Θέση για τη διαδήλωση για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη στη Χιμάρα, έλαβε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, με μακροσκελή ανάρτησή του στα social media στην οποία αναφέρθηκε στις σχέσεις καλής γειτνίασης, αλλά δήλωσε «άφωνος» από τη διοργάνωση μίας τέτοιας κινητοποίησης από ένα δημοκρατικό πολίτευμα σε εδάφη ενός άλλου.
Η εν λόγω διαδήλωση για τον Φρέντι Μπελέρη διοργανώθηκε χθες, με τη συμμετοχή και των δημάρχων Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και Θεσσαλονίκης, Κωνταντίνου Ζέρβα.
«Στη μνήμη μου, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, όταν οι αιρετοί ενός δημοκρατικού πολιτεύματος οργανώνουν διαμαρτυρία σε άλλο δημοκρατικό πολίτευμα, ενάντια στις αρχές αυτού του κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπου εμφανίζονται ως διαμαρτυρόμενοι κατά των αποφάσεων των αντίστοιχων δικαστηρίων του κράτους στο οποίο διαμαρτύρονται, απολυτοποιώντας την εθνοτική ένταξη του υποκειμένου της διαμαρτυρίας σε κάθε νομικό κανόνα, νομικό πρότυπο και δημοκρατική λογική» έγραψε ο Έντι Ράμα, με το κείμενο να τιτλοφορείται «Νόμῳ πείθου».
«Είναι μια από εκείνες τις τυπικές καταστάσεις, που η έκφραση “Είμαι άφωνος!” είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό και θα ήθελες να σταματήσεις εκεί. Είναι όμως και από εκείνες τις χαρακτηριστικές καταστάσεις, όταν στα Βαλκάνια ζωντανεύει η έκφραση “Για τον ψύλλο καίει το πάπλωμα!” γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να μην συμβεί ποτέ αυτό» επεσήμανε ο Αλβανός πρωθυπουργός, στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, διερωτήθηκε εάν η ελληνική του υπηκοότητα τού δίνει άλλο καθεστώς, σε σχέση με άλλους προφυλακισθέντες πολιτικούς για τις ίδιες κατηγορίες.
«Ποιος και πώς μπορεί σήμερα να απελευθερώσει από τη φυλακή έναν Αλβανό υπήκοο ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος ως υποψήφιος δήμαρχος κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι διέπραξε το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων -για το οποίο ο Ποινικός κώδικας της Αλβανίας είναι σαφής και δραστικός – ενώ σύμφωνα με την αμετάβλητη απόφαση στα τρία στάδια της δίκης, θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του; Η ελληνική υπηκοότητα δίνει στον Αλβανό πολίτη (…) διαφορετικό καθεστώς από άλλους 48 Αλβανούς πολίτες, με αλβανική υπηκοότητα – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημάρχων του κόμματός μου – που σήμερα κρατούνται με κατηγορίες από το ίδιο σώμα; Με πανομοιότυπες αποφάσεις των ίδιων δικαστηρίων;!» έγραψε ειδικότερα.
Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, ο Έντι Ράμα σημείωσε πως τρέφει φιλικά αισθήματα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και έχει «πολύ θετική απόψη» για εκείνον, αλλά εκείνος πρέπει να ενημερωθεί για την άποψή του, που δεν συνάδει με εκείνες των διαδηλωτών.
«Για μένα, αυτή η πολιτικοποίηση ενός ζητήματος της αλβανικής δικαιοσύνης, σε σημείο που διοργανώνεται διαμαρτυρία εδώ στην Αλβανία από εκλεγμένες αρχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, θα μπορούσε να γίνει το σενάριο μιας σαρκαστικής ταινίας για τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Βαλκανίων, αντάξιες του παλιού στερεότυπου των συγκρούσεων “ποιος είμαι εγώ και ποιος είσαι εσύ!”. Αλλά, όχι η δημοκρατική πραγματικότητα της ευρωπαϊκής γειτονιάς, μεταξύ ενός κράτους μέλους της ΕΕ και μιας χώρας που διαπραγματεύεται επί του παρόντος την ένταξη στην ΕΕ» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε στην πρόοδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά εμφανίστηκε «λυπημένος», όπως είπε, «μπροστά στη σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης, σε σημείο παρουσιάζεται το θέμα (…) ως θέμα της ελληνικής μειονότητας που κλιμακώθηκε με μια τέτοια διαμαρτυρία, πρωτόγνωρη στην ιστορία της Ευρώπης – τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω!».
Καταλήγοντας επεσήμανε πως στην Αλβανία υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών – κάτι που έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα και την Ε.Ε. – και η κυβέρνησή του δεν κάνει σχόλια για αποφάσεις δικαστηρίων.