Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Κλιματική κρίση: «Η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έφτασε»

«Υπαρξιακή απειλή» για τον πλανήτη χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ο Βρετανός καθηγητής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Imperial College, Τζιμ Σκία, που εξελέγη την Τετάρτη 26 Ιουλίου νέος πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.

Σε παρόμοιο ύφος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λειψίας για θέματα Κλίματος, Κάρστεν Χαουστάιν, δήλωσε πως «η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη ανάγκη», τονίζοντας ότι ο κύριος λόγος για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές καυσαερίων από τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Τον κώδωνα έκρουσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας σήμερα 27 Ιουλίου ότι η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και πως «η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έχει φτάσει», καθώς επιστήμονες δήλωσαν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Για τον Τζιμ Σκία, οι ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε όλον τον κόσμο τον Ιούλιο, αποτελούν ένα «καλοδεχούμενο μάθημα», για όσα θα πρέπει να γίνουν στο εξής.

Κατά την άποψή του, είναι ουσιαστικής σημασίας να δοθούν στην ανθρωπότητα «θετικά» μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και όχι μόνο «καταστροφολογικά μηνύματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα υπαρξιακού τρόμου για το μέλλον του πλανήτη», όπως σχολίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Ναϊρόμπι, την πόλη όπου διεξάγεται η συνέλευση της IPCC.

«Πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν επιλογές και να αποφασίσουν για το μέλλον τους», τόνισε.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, του 2015, οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η IPCC υπολογίζει ότι οι εκπομπές αερίων θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030 και κατά 84% μέχρι το 2050. Ωστόσο οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι όταν δημοσιοποιηθούν οι επόμενες εκθέσεις της IPCC –σε πέντε με επτά χρόνια– αυτή η κρίσιμη για τον πλανήτη δεκαετία θα φτάνει στο τέλος της και θα είναι πολύ αργά ώστε να προσαρμοστεί ο κόσμος αναλόγως.

Ο ίδιος ο Σκία είχε βασικό ρόλο στη σύνταξη μιας ιστορικής έκθεσης της IPCC, το 2018, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μόνο εάν η υπερθέρμανση περιοριστεί στον 1,5 βαθμό θα διασφαλιστεί ότι ο κόσμος δεν θα απειληθεί από την αλλαγή του κλίματος και δεν θα υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης του οικοσυστήματος.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να αναγκαστεί να ανακοινώσει ο ίδιος ότι αυτός ο στόχος του 1,5 βαθμού δεν είναι πλέον εφικτός.

«Εάν διαφανεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει να το πούμε. Όμως δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε αποδείξεις», είπε στη συνέντευξή του.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Κάρστεν Χαουστάιν, ο πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται, παρά τις πιθανές προσπάθειες, και κατά συνέπεια οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε περισσότερο ακραίες συνθήκες το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζο Μπάιντεν: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια «υπαρξιακή απειλή»

Η κλιματική κρίση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η πανδημία στην ατζέντα Βαρθολομαίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ