Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Politico: Το σχέδιο της Ουκρανίας αν η Ρωσία δολοφονήσει τον Ζελένσκι

Αποκαλύφθηκε το σχέδιο της Ουκρανίας σε περίπτωση θανάτου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Politico σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι το Κοινοβούλιο θα είναι αυτό που θα κυβερνήσει την χώρα. Όπως δήλωσε ο βουλευτής της Verkhovna Rada, Μίκολα Κνιατζίσκι σε συνέντευξή του στο Politico «τυπικά, σύμφωνα με το σύνταγμα, η γραμμή της διαδοχής είναι σαφής. Όταν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος της Verkhovna Rada της Ουκρανίας αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθούσε στην αποφυγή ενός κενού εξουσίας. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ξένες επισκέψεις του αρχηγού του ουκρανικού κράτους προγραμματίζονται με άκρα μυστικότητα. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Poitico, το Κίεβο ήταν έξαλλο τον Φεβρουάριο του 2022 όταν διέρρευσαν πληροφορίες για ταξίδι στις Βρυξέλλες τρεις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί αυτό. Ομοίως, η βουλγαρική κυβέρνηση φοβήθηκε τον περασμένο μήνα ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι θα μπορούσε να ακυρωθεί μετά την εμφάνιση λεπτομερειών στα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζει η είδηση.

Το Politico για το ενδεχόμενο δολοφονίας Ζελένσκι
Αναλυτικότερα, το Politico σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Το σχέδιο της Ουκρανίας σε περίπτωση που η Ρωσία δολοφονήσει τον Ζελένσκι» αναφέρει πως μια δολοφονία από τη Ρωσία θα στερούσε την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας από ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία.

Όταν ο Ζελένσκι ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τις ρωσικές προσπάθειες να τον σκοτώσουν, απάντησε ότι δεν είχε την πολυτέλεια να ανησυχεί. «Αν το σκεφτόμουν συνεχώς, θα κλεινόμουν στον εαυτό μου, σαν τον Πούτιν που δεν βγαίνει από το καταφύγιό του», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξή του στο CNN τον περασμένο μήνα. «Φυσικά, οι σωματοφύλακές μου θα πρέπει να σκέφτονται πώς να το αποτρέψουν αυτό να συμβεί, και αυτό είναι το καθήκον τους. Εγώ δεν το σκέφτομαι».

Λίγες εβδομάδες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, ένας κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, αποκάλυψε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δώδεκα σοβαρές απόπειρες δολοφονίας του από ρωσικές ομάδες σαμποτάζ και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων Τσετσένων και μισθοφόρων της Βάγκνερ.

Στη συνέχεια το Politico τονίζει πως λόγω της απειλής για τη ζωή του, οι επισκέψεις του Ζελένσκι στο εξωτερικό προγραμματίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα. Προσθέτει δε πως το Κρεμλίνο έχει ένα τρομακτικό ιστορικό σε επιχειρήσεις δολοφονίας, υπενθυμίζοντας τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο, έναν Ρώσο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών που αυτομόλησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δηλητηριάστηκε με ραδιενέργεια το 2006, ή την αποτυχημένη δηλητηρίαση με Novichok το 2018 του Σεργκέι Σκριπάλ, ενός Βρετανού διπλού πράκτορα στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Πόσο έτοιμη είναι η Ουκρανία για ένα ενδεχόμενο δολοφονίας Ζελένσκι
Όπως προαναφέρθηκε σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, η γραμμή διαδοχής είναι σαφής. Ωστόσο ο πρόεδρος της Verkhovna Rada – ο Ρουσλάν Στέφαντσουκ, μέλος του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του Ζελένσκι – δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στις δημοσκοπήσεις. Είναι περίπου 40%, λιγότερο από το μισό σε σχέση με τον Ζελένσκι. Και δεν είναι δημοφιλής στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό έχει σημασία», δήλωσε ο Άντριαν Καρατνίτσκι, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Υπάρχει μια ισχυρή ηγετική ομάδα και νομίζω ότι θα δούμε συλλογική κυβέρνηση», πρόσθεσε μιλώντας στο Politico.

Το κυβερνητικό συμβούλιο πιθανότατα θα αποτελείται από τον Στέφαντσουκ ως επικεφαλής, μαζί με τον Αντρέι Γιέρμακ, τον πρώην παραγωγό ταινιών και δικηγόρο που είναι επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ. Ο Βαλερί Ζαλούζνι θα παραμείνει ως ο ανώτατος στρατηγός της χώρας.

Ο Άντριαν Καρατνίτσκι δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει να δει έναν ρόλο και για την τηλεοπτική προσωπικότητα Σέργι Πρίτουλα, ο οποίος τώρα διευθύνει μεγάλες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και έχει μια σημαντική αποδοχή σε επίπεδο δημόσιας εμπιστοσύνης.

«Η χώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο πολύ ουσιαστικής αλληλεγγύης και εθνικής ενότητας, οπότε αν κάτι τρομερό συνέβαινε στον Ζελένσκι δεν θα ήταν τόσο καθοριστικό όσο νομίζετε», δήλωσε ο αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Battleground Ukraine: Από την ανεξαρτησία στον ρωσικό πόλεμο». Κατέληξε λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια «καλοκουρδισμένη» διοικητική, στρατιωτική και διπλωματική μηχανή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ