Οι 5+1 κινήσεις που δεν έγιναν και ερευνώνται, πλέον, από την Εισαγγελία
Αδιανόητη επιχειρησιακή ανικανότητα ανώτερων αξιωματικών που θεωρούσαν ότι οι Κροάτες ήρθαν για… διακοπές στη χώρα μας!
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι -κατά το κοινώς λεγόμενο- τα έκαναν θάλασσα το βράδυ του μεγάλου μακελειού, την περασμένη Δευτέρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθεί ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής, μπαίνουν στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργούν οι δικαστικές Αρχές. Η κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, να απομακρύνει -έστω και προσωρινά- έξι… τροχονόμους αλλά και τον επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας δεν έχει καμία σχέση με την αυτοτελή ποινική προκαταρκτική έρευνα η οποία καλείται να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες. «Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Οργανωμένοι θερμόαιμοι οπαδοί διέσχισαν τα σύνορα της χώρας, ταξίδεψαν οδικώς στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο κέντρο, επιβιβάσθηκαν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κανείς δεν τους ήλεγξε. Και λίγη ώρα αργότερα είχαμε επεισόδια, τραυματισμούς αλλά και μία δολοφονία. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα έργα!» ήταν οι ακριβείς εκφράσεις ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού με τον οποίο επικοινώνησε η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Στο στόχαστρο της ποινικής έρευνας μπαίνουν -πρωτίστως- οι ενέργειες του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής Αστέριου Μαντζιώκα, ο οποίος ανέλαβε το καίριο πόστο τον Ιανουάριο του 2023, επί θητείας του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.
Από την επαρχία με αγάπη…
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κ. Μαντζιώκας υπηρετούσε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, δηλαδή στην επαρχία, ενώ οι μόνες γνώσεις που είχε αποκτήσει για το κλεινόν άστυ ήταν -προ πολλών ετών- όταν υπηρέτησε στο γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. χειριζόμενος όχι επιχειρησιακά, αλλά θέματα επικοινωνίας. Παράλληλα, οι εισαγγελείς στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στις πράξεις των υπευθύνων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας, το οποίο διηύθυνε ο βοηθός γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, Δημήτρης Δάβαλος. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ότι τις κρίσιμες ώρες, τη στιγμή δηλαδή που οι Κροάτες χούλιγκαν «εισέβαλλαν» στην Αθήνα, από το Κέντρο Επιχειρήσεων δόθηκε η εντολή σε άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ να σταματήσουν την παρακολούθηση. Στο κατόπι των αιμοδιψών, όπως αποδείχθηκε, οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έμεινε μόνο μια εποχούμενη μονάδα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, η οποία -και αυτή- τους έχασε από τη στιγμή που μπήκαν στην Αττική Οδό.
Επιχειρησιακές αστοχίες
Βάσει του υλικού που έχουν συλλέξει ήδη οι δικαστικές Αρχές, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε σειρά επιχειρησιακών λαθών, τα οποία όχι μόνο δεν δικαιολογούνται, αλλά ενδεχομένως να έχουν και ποινικές προεκτάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι παρότι στις ελληνικές Αρχές είχε εισφερθεί η πληροφορία από το Εθνικό Γραφείο Ποδοσφαίρου της Κροατίας ότι 150-200 οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Blue Bad Boys) είχαν πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενοι και την αδελφοποίησή τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, με σκοπό να αποπειραθούν να εξασφαλίσουν εισιτήρια για τον αγώνα, δεν έκαναν τίποτα για να τους σταματήσουν! Η κοιμώμενη ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσε ότι οι Κροάτες χούλιγκαν θα έφταναν στη χώρα μας για απλό, ποδοσφαιρικό, τουρισμό και ότι το βράδυ της Δευτέρας απλώς θα φιλοξενούνταν σε οικίες οπαδών του Παναθηναϊκού ή στα πολιτικά γραφεία του κόμματος Παναθηναϊκό Κίνημα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!
Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», σε επικοινωνία που είχαν στελέχη της ΑΕΚ με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποιώντας τις πληροφορίες περί καθόδου των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκείνοι απάντησαν «μην ανησυχείτε, θα πάνε για ύπνο». Εξ ου και ανέπτυξαν δυνάμεις ασφαλείας γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου νόμιζαν ότι θα φιλοξενηθούν, αφήνοντας γυμνή τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ωστόσο, από την πρώιμη έρευνα των εισαγγελικών Αρχών προκύπτουν αρκετές, «ατυχείς», ενέργειες συγκεκριμένων αξιωματικών. Συγκεκριμένα:
1. Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν γνώριζαν ότι βάσει της Συνθήκης Σένγκεν μπορούσαν, ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο να ακινητοποιήσουν αλλά και να γυρίσουν πίσω τους Κροάτες χούλιγκαν, καθώς υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες ότι ετίθετο ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας. Προηγουμένως είχαν ενημερωθεί τόσο από τις κροατικές Αρχές όσο και από εκείνες του Μαυροβουνίου.
2. Εκφράστηκε ιδιαίτερη διστακτικότητα στην απόφαση να τους ακινητοποιήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού αλλά και να τους ελέγξουν. Αυτή η διστακτικότητα, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δεν μπορεί να εξηγηθεί.
3. Βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι από το Κέντρο Επιχειρήσεων δόθηκε μια, μάλλον, δυσεξήγητη εντολή προς την ομάδα ΟΠΚΕ η οποία ακολουθούσε το κροατικό κομβόι. Τη στιγμή που εισέρχονταν στην Αττική, στο ύψος της Ελευσίνας, εστάλη σήμα να σταματήσουν να τους ακολουθούν. Το αποτέλεσμα ήταν στο κατόπι των Κροατών χούλιγκαν να μείνουν άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, οι οποίοι τους έχασαν όταν εισήλθαν στην Αττική Οδό.
4. Παρά το γεγονός ότι άπαντες και άπασες στην ΕΛ.ΑΣ. γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι πραγματοποιείτο η κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν, άφησαν απροστάτευτο το γήπεδο της «Αγιάς Σοφιάς» μετά το πέρας της προπόνησης και των συνεντεύξεων Τύπου. Εκτιμώντας, λανθασμένα όπως αποδείχθηκε, ότι οι εν λόγω οπαδοί δεν θα έφταναν έως εκεί, έδωσαν εντολή για αποχώρηση των δυνάμεων που υπήρχαν πέριξ του γηπέδου.
5. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε διαρκής ενημέρωση από την ομάδα Δράση, η οποία αποτελούνταν από επτά άτομα, προς το Κέντρο Επιχειρήσεων περί άφιξης θερμόαιμων χούλιγκαν στον Περισσό και πορείας προς το γήπεδο της Φιλαδέλφειας, εντούτοις δεν εστάλησαν δυνάμεις!
6. Ουδείς μέχρι σήμερα γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της εντολής, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, που εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω POL. Τι ακριβώς αναγραφόταν εκεί;
«Ενημερωθήκαμε»
Από τα στοιχεία της δικογραφίας που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» προκύπτει ότι η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας γνώριζε από τη Δευτέρα το πρωί για την κάθοδο των… Ούνων. «…Πρωινές ώρες της 7/8/2023 ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά ότι περίπου 25-30 οχήματα με υπηκόους Κροατίας, πιθανόν οπαδοί της Dinamo Zagreb, μέσω του Μαυροβουνίου, εισήλθαν στην Αλβανία, ενώ μεσημβρινές ώρες ενημερωθήκαμε ότι κάποια οχήματα με πιθανόν Κροάτες οπαδούς εισήλθαν στη χώρα. Άμεσα και στις δύο περιπτώσεις έγιναν προσπάθειες τηλεφωνικώς, προκειμένου να εξακριβωθεί τυχόν είσοδος των ανωτέρω στη χώρα μας και εν συνεχεία ανωτέρω πληροφορίες, αρμοδίως, διαβιβάσθηκαν προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Επιπροσθέτως υπήρξε πληροφόρηση ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν ενημερωθεί για την τυχόν άφιξη των οπαδών από την Κροατία και για τον λόγο αυτόν, με την πρόφαση της διανομής εισιτηρίων, υπήρξε κάλεσμα να συγκεντρωθούν εξωτερικά του γηπέδου διεξαγωγής του αγώνα.
Την 22.00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της Υπηρεσίας μας, εντοπίσθηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας 25 περίπου οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας εκδοθείσες από κροατικές Αρχές, στα οποία επέβαιναν, όπως αργότερα διαπιστώθηκε, οπαδοί της Dinamo Zagreb και τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση, επί της εθνικής οδού. Στην έξοδο της Αττικής Οδού τα οχήματα διασπάρθηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της εθνικής οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική οδό, αναμεμειγμένα πλέον με τα λοιπά οχήματα που κινούνταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρησή τους. Παρ’ όλα αυτά συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες εκ νέου εντοπισμού τους τόσο από εποχούμενες περιπολίες όσο και από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας. Περί ώρα 22.55, από τη ΣΤΑΣΥ, υπήρξε ενημέρωση για 100 περίπου άτομα με κουκούλες και αντικείμενα, τα οποία εισήλθαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ ‘‘Ειρήνη’’ με κατεύθυνση τον Πειραιά, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον σταθμό ΗΣΑΠ ‘‘Ειρήνη’’ εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με τις κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν.
Περί ώρα 23.00 τα άτομα αποβιβάσθηκαν στον σταθμό ΗΣΑΠ ‘‘Περισσός’’, ενώ ταυτόχρονα οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο άρχισαν να κινούνται εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου προς τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου – Κιουταχείας και Λεύκης.
Στο σημείο ξέσπασε άγρια συμπλοκή και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων των οπαδών από την Κροατία και ομάδων των οπαδών της ΑΕΚ, με εκατέρωθεν ρίψεις φωτοβολίδων, αντικειμένων όπως αυτοσχέδια ρόπαλα, τεμάχια από πέτρες και κάθε είδους αντικείμενα πρόσφορα για επίθεση, καθώς και με ρίψεις Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Μηχανισμών (ΑΕΜ)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.