Το φταίξιμο για το γεγονός ότι ένα στα δέκα σπίτια στη Γαλλία έχει προσβληθεί από ένα μικρό αιμοβόρο παράσιτο, οι ερευνητές το ρίχνουν, εν μέρει, στα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.
Όπως μεταφέρει η Βίβιαν Σονγκ, ανταποκρίτρια της Telegraph στο Παρίσι, έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES) διαπίστωσε ότι το 11% των γαλλικών νοικοκυριών χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ένα κρούσμα κοριών μεταξύ 2017-22.
Ένας από τους κύριους λόγους για την έξαρση της μόλυνσης είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η τουριστική βιομηχανία. «Αν και όλα τα σπίτια μπορούν να προσβληθούν από κοριούς, εντούτοις καταφέραμε να εντοπίσουμε μερικούς παράγοντες που ευνοούν τις μολύνσεις: ταξίδια ή διαμονή σε κοινόχρηστα καταλύματα, για παράδειγμα» δήλωσε η Καρίν Φιόρ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος κοινωνικών επιστημών, οικονομίας και κοινωνίας της ANSES, σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.
Έχοντας σχεδόν εξαλειφθεί τη δεκαετία του 1950, οι κοριοί επανεμφανίστηκαν στη Γαλλία με την αύξηση των διεθνών ταξιδιών και την ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, αναφέρει η έκθεση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των διεθνών τουριστών σε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ένα ξενοδοχείο να είναι μολυσμένο.
Οι κοριοί, αυτά τα μικρά καφέ έντομα σε μέγεθος σπόρου μήλου, κρύβονται στα στρώματα και στα ελατήρια και βγαίνουν τη νύχτα για να τσιμπήσουν και να ρουφήξουν το αίμα των άτυχων ανθρώπων που κοιμούνται επάνω τους. Αποτέλεσμα, να ξυπνούν με φαγούρα και εξανθήματα.
Οι ταξιδιώτες συχνά μεταφέρουν τους κοριούς στα ρούχα και στις αποσκευές τους, αλλά τα ζωύφια μπορεί επίσης να φωλιάζουν σε μεταχειρισμένα κλινοσκεπάσματα, έπιπλα και ρούχα. Εξάλλου, αυτά τα μικρά έντομα πίνουν αίμα τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά: η απεντόμωση είναι δαπανηρή, με την εξάλειψή τους να κοστίζει κατά μέσο όρο 866 ευρώ ανά νοικοκυριό και 230 εκατ. ευρώ ετησίως σε εθνικό επίπεδο.
Θέλοντας να αποστιγματίσει τις μολύνσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι τα κρούσματα δεν σχετίζονται με την υγιεινή και την καθαριότητα, ενώ τονίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις μολύνσεις με το εισόδημα κάποιου ατόμου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο οργανισμός συνιστά έναν μηχανισμό υποχρεωτικής δήλωσης και υποστήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα για την εξάλειψη των ζωυφίων, καθώς και την καθιέρωση μη χημικών μεθόδων εξόντωσης –όπως θεραπείες με θερμότητα και κατάψυξη– ως προτεραιότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» – «Έπεσαν» ιστοσελίδες, προβλήματα σε Airbnb, HSBC και Amazon
Εντοπίστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες με αδήλωτα ενοίκια Airbnb