Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στροφή στην καθημερινότητα

Το δείπνο των ηγετών των Βαλκανίων στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρήγαγε θετικά αποτελέσματα, τα οποία όπως λένε κυβερνητικές πηγές «δυστυχώς γρήγορα ξεχάστηκαν λόγω των φωτιών».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ


Αντεπίθεση Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές με συζήτηση στη βουλή


Για την κυβέρνηση ήταν μια πτώση στη σκληρή πραγματικότητα της λεγόμενης καθημερινότητας και αυτή τη φορά οι φωτιές είχαν και τραγικό τίμημα αφού έχασαν τη ζωή τους 18 παράτυποι μετανάστες, που κανείς δεν ήξερε ότι είχαν βρεθεί στο καμένο δάσος εισερχόμενοι παράνομα στη χώρα μας.
Πλέον για την κυβέρνηση -και ελλείψει ουσιαστικής αντιπολίτευσης- ο πραγματικός αντίπαλος είναι η καθημερινότητα και ο δικός της κακός εαυτός. Κυβερνήσεις που προέκυψαν από δεύτερο εκλογικό θρίαμβο όπως αυτή του Κώστα Σημίτη το 2000, του Κώστα Καραμανλή το 2007 ή πιο παλιά του Ανδρέα Παπανδρέου βυθίστηκαν γιατί δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον δικό τους κακό εαυτό.

Η Βουλή ανοίγει αύριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σαλπίσει αντεπίθεση με πρώτο θέμα τις φωτιές, θέμα για το οποίο βγήκαν στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια με πολυφωνία, αναγκαστικά, αφού έχει τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς που κάνουν περιοδείες και έναν προεδρεύοντα, τον Σωκράτη Φάμελλο, και το ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, αφού ολοκλήρωσε σχεδόν ένα δίμηνο διακοπών, επισκέφτηκε τη Ροδόπη και μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών λέγοντας: «Η βιβλική καταστροφή στη Θράκη, τα όσα συμβαίνουν στην Πάρνηθα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, και οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν την ανάγκη η πατρίδα μας να επενδύσει στην πρόληψη για να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής. Από τη δική μου πλευρά θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους, που καθημερινά αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτά τα ακραία φαινόμενα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να υπάρχει ‘‘εθνική συνεννόηση’’. Πρέπει να ακολουθήσουμε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Να επενδύσουμε προφανέστατα στα εναέρια μέσα, αλλά το κλειδί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας αποδεικνύεται και φέτος ότι είναι η πρόληψη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, θα κάνει αντεπίθεση και εντός των επόμενων ωρών θα μάθουμε πότε θα οριστεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα των φωτιών.

Μητσοτάκης

Πέτυχε το δείπνο

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι φωτιές δεν άφησαν το θέμα της συνάντησης των ηγετών των Βαλκανίων να κάνει τον κύκλο του στην επικαιρότητα, για την κυβέρνηση η συνάντηση αυτή ήταν πετυχημένη για τους εξής λόγους:

1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω αυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας πέτυχε να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ ως σημαντικού στην Ευρώπη ηγέτη, και ειδικά μετά από μία περίοδο κατά την οποία η εικόνα της κυβέρνησής του, αρχικά με τις φωτιές, μετά με τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ και με τους Κροάτες οπαδούς να κάνουν ανενόχλητοι επιδρομή στην Αθήνα, δέχθηκε πλήγματα. Οι διεθνείς πρωτοβουλίες των εκάστοτε Ελλήνων πρωθυπουργών έχουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Ας θυμηθούμε και το «έξω πάμε καλά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου.

2. Η σύγκληση της συνάντησης κορυφής επιβεβαιώθηκε στις κοινές διακοπές του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Χανιά. Εκεί αποφασίστηκε και η πρόσκληση στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Φυσικά στη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκε η δική της στήριξη στις ευρωεκλογές, αλλά και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου μέλος είναι Νέα Δημοκρατία, και τη συγκεκριμένη εποχή αυτό με τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη.

3. Η συνάντηση έπρεπε να γίνει για να επιβεβαιωθεί προς όλες αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα μέλη της Ευρώπης Ένωσης ότι πλησιάζει η ώρα του ενταξιακού δρόμου, για να μη νιώσουν ριγμένες σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία που ξεκινά για την Ουκρανία. Εξ ου και η παρουσία και του Ζελένσκι στο δείπνο για να υπάρξει αυτή η εξισορρόπηση.

4. Στη συνάντηση στάλθηκε το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος αποκλείστηκε από το δείπνο. Στάλθηκε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί αυταρχικές συμπεριφορές όπως αυτή του αλβανικού κράτους απέναντι στον ομογενή δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι. Το μήνυμα φυσικά έχει και ως στόχο την ελληνική κοινωνία, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ισχυρός απέναντι σε τέτοιου είδους προσκλήσεις. Ο Έντι Ράμα, πάντως, έκανε πως δεν κατάλαβε και είπε ότι θα καλέσει τον Μητσοτάκη στα Τίρανα.

5. Στο δείπνο υπήρξε η ευκαιρία να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Κροατία, οι οποίες επλήγησαν από τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ και από τη στάση του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς. Όμως, με τον πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και όχι σοσιαλδημοκράτης όπως ο Μιλάνοβιτς, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

6. Αυτή η συνάντηση κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών έγινε 20 χρόνια μετά την αντίστοιχη συνάντηση που είχε διοργανώσει ο Κώστας Σημίτης. Δείτε και εδώ τη σημειολογία και τον συμβολισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη στροφή του προς τα Κέντρο και προς τα κοινωνικά στρώματα που είχαν στηρίξει τον «εκσυγχρονισμό» του Κώστα Σημίτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στάθηκε κυρίως στην παρουσία του Ζελένσκι και στο θέμα της Αλβανίας. Για τον πρώτο είπε: «Είναι το καθήκον μας. Έχουμε δει τι σημαίνει παραβίαση, έχουμε δει τι σημαίνει κατάληψη εδαφών, έχουμε ζήσει, κυρίως οι μεγαλύτεροι από μας, τι συνέβη στην Κύπρο. Το ανέφερε και ο πρωθυπουργός. Και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία, είμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός στην πράξη. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο κι αν κάποιοι αυτό δεν το θέλουν».

Για την Αλβανία ο κ. Μαρινάκης είπε: «Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει από αυτόν τον σεβασμό αυτών των κανόνων, των κανόνων δικαίου, των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό είναι σαφές, το έχουμε καταστήσει σαφές, δεν είναι μόνο τα λόγια που έχουν σημασία, σημασία έχουν και οι πράξεις. Και χθες στην Αθήνα -σε μια δύσκολη μέρα για τη χώρα μας με όλες αυτές τις εστίες φωτιάς- ήρθε η ηγεσία της Ευρώπης, η κυρία φον ντερ Λάιεν και ο κύριος Μισέλ, ήρθαν οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, 9 ηγέτες κρατών και συνεδρίασαν, αποδεχόμενοι τη σύνθεση και την ατζέντα με μια πάρα πολύ σημαντική διακήρυξη, η οποία υπεγράφη στη συνέχεια. Αυτό νομίζω είναι η θετική είδηση. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα. Μία χώρα που, να θυμηθούμε, πριν από λίγα χρόνια -όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αλλά να δούμε από πού ξεκινήσαμε- ήταν αρνητική είδηση παγκοσμίως, ήταν «επαίτης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη σε αυτή τη δεύτερη θητεία του έχει ορισμένα μεγάλα οράματα, όπως το άνοιγμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη διευθέτηση των ελληνοτουρικών. Όμως, εντέλει την κυβερνητική πορεία και δυναμική της, για να μπορέσει να κάνει τα μεγάλα, θα την καθορίσουν τα μικρά της καθημερινότητας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Παπαγεωργίου που έβλεπε τις φλόγες να σβήνουν μόνο όταν έφθαναν στη θάλασσα

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ