω περιορισμοί για τα προϊόντα που περιέχουν μικροπλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, των σαμπουάν, των βαφών μαλλιών και των αφρόλουτρων, καθώς και για τη χρήση πλαστικού περιτυλίγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν: Μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 30% έως το 2030

Ενεργειακή εξοικονόμηση: Έρχεται μπόνους και για τα νοικοκυριά που περιορίζουν τη σπατάλη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ