Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Λουκέτο στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσόβου

Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανέστειλε την Παρασκευή (28 Ιουλίου) την άδεια του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας λόγω ενός λάθους στο πιστοποιητικό εγγραφής του, προκαλώντας ανησυχία στους δημοσιογράφους που κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα για ανοιχτό πόλεμο κατά των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.

Το θέμα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι εντόπισε προβλήματα με το πιστοποιητικό εγγραφής του τηλεοπτικού σταθμού Klan Kosova. Ο σταθμός δήλωσε αργότερα ότι είχε ήδη διορθώσει τα προβλήματα αυτά, όπως του είχε ζητηθεί.

Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσόβου δήλωσε την Παρασκευή: «Στα έγγραφα της εγγραφής … οι δήμοι της Δημοκρατίας του Κοσόβου παρουσιάζονται ως πόλεις της Σερβίας, γεγονός που συνιστά παραβίαση του Συντάγματός μας».

Το Klan Kosova ξεκίνησε το 2009 και σύντομα έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός του Κοσόβου.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Κοσόβου (AGK) δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «σοκαρισμένη» από την απόφαση. Είπε ότι η όλη διαδικασία από την αρχή ήταν πολιτικά υποκινούμενη από το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Albin Kurti.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει έναν ανοιχτό και άνευ προηγουμένου πόλεμο αυτής της κυβέρνησης κατά των μέσων ενημέρωσης και αποτελεί προειδοποίηση ότι και άλλα μέσα ενημέρωσης θα αποτελέσουν επίσης στόχο», δήλωσε η ομάδα.

Σε κοινή δήλωση των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, γνωστή ως ομάδα Quint, και του γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα, δήλωσαν ότι ανησυχούν για την αναστολή της άδειας λειτουργίας του Klan Kosova από την κυβέρνηση.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Klan Kosova είναι μια δυσανάλογη απόφαση που θα έχει επιπτώσεις στην πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στο Κόσοβο», ανέφερε η ομάδα Quint σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κλείνει ένα μέσο ενημέρωσης από τότε που η βαλκανική χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σερβία το 2008.

Το Klan Kosova δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας στο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση του Kurti συγκρούστηκε το τελευταίο διάστημα με τις δυτικές χώρες που υπήρξαν οι μεγαλύτεροι πολιτικοί και οικονομικοί υποστηρικτές του Κοσόβου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Κόσοβο λόγω της διαχείρισης από τον Kurti των εθνοτικών εντάσεων με τους Σέρβους της μειονότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ζ. Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

Χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων διεξάγονται οι εκλογές στους σερβικούς δήμους του βορείου Κοσόβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ