Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το Βούλευμα σοκ: «Οι υποστάσεις έδειχναν ότι ήταν 20 λεπτά νεκρή η Μαλένα…»

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι «ήδη στην από 16-5-2022 κατάθεσή του ο ιατρός Τζιούβας αναφέρει ότι ‘‘η ιατρική μου αίσθηση για τη Μαλένα όταν ξεκινήσαμε την ανάνηψη ήταν ότι το παιδί πιθανόν βρισκόταν αρκετή ώρα σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή – θάνατο’’, ενώ στην από 19-5-2022 συμπληρωματική του κατάθεση διευκρινίζει: ‘‘Η εικόνα αυτή που σας περιγράφω και κυρίως τα ψυχρά άκρα αποτελούν σημάδι στον νεκρό αφού έχουν επέλθει κάποια λεπτά από τον θάνατό του και όχι αμέσως μετά τον θάνατο στο σώμα της Μαλένας, όσο διαρκούσε η ανάνηψη που κάναμε σε αυτήν, άρχισαν να εμφανίζονται υποστάσεις, σημάδια δηλαδή στο σώμα της σαν μελανιές.

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ – ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Υποστάσεις εμφανίζονται στο σώμα κάποιου που έχει πεθάνει, αλλά και πάλι απαιτείται να έχει επέλθει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από την ώρα του θανάτου. Η εικόνα του παιδιού και συγκεκριμένα τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στα οποία αναφέρθηκα μόλις πριν, κυρίως τα ψυχρά άκρα δηλαδή από την αρχή της ανάνηψης, αλλά και δευτερευόντως οι υποστάσεις που αντιληφθήκαμε στη συνέχεια, δεν ήταν αυτή που θα περίμενα να δω σε ένα παιδί που πέθανε 10 λεπτά πριν. Η προσωπική μου εκτίμηση λοιπόν, χωρίς όμως να μπορώ να είμαι βέβαιος για αυτό, είναι ότι η Μαλένα ήταν πιθανότατα νεκρή για τουλάχιστον 20 λεπτά, δηλαδή 10 λεπτά χοντρικά που χρειάστηκε να φτάσουμε από τη ΜΕΘ μετά την κλήση μας και τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά πριν. Η Μαλένα λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω, εκτιμώ ότι πιθανότατα ήταν ήδη νεκρή για κάποια λεπτά πριν ενημερωθούν από τη μητέρα της οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Ογκολογικής Κλινικής’’».
Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, ο οποίος, στην από 2-9-2022 κατάθεσή του, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που του έθεσε η ανακρίτρια, τοποθετεί τον θάνατο της Μαλένας 20 με 30 λεπτά της ώρας πριν από τις 17.15.

Εν τω μεταξύ γύρω στις 17.30, και αφού είχε αναλάβει την ΚΑΡΠΑ ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Τζιούβας, η παιδίατρος Ν. ενημέρωσε τον παιδοογκολόγο Π., ο οποίος εντός 5 λεπτών περίπου βρέθηκε στο νοσοκομείο, ενώ γύρω στις 18.30 ειδοποιήθηκε και η προϊσταμένη διευθύντρια της κλινικής. Ο εισαγγελέας στέκεται στη «μεγάλη έκπληξη που εξέφρασαν οι δύο μάρτυρες για τον θάνατο της Μαλένας, όπως άλλωστε και οι λοιποί γιατροί του τμήματος, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δυσκολεύτηκαν να συνειδητοποιήσουν για ποιο παιδί επρόκειτο. Όσοι ιατροί είχαν γνώση της περίπτωσης της Μαλένας αντιλήφθηκαν τον θάνατό της ως αιφνίδιο, μη αναμενόμενο και ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη κλινική εικόνα του συγκεκριμένου παιδιού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε κρίθηκε από τους ιατρούς του νοσοκομείου επιβεβλημένο να διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου».

Η ψυχολόγος

Το βούλευμα χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερης αποδεικτικής βαρύτητας και αξιοπιστίας» την κατάθεση που έδωσε η κλινική ψυχολόγος στο Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παίδων λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας και εμπειρίας και των γνώσεών της σε θέματα ψυχολογίας. Η συγκεκριμένη ψυχολόγος συνάντησε τη Μαλένα και τους γονείς της τον Απρίλιο του 2019, όσο νοσηλευόταν. Σε αυτή τη συνάντηση η κατηγορουμένη «εξέφρασε σκέψεις αγωνίας για την πορεία της θεραπείας της Μαλένας και το ενδεχόμενο του θανάτου της. Εκείνο που έκανε εντύπωση στην ψυχολόγο ήταν ‘‘το γεγονός ότι αυτές οι σκέψεις δεν συνοδεύονταν από κανένα συναίσθημα και αγωνία που να συνάδει με αυτά που έλεγε’’». Επίσης, της είχε κάνει εντύπωση «το βλέμμα αυτής της γυναίκας, που ήταν παγωμένο, ανέκφραστο και ψυχρό». Επίσης, την 11-4-2019 η ψυχολόγος πήγε να δει τη Μαλένα στο δωμάτιό της, παίρνοντας μαζί της ένα κουτί με παιχνίδια. Στην επικοινωνία που είχε με το παιδί η μητέρα δεν συμμετείχε καθόλου. Ήταν καθισμένη και σιωπηλή κοντά στο παράθυρο και παρατηρούσε. Βέβαια, ούτε η Μαλένα την αναζητούσε, και αυτό ήταν κάτι που της έκανε εντύπωση, γιατί όταν τα παιδιά αυτής της ηλικίας συναντάνε κάποιον άγνωστο, και ειδικά στον χώρο του νοσοκομείου, αναζητούν τη μητέρα τους γιατί φοβούνται. Η Μαλένα δεν έδειξε κανένα φόβο και καμία ανησυχία. Η μάρτυρας καταθέτει ότι «η αποστασιοποίηση της μητέρας προς την κόρη αλλά και της κόρης προς τη μητέρα ήταν εμφανής. Συμπερασματικά θα μπορούσα να σκεφτώ ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, ο δεσμός δηλαδή μητέρας – παιδιού».

Μετά τον θάνατο

Στο βούλευμα γίνεται αναφορά και στο τι συνέβη μετά τον θάνατο της Μαλένας: «Ο καιρός που ακολούθησε μετά τον θάνατο του παιδιού δεν ήταν εύκολος για το ζευγάρι. Η κατηγορουμένη, σύμφωνα με τις καταθέσεις των οικείων της, έκλαιγε συχνά για αρκετό καιρό. Ταυτόχρονα, όμως, οι δύο γονείς άρχισαν να απομακρύνονται συναισθηματικά ο ένας από τον άλλον, σε σημείο που είχαν σκεφτεί και να χωρίσουν. Επισκέφτηκαν μάλιστα και την ψυχολόγο Κ., η οποία παρακολουθούσε και τη μητέρα της κατηγορουμένης. Με την ψυχολόγο αυτή έκαναν δύο κοινές συνεδρίες, ενώ η κατηγορουμένη έκανε και τρεις ατομικές συνεδρίες. Εξάλλου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 που άλλαξε ομάδα ο Μάνος Δασκαλάκης και έκανε καινούργιες παρέες, αισθανόταν πιεσμένος και ήθελε να βγαίνει περισσότερο με τους φίλους του, ενώ ενοχλούνταν που διατηρούσαν κοινό λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Παράλληλα, μετά τον θάνατο της Μαλένας, η Τζωρτζίνα ζητούσε από τους γονείς της ένα αδελφάκι. Παραμονές της Πρωτοχρονιάς του έτους 2020, η κατηγορουμένη ανακοίνωσε στην αδελφή της ότι έμεινε πάλι έγκυος».

Ίριδα

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, το οποίο φώναζαν «Ίριδα», χωρίς να το έχουν βαφτίσει. Και αυτό το παιδί παρακολουθούνταν από την παιδίατρό τους, η οποία το χαρακτηρίζει «υγιέστατο, καλοφροντισμένο και φυσιολογικό σε όλες τις μετρήσεις του και την κλινική του εικόνα». Σε μια επίσκεψη στην παιδίατρο, μάλλον τον 4ο μήνα, άκουσε με το στηθοσκόπιο ένα λειτουργικό συστολικό φύσημα 1/4 στην καρδιά της, το οποίο και είναι πολύ συνηθισμένο και οι παιδίατροι το ακούν σε πολλά παιδάκια (‘‘αθώο’’)». «Λόγω του προηγηθέντος θανάτου της Μαλένας, όμως, η παιδίατρος συνέστησε στους γονείς της να εξεταστεί και από καρδιολόγο. Λίγες μέρες μετά πήγαν στην καρδιολόγο Αγγελική Καρατζά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδοκαρδιολογίας στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, η οποία στις 11-1-2021 εξέτασε το παιδί με ακρόαση και υπερηχογράφημα Doppler και δεν βρήκε παθολογικά ευρήματα, προέκυψε δηλαδή φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, χωρίς βραδυκαρδία. Ένα τέτοιο φύσημα δεν θα μπορούσε να έχει καμία συνέπεια στην ποιότητα ζωής του παιδιού, στην ικανότητά του για άθληση και στην επιβίωσή του», αναφέρει το βούλευμα.

Το ερωτικό «παραστράτημα» της κατηγορουμένης

Λίγους μήνες μετά τη γέννηση της Ίριδας, ο Μάνος Δασκαλάκης άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική και την κιθάρα, αφιερώνοντας σε αυτά μέρος του ελεύθερου χρόνου του. Το διάστημα εκείνο η κατηγορουμένη, μέσω της στενής της φίλης Λ.Π., γνώρισε τον εξάδελφό της Γιάννη Π., με τον οποίο συναντήθηκε δύο φορές και συνευρέθηκε μία φορά. Στην αδελφή της η κατηγορουμένη είχε αποκαλύψει ότι η εξωσυζυγική της σχέση στόχο είχε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Μάνου Δασκαλάκη. Στις αρχές Μαρτίου 2021 ο σύζυγός της ανακάλυψε ότι η κατηγορουμένη είχε σχέση με τον Γιάννη Π. όταν είδε κάποια likes στο προφίλ της στο Facebook από εκείνον και διαπίστωσε και ότι η ίδια αναζήτησε το προφίλ του στο Facebook. Όταν της αποκάλυψε ότι έχει αντιληφθεί την εξωσυζυγική τους σχέση, η ίδια την παραδέχτηκε, οπότε ο Δασκαλάκης της ζήτησε να χωρίσουν. Η κατηγορουμένη τότε, προκειμένου να τον αποτρέψει από την απόφασή του, άρχισε να τον απειλεί ότι, σε περίπτωση που χώριζαν, δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά τα παιδιά τους και η ίδια θα διεκδικούσε ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχαν.

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 άρχισαν να τσακώνονται στο υπνοδωμάτιό τους για τον ίδιο λόγο, παρουσία της Τζωρτζίνας, την οποία ο Μάνος Δασκαλάκης πήγε στο δωμάτιό της για να μην ακούει. Στη συνέχεια του τσακωμού τους, ο ίδιος -όπως παραδέχεται- χαστούκισε την κατηγορουμένη και αποφάσισε να φύγει από το σπίτι. Εκείνο το βράδυ διανυκτέρευσε στον πατέρα του και την επόμενη μέρα επέστρεψε στο σπίτι τους για να πάρει τα ρούχα του.

Στις 20-3-2021 η μητέρα, ο πατριός και η αδελφή της κατηγορουμένης επισκέφθηκαν την 34χρονη στο σπίτι της για να της συμπαρασταθούν. Στο σπίτι της μάλιστα ήρθε κάποια στιγμή και ο πατέρας της χαροκαμένης μάνας. Αφού έφυγαν όλοι και έμειναν στο σπίτι μόνο η κατηγορουμένη μαζί με την αδελφή της και τα δύο κορίτσια, στην αρχή έβαζαν τραγούδια στην τηλεόραση και η Τζωρτζίνα χόρευε. Κατά τις 21.00 αποφάσισαν να κάνουν μπάνιο την Ίριδα, να την ταΐσουν και να τη βάλουν για ύπνο. Αφού της έκαναν το μπάνιο της, την έντυσαν. Η κατηγορουμένη της έφτιαξε το γάλα της, τη βοήθησε να ρευτεί και γύρω στις 23.00 την έβαλε για ύπνο στην κούνια της, κλείνοντας -όχι εντελώς- την πόρτα του δωματίου. Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που οποιοσδήποτε τρίτος πλην της μητέρας είδε ζωντανή την Ίριδα. Τότε έκλεισαν την τηλεόραση και άκουγαν τραγούδια από το κινητό της Δήμητρας Πισπιρίγκου.

Στις 22.18 η κατηγορουμένη μίλησε με τη μητέρα του Μάνου Δασκαλάκη, η οποία την κάλεσε στο σπίτι της για μεσημεριανό φαγητό την επόμενη μέρα, χωρίς την παρουσία του Μάνου.

Γύρω στις 02.30 αποφάσισαν να πάνε όλοι για ύπνο. Η κατηγορουμένη πήγε την Τζωρτζίνα στο κρεβάτι της για να κοιμηθεί. Στο δωμάτιο υπήρχε ένα μικρό φωτάκι στην πρίζα, οπότε μπορούσε κάποιος να κινηθεί χωρίς να ανάψει το φως. Οι δύο αδελφές ξάπλωσαν στο ίδιο κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο και άρχισαν πάλι να μιλάνε για τον χωρισμό του ζεύγους.

Σύμφωνα με την αδελφή της, «μου έλεγε πως την είχε πειράξει που αποφάσισε ο Μάνος να χωρίσουν και να φύγει απ’ το σπίτι. Αυτό που δεν μπορούσε να δεχτεί ήταν πως εκείνη είχε συγχωρήσει τον Μάνο για τη σχέση που είχε κάνει με άλλη κοπέλα για έξι μήνες, ενώ εκείνος δεν μπορούσε να συγχωρήσει τη μία φορά που βρέθηκε ερωτικά με άλλον άντρα. Μου έλεγε ότι το είχε κάνει για να ζηλέψει ο Μάνος και να της δώσει περισσότερη σημασία, αφού ήταν αδιάφορος απέναντί της». Μετά τη συζήτηση που έκαναν, χάζεψαν λίγο στα κινητά τους και κοιμήθηκαν κατά τις 4 το πρωί.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βούλευμα σοκ: Η γνωριμία, οι απιστίες και οι αιφνίδιοι θάνατοι

Το Βούλευμα σοκ – Δήμητρα Πισπιρίγκου: «Το βρέφος δεν είχε πριν, αυτό το ξεραμένο αίμα στο χείλος του»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ