Από τον 18χρονο Αρη Δημητριάδη που υπήρξε το πρώτο θύμα μέχρι τον Μιχάλη Κατσουρή έξω από την «Αγιά Σοφιά».
Μαχαίρια, φωτοβολίδες, αυτοκίνητα, κροτίδες, ακόμα και όπλα στην μάχη των χούλιγκανς!
Του Σταύρου Γεωργακόπουλου
Η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή έξω από την «Αγιά Σοφιά», το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, οδήγησε πολλά ΜΜΕ στην καταγραφή των ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους την αγάπη τους για μια ομάδα ή για το ποδόσφαιρο.
Άλλοι διότι βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο, όπως συνέβη με τον Άρη Δημητριάδη, τον 18χρονο που καταγράφηκε ως το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα, ή ακόμα και τον δάσκαλο Χαράλαμπο Μπλιόνα που έχασε τη ζωή του από μια ναυτική φωτοβολίδα. Κάποιοι επειδή δεν υπολόγισαν τις συνέπειες των πράξεών τους ή υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους. Στα περισσότερα ΜΜΕ γίνεται λόγος για 13 θύματα. Αλλά εμείς θα σας αποκαλύψουμε ότι είναι τουλάχιστον 14. Και δεν αναφερόμαστε σε ιστορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως στον θάνατο ενός φίλου της ΑΕΚ το 1986 στη Λάρισα με επίσημη εκδοχή το τροχαίο ή τη δολοφονία ενός μαγαζάτορα με πρόσχημα τη ληστεία, αλλά ήταν σύμφωνα με την οπαδική πιάτσα η απάντηση στον φόνο φίλου της άλλης ομάδας.
Καλά κρυμένα μυστικά…
Η οπαδική βία στην Ελλάδα έχει πολλά επεισόδια. Έχει πολλά κρυμμένα μυστικά. Όπως την έμμεση εμπλοκή αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σε μία από τις δολοφονίες, επειδή στο έγκλημα συμμετείχε και άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Πάμε τώρα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ως πρώτο θύμα καταγράφηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1983 ο Άρης Δημητριάδης. Ποδηλάτης του ΑΣ Πέρα. Μαζί με δύο φίλους του δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς του Άρη στην Καμάρα. Η τραγική ειρωνεία! Ο Άρης έχασε τη ζωή από υποστηρικτές του Άρη. Τα τρία αδέλφια που διέπραξαν το έγκλημα συνελήφθησαν και έπειτα από πολλά χρόνια ο ένας εξ αυτών βρήκε κατάλυμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Μερικούς μήνες αργότερα, τα ξημερώματα της 21ης Οκτωβρίου 1984, συνέβη ένα περιστατικό που άλλαξε τα δεδομένα στις συγκρούσεις των οπαδών. Η επίθεση που είχε δεχθεί ένας γνωστός και τηλεοπτικός φίλος του Ολυμπιακού από παρέα Παναθηναϊκών και ΑΕΚτζήδων στην ευρύτερη περιοχή του Θησείου και του Αστεροσκοπείου οδήγησε στην απόφαση των κολλητών του για εκδίκηση. Εκείνο το σαββατόβραδο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιδρομή με μηχανές. Οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στο rock club «Rainbow» της λεωφόρου Βουλιαγμένης και σκόρπισαν τον τρόμο. Θύμα δεν υπήρξε, αλλά από εκείνη τη νύχτα άρχισαν οι διαχωρισμοί περιοχών.
Μερικούς μήνες αργότερα είδαμε και ως πρωταγωνιστές τους πρώτους εισαγόμενους χούλιγκαν. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, με τους οπαδούς της ΑΕΚ στο Καυτανζόγλειο κόντρα στον Άρη (8 Σεπτεμβρίου 1985), εμφανίστηκαν και δύο Άγγλοι, υποστηρικτές της ΚΠΡ. Είχαν ξεμείνει στην Αθήνα, γνωρίστηκαν με συνδεσμίτες της «Ένωσης», παρέτειναν τις διακοπές τους και όπως λέει ο… μύθος, ένα ντου στη Θεσσαλονίκη το πήραν μόνοι τους.
Το δεύτερο θύμα ήταν ο Χαράλαμπος Μπλιώνας. Έχασε τη ζωή του σε ηλικία 29 ετών, στις 26 Οκτωβρίου 1986 στο «Αλκαζάρ».
Είχε πάει τυχαία στο γήπεδο επειδή έχασε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Αθήνα. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια του ντέρμπι Λάρισα – ΠΑΟΚ, ο ανύποπτος καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ δέχθηκε μια ναυτική φωτοβολίδα, η οποία του έκοψε την καρωτίδα. Ως δράστης συνελήφθη ένας νεαρός από τη Μηχανιώνα. Εξέτισε την ποινή του, έστω και με ελαφρυντικό ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Για χρόνια, όμως, κυκλοφορούσε στα διάφορα στέκια ότι τη φωτοβολίδα είχε εκτοξεύσει άλλος οπαδός, ο οποίος πνίγηκε μερικούς μήνες αργότερα στη Χαλκίδα.
Στο Σταθμό Λαρίσης
Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα για τον Μπλιώνα και στην πρώτη εκδρομή των ΠΑΟΚτσήδων στην Αθήνα, μετά το έγκλημα στο «Αλκαζάρ», χάθηκε άλλη μία ζωή. Από το μαχαίρι ενός Γαλατσιώτη οπαδού του Ολυμπιακού άφησε την τελευταία πνοή του ένας 17χρονος φίλος της ΑΕΚ, ο Γιώργος Ζωντός που είχε πάει στον σταθμό Λαρίσης με το λάθος ρούχο: φορούσε ασπρόμαυρο καρό πουκάμισο. Το ημερολόγιο έγραφε 5 Δεκεμβρίου 1986 και το μπάχαλο προκλήθηκε από τη φωνή ενός άλλου ΑΕΚτζή για άφιξη των ΜΑΤ.
Πριν από το επεισοδιακό ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού, στις 13 Ιανουαρίου 1991, έχασε τη ζωή του από κροτίδα που δέχθηκε στην κοιλιά κατά τη διάρκεια ντου ο 16χρονος οπαδός των «ερυθρολεύκων», Γιώργος Παναγιώτου. Εκείνο το ντέρμπι είχε διακοπεί στο 85΄ εξαιτίας δακρυγόνου που έπεσε μέσα στο «Νίκος Γκούμας» και έπειτα κάηκε η μισή Νέα Φιλαδέλφεια.
«Περί ώρα 14.10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας & Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14.50», ανέφερε η έκθεση της Αστυνομίας.
Βόμβα μολότοφ
Οι επόμενες δύο ψυχές χάθηκαν μαζί. Ήταν ο Ευθύμιος Λιάκας (21 ετών) και ο Κώστας Ντόλιας (25 ετών). Επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη με την πικρία για την ήττα του ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου μπάσκετ με αντίπαλο τον Πανιώνιο, στις 10 Απριλίου 1991. Στο ύψος του Αγίου Στεφάνου άγνωστοι τούς έριξαν βόμβα μολότοφ, το αυτοκίνητο πήρε φωτιά και τα δύο παλικάρια κάηκαν ζωντανά. Οι φήμες θέλουν το άτομο που έριξε τη μολότοφ να μη ζει εδώ και περίπου 10 χρόνια. Στο αυτοκίνητο, πάντως, επέβαιναν και οι Γιάννης Γεωργούσης, Χρήστος Τσολακίδης που επέζησαν, αλλά με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η τραγωδία συνεχίστηκε, καθώς ο πατέρας του Ντόλια υπέστη εγκεφαλικό και έπειτα από λίγους μήνες η μητέρα του έβαλε τέλος στη ζωή της.
Στις 12 Μαΐου 1993 άγνωστοι μαχαίρωσαν στη Γλυφάδα τον 25χρονο φίλο του Παναθηναϊκού, Γιώργο Καρνέζη. Πήγαινε για να παρακολουθήσει τον 4ο τελικό Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα μπάσκετ.
Για κάποια χρόνια όλοι θεωρούσαμε ότι γλιτώσαμε από τέτοια περιστατικά. Ήρθε, όμως, ένα ραντεβού στο Παγκράτι μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που οδήγησε μερικούς μήνες αργότερα στο μακελειό της Παιανίας. Στα στενά του Παγκρατίου και του Μετς οι οπαδοί του «τριφυλλιού» είχαν πλήξει το γόητρο των αντιπάλων τους, καθώς εκτός των άλλων έπιασαν ομήρους κάτι Ρώσους της Σπαρτάκ που είχαν έρθει στην Ελλάδα για τις οδομαχίες.
Έτσι φτάσαμε στις 29 Μαρτίου 2007. Σε ραντεβού θανάτου στη λεωφόρο Λαυρίου, πριν από τον αγώνα για το Κύπελλο βόλεϊ γυναικών, έχασε τη ζωή του από μαχαίρωμα στην κεντρική αρτηρία ο Μιχάλης Φιλόπουλος, οπαδός του Παναθηναϊκού από τον Κολωνό. Για τη δολοφονία του κατηγορήθηκαν αρκετά άτομα, ένα εκ των οποίων εκτελέστηκε πρόσφατα έξω από το σπίτι του σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ νονών της νύχτας.
Σύμφωνα με τη φημολογία, ο Φιλόπουλος είχε προσπαθήσει να προστατέψει κάποια σημεία του σώματός του με CD που είχαν ενωθεί με μονωτική ταινία.
Ακολούθησαν δύο θάνατοι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ οπαδών του ΟΦΗ από τη μία πλευρά, του Παναθηναϊκού και του Ηρόδοτου από την άλλη, έπεσε νεκρός από μαχαιριές ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης.
Σε αγώνα Ηρόδοτος – Εθνικός για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου (2014), δέχθηκε θανατηφόρα χτυπήματα ο Κώστας Κατσούλης. Στον 46χρονο επιτέθηκαν περίπου 20 άτομα. Διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά υπέκυψε.
Στις 4 Μαΐου 2017 ο Νάσος Κωνσταντίνου, Κύπριος φίλος του ΠΑΟΚ, δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για να γλιτώσει ο 24χρονος προσπάθησε να διασχίσει την Αγίου Δημητρίου και τον χτύπησε αυτοκίνητο. Είχε πάει στη Θεσσαλονίκη για τον ημιτελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον «Δικέφαλο» και τον Παναθηναϊκό, όταν στοχοποιήθηκε από κάποιους οπαδούς του Ηρακλή.
Από θαύμα γλιτώσαμε και άλλα θύματα στις μάχες στην πεζογέφυρα του «Πανθεσσαλικού», ένα μήνα αργότερα. Αλλά δεν στάθηκε εξίσου τυχερός και ο Tόσκο Μποζατζίσκι. Ο 28χρονος Βούλγαρος, οπαδός της Μπότεφ Πλόντβιβ, ο σύνδεσμος της οποίας είχε αδελφοποιηθεί με τον Σούπερ 3, πήγε στη Θεσσαλονίκη για το ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ. Την επομένη, στις 5 Ιανουαρίου 2020, ενώ έπινε καφέ στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του ΠΑΟΚ κι ενώ ήταν πεσμένος στον δρόμο, μια 27χρονη που συνδεόταν με έναν από τους δράστες πάτησε με το αυτοκίνητό της τον Τόσκο.
Εκείνη η δολοφονία προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις και στην ΕΛ.ΑΣ. Βλέπετε εμπλεκόταν και… γνωστός κανακάρης από αστυνομική οικογένεια.
Αλκης Καμπανός
Και αφού κάποιοι θεώρησαν ότι είχαν… ασυλία, φτάσαμε την 1η Φεβρουαρίου 2022 στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, μία γωνία από το σπίτι του, στη Χαριλάου, από μια ομάδα οπλισμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι δράστες καταδικάστηκαν πρόσφατα, αλλά συνέχισαν να παίρνουν μηνύματα συμπαράστασης από τους ομοϊδεάτες τους για να κάνουν κουράγιο.
Αποδείχθηκε, όμως, ότι ούτε το σοκ από τη δολοφονία του Άλκη έβαλε μυαλό σε όσους εξακολουθούν να βλέπουν τα γήπεδα ως πεδία μαχών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Τα πράγματα, άλλωστε, έχουν ξεφύγει και αυτό αποδεικνύεται από την εμφάνιση καλάσνικοφ κάποτε στα Σπάτα αλλά και στην Κόρινθο. Όπως αποδεικνύεται και από τους πυροβολισμούς που έπεσαν στη Θεσσαλονίκη από οπαδό του Άρη όταν είδε 10άδες ΠΑΟΚτσήδες να τον πλησιάζουν.
Από καθαρή σύμπτωση έχουμε γλιτώσει ένα μεγαλύτερο μακελειό κατά τη διάρκεια κάποιου ραντεβού. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο Μιχάλης Κατσουρής θα είναι το τελευταίο θύμα αυτής της αρρωστημένης νοοτροπίας κάποιων να λύνουν τις διαφορές τους με μαχαίρια και άλλα όπλα.
Από την «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» που κυκλοφορεί