Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Στην Τανάγρα δεν υπάρχει πια ζωή!

Η… κόλαση ακολουθεί την κόλαση της φωτιάς. Το διαπιστώσαμε αυτό με τα μάτια μας. Το ένιωσε το σώμα μας. Το αναπνεύσαμε! Πού όλα αυτά; Στην Τανάγρα. Στον δρόμο που ξεκινά από την Ελευσίνα και φτάνει στα Δερβενοχώρια.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Η «Μ» βρέθηκε μαζί με συνεργείο του ΠΑΚΟΕ στην περιοχή όπου κάηκαν εργοστάσια και το περιβάλλον καταστράφηκε ολοκληρωτικά!


Το ραντεβού ήταν με τον συνεργάτη του ΠΑΚΟΕ, Ματίς Καμπίρο, ο οποίος την περασμένη Τρίτη είχε αναλάβει να κάνει μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάστηκε από τη φωτιά η οποία ξεκίνησε από τη δασική περιοχή της Μάνδρας. Θα πήγαινε εκεί για να κάνει τη δουλειά του. Για να μετρήσει τον αέρα.

Τοξικότητα

Αλλά τα πράγματα είναι πιο συγκλονιστικά από τους αριθμούς που τελικά κατέγραψε ο Γάλλος ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος. Γιατί βλέπεις με τα μάτια σου την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος. Με τα μάτια σου να κλαίνε. Όχι από τον πόνο ψυχής. Αλλά από τον τοξικό, επικίνδυνο αέρα. Νιώθεις το κάψιμο μέσα στο στήθος σου. Και αναζητάς να πιεις ένα ποτήρι γάλα για να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο που μπαίνει στο σώμα σου. Και πατάς πάνω στη γη που ακόμη καίγεται. Νιώθεις τις σόλες των παπουτσιών σου να λιώνουν.

Αυτό ήταν το βίωμά μας την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 στην περιοχή της Τανάγρας συνοδεύοντας έναν νεαρό επιστήμονα για να κάνει τις μετρήσεις και για να κάνουμε ρεπορτάζ στα καμένα.

Από το «Θριάσιο» νοσοκομείο μέχρι τα καμένα στο ρέμα του Σαρανταπόταμου είναι λίγα χιλιόμετρα, λίγα λεπτά δρόμος. Και μέσα σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα διαπιστώνεις τη γύμνια και την παρανομία του ελληνικού κράτους:

1. Μέσα στο ρέμα υπάρχουν ένα σωρό χτισμένες βιομηχανίες, που λειτουργούν εκεί στο δάσος, στο ρέμα πάνω, με κορωνίδα το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. Πώς, από πού, από ποιον και με την ανοχή ποιου πήραν την άδεια κτίσουν αυτά τα τέρατα στο δάσος και μέσα στο ρέμα είναι ένα μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι, αλλά και να ερευνήσει ο εισαγγελέας.

2. Δύο από αυτές τις βιομηχανίες κάηκαν ολοσχερώς. Η DENVER SLOPS και η ECO RECOVERY. Και οι δύο ασχολούνται με την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων, επικίνδυνων για το περιβάλλον τοξικών πετρελαιοειδών.

3. Τα υλικά αυτά λόγω της φωτιάς έπεσαν στο ρέμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Δελτίο Τύπου της 24ης Ιουλίου πανηγύριζε ότι τα καθάρισε όλα. Εμείς μία ημέρα μετά είδαμε ότι τα επικίνδυνα υλικά υπάρχουν ακόμα. Σας παραθέτουμε τις φωτογραφίες από τα λάδια, την πίσσα, το πετρέλαιο που ακόμα υπάρχουν στο ρέμα. Η δουλειά του υπουργείου ήταν μισή; Υπήρχε και άλλο τοξικό υλικό από τα εργοστάσια που συνέχισε να πέφτει στο ρέμα και μετά τον καθαρισμό από το υπουργείο; Θα πρέπει να απαντήσει το υπουργείο.

4. Το εργοστάσιο της ECO RECOVERY συνεχίζει να καίγεται. Ο τοξικός καπνός αναδίνεται. Το είδαμε με τα μάτια μας. Το μαρτυρά ο φωτογραφικός καπνός. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής βοηθούσε μαζί με μία μπουλντόζα στη μετακίνηση των καμένων. Οι άνθρωποι της εταιρείας στην είσοδο αρνήθηκαν να μας μιλήσουν και να μας απαντήσουν γιατί ακόμα καίγεται το εργοστάσιο και δεν σβήνει. Το μόνο που μας απάντησαν ήταν πως τα λάδια στο ποτάμι έχουν χυθεί από την DENVER SLOPS.

5. Το εργοστάσιο της DENVER SLOPS καταστράφηκε ολοσχερώς. Έξω από αυτό τρεις εργαζόμενοι σε ένα αυτοκίνητο φυλάνε τοn χώρο. Μας είπαν τα εξής, χωρίς να μας δώσουν τα ονόματά τους ή να μας επιτρέψουν να τους φωτογραφίσουμε: «Στο κτίριο είχαμε μία δεξαμενή νερού 500 τόνων. Επίσης είχαμε γεώτρηση για πυρασφάλεια. Όταν ειδοποιηθήκαμε για τη φωτιά φτάσαμε αμέσως μέχρι το σημείο στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, όπου ήταν το μπλόκο της Αστυνομίας. Δεν μας άφησαν να ανέβουμε παραπάνω. Τους εξηγήσαμε, αλλά δεν μας άφησαν. Η Πυροσβεστική δεν έκανε τίποτα. Αν ήμασταν την ώρα της φωτιάς στο εργοστάσιο θα το είχαμε σώσει. Τώρα η εταιρεία έκλεισε και δεν θα αποζημιωθούμε καν, αφού για τη φωτιά ο νόμος δεν προβλέπει αποζημίωση».

6. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επικοινωνήσαμε με την εκπρόσωπο της Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου και μας τα διέψευσε όλα αυτά λέγοντας ότι η Αστυνομία δεν είχε κλείσει τον δρόμο, τονίζοντας: «Τα μέσα ενημέρωσης είχαν περάσει για να παίρνουν πλάνα».

ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Οι δειγματοληψίες και μετρήσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ απέδειξαν αυτό που νιώσαμε. Ο αέρας είναι τοξικός και καρκινογόνος. Οι ελάχιστες τιμές PM2,5 και PM10, καθώς και TVOC ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Οι μέγιστες τιμές δείχνουν ότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Και όχι μόνο στα καμένα. Ακόμα και έξω από το «Θριάσιο» νοσοκομείο υπάρχει η ίδια κατάσταση. Άρρωστοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν τον μολυσμένο αέρα.
Για όλα τα προαναφερθέντα το ΠΑΚΟΕ έκανε καταγγελίες στον Εισαγγελέα δείχνοντας ως υπαιτίους τη συμφοράς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Τανάγρας, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις εταιρείες που υπάρχουν στο ρέμα του Σαρανταπόταμου.

Ευχαριστούμε το ΠΑΚΟΕ που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε πώς γίνονται οι μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα.

[postgallery]

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Δεσκάτη Γρεβενών

Συνελήφθη 65χρονη για συνέργεια σε παράνομη προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ