Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ένα νέο στέλεχος του Covid-19 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», αν και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έχει κριθεί ως χαμηλός. Πρόκειται για το στέλεχος που είναι επιστημονικά γνωστό ως EG.5.1 και προέρχεται από την παραλλαγή Όμικρον.
«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που ενέχει το EG.5 αξιολογείται ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ισότιμος με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
«Ενώ το EG.5 έχει δείξει αυξημένο επιπολασμό, πλεονέκτημα ανάπτυξης και ιδιότητες διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Η Κριστίνα Πέιγκελ, καθηγήτρια επιχειρησιακής έρευνας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ενώ η παραλλαγή έχει υψηλό επιπολασμό και φαίνεται να αποφεύγει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
«Πιθανώς θα προκαλέσει ένα κύμα περισσότερων κρουσμάτων και όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται όπως περισσότερες νοσηλείες και περιπτώσεις μακράς Covid – αλλά δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα κύματα φέτος», δήλωσε.
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι η εξασθένηση της ανοσίας είτε από εμβολιασμούς είτε από προηγούμενες λοιμώξεις μπορεί να σημαίνει ότι το κύμα της EG.5 χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να κορυφωθεί και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
Ο καθηγητής Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε ότι ενώ ο επιπολασμός της παραλλαγής αυξάνεται σχετικά αργά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μολυσματικότητά της και η ικανότητά της να αποφεύγει τα αντισώματα σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί ταχύτερα όταν ανοίξουν τα σχολεία και οι άνθρωποι επιστρέψουν στη δουλειά μετά το καλοκαίρι.
Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει αύξηση της επίπτωσης, αλλά πρόσθεσε ότι «Τα διαδοχικά κύματα των υποπαραλλαγών της Όμικρον είναι το μοτίβο των τελευταίων 18 μηνών τώρα».
Ο ΠΟΥ απαρίθμησε μια σειρά από δράσεις στις οποίες συνέστησε να δώσουν προτεραιότητα τα κράτη-μέλη για την καλύτερη κατανόηση της σοβαρότητας του EG.5, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης για αλλαγές στους δείκτες σοβαρότητας.