Σύνδεση του ύψους τους με τον μισθό του απολυμένου και κίνητρα επιστροφής στην εργασία.
Ολική ανατροπή έρχεται στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες στην παροχή των επιδομάτων ανεργίας, καθώς το ποσό που θα λαμβάνουν πλέον οι άνεργοι θα συνδυάζεται με τις μισθολογικές τους αποδοχές πριν απολυθούν, ενώ μεταβολές θα επέλθουν και στη διάρκεια καταβολής του επιδόματος αλλά και στον τρόπο που θα καταβάλλεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας, εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εξαμήνου που προηγείται της απόλυσης είναι πάνω από 418,09 ευρώ, ανέρχεται σε 479 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα προβλεφθεί ώστε το κατώτερο ύψος του επιδόματος να παραμείνει στα 479 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή το επίδομα θα συνδεθεί με τις αποδοχές και πιθανόν θα διαμορφώνεται στο 55% των μέσων μηνιαίων αποδοχών της προηγούμενης τριετίας προκειμένου να αποφευχθούν καταχρηστικές πρακτικές. Θα υπάρχει πιθανότατα πλαφόν, το οποίο θα είναι τα 1.200 ευρώ.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο της διάρκειας της επιδότησης, αν θα είναι παραμείνει 12μηνη ή θα μεγαλώσει, ή θα συνδυαστεί με μέρος κάποιου προγράμματος υπό τύπου voucher.
Σε πρώτη ανάγνωση ο νέος τρόπος παροχής επιδομάτων ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλη τη χώρα, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που θα επιλεχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Η δαπάνη για να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο διαμορφώνεται σε 58,6 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ρυθμίσεις
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό πώς θα λειτουργήσουν οι νέες ρυθμίσεις αναφέρεται το παρακάτω παράδειγμα: Αν ένας άνεργος κατά την τριετία πριν απολυθεί λάμβανε μέσο μισθό 1.500 ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο που είναι άνεργος θα λάβει ως επίδομα ανεργίας το ποσό των 750 ευρώ τον μήνα. Ενώ στο δεύτερο εξάμηνο το ποσό θα υποχωρήσει στα 479 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει δυνατότητα για κρατική ενίσχυση επαναφοράς στην εργασία, τότε ο άνεργος θα τοποθετηθεί σε επιδοτούμενη εργασία, με ασφαλιστικές εισφορές και θα λαμβάνει τον μισθό του προγράμματος, που μπορεί να κυμαίνεται από 770 ευρώ έως και 900 τον μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται βασίζονται στην έκθεση Πισσαρίδη, στην οποία υπήρξαν προτάσεις ώστε το επίδομα ανεργίας να γίνει δικαιότερο, να στηρίζει αυτόν που χάνει τη δουλειά του, αλλά και να πατάσσει πρακτικές κατάχρησης μέσω της μακράς παραμονής σε ανεργία κατ’ επιλογήν. Ουσιαστικά ο στόχος είναι να στηριχθούν περαιτέρω οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να ενεργοποιηθεί ο άνεργος για να βρει δουλειά, αφού θα διαπιστώσει μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έξι μήνες) ότι το ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνει θα είναι μειωμένο.
Η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί υποχρεωτικά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς την ΕΕ για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.