Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Οι αρχαιολόγοι κατηγορούν την Μενδώνη Για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και τη συνδικαλιστική ελευθερία

Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΑ απαντούν οι Έλληνες αρχαιολόγοι στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη να ανακαλέσει την παραχώρηση στον ΣΕΑ του κτιρίου και κήπου στην οδό Ερμού 134-136, παραχώρηση που είχε κάνει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη το 1982.

Υπενθυμίζουμε ότι στη σχετική απόφαση η υπουργός Πολιτισμού επικαλείται λόγους «δημοσίου συμφέροντος» με αφορμή την απόφαση του ΣΕΑ να παραχωρήσει τον προαύλιο χώρο του κτιρίου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με αντικείμενο το τραγικό ναυάγιο της Πύλου όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου, δεν συνδέονταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α., ούτε με την αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ούτε με τις επιστήμες, τις τέχνες και τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής».

Απέναντι σε αυτή την απόφαση έρχεται η ανακοίνωση του ΣΕΑ, που αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση του Συλλόγου και ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανθρώπων και συλλογικοτήτων του πολιτισμού. Σε αυτήν η διοίκηση του ΣΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού επίθεση στην ελευθερία του λόγου και τη συνδικαλιστική ελευθερία.

Μιλούν για προσπάθεια να επιβληθεί λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και υπογραμμίζουν ότι «Στη δημοκρατία, οι θέσεις ενός συνδικαλιστικού και επιστημονικού φορέα είναι θεμιτό και αναμενόμενο να μην ταυτίζονται πάντα με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δικαιούται να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο και να χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει εναντίον ενός ιστορικού σωματείου, επειδή δεν συμφωνεί με τις απόψεις που αυτό εκφράζει, ή ακόμη χειρότερα, με το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης.»

Για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το υπουργείο Πολιτισμού «επιδεικνύει ιδιαίτερο αυταρχισμό με σκοπό να πλήξει τη δράση του σωματείου και τη δράση των Ελλήνων αρχαιολόγων υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» και υπενθυμίζουν τις κινητοποιήσεις τους για ζητήματα όπως η καταστροφή αρχαιολογικού χώρου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το ζήτημα της Συλλογής Στερν, η υπόθεση των τραμπούκικων επιθέσεων στη Μύκονο και η αντίδραση στην αλλαγή καθεστώτος των μεγάλων δημόσιων μουσείων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΑ επιφυλάσσονται να αναλύσουν σε επόμενη τοποθέτηση τα νομικά προβλήματα της απόφασης στο πλαίσιο των νομικών ενεργειών που σκοπεύουν να αναλάβουν, ενώ καλούν τα σωματεία και τα κόμματα της Βουλής να πάρουν θέση, να συμπαρασταθούν στους Έλληνες αρχαιολόγους και να απαιτήσουν την ανάκληση της απόφασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ