Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν έχει αρκετά χρήματα για τροφή και περίθαλψη. Aνησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι στερούνται βασικών αγαθών όπως η υγειονομική περίθαλψη και η διατροφή για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσίευσε η Ipsos και η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Secours Populaire την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου).

Σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους (29%) δηλώνει ότι ζει σε επισφαλείς συνθήκες, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 5,5% από 6,1% πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Secours Populaire και της Ipsos.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ακόμη και αν ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί το 2023. Η εκτεταμένη στέρηση αναδύεται μεταξύ των μεσαίων τάξεων», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Οι ερωτηθέντες προέρχονται από 10 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία.

Περισσότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (51%) από τις χώρες αυτές στερούνται καλής υγείας, θέρμανσης ή/και τροφής τους τελευταίους έξι μήνες, προσθέτει η έρευνα.

Όσον αφορά την υγεία, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή επειδή προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα.

«Το ζήτημα της υγείας είναι παρόμοιο με το ζήτημα των τροφίμων: οι άνθρωποι παραιτούνται από τα απαραίτητα και αυτό είναι ένας πολύ ανησυχητικός δείκτης», προειδοποίησε ο Sébastien Thollot, εθνικός γραμματέας της Secours Populaire, σε συνέντευξή του στη EURACTIV.

Ωστόσο, ο αριθμός για την πρόσβαση στην υγεία διαφέρει από χώρα σε χώρα: Το 41% των Ρουμάνων, των Σέρβων και των Πολωνών ανησυχούν, σε σύγκριση με το 22% των Βρετανών και το 21% των Γερμανών. Η Γαλλία και η Ιταλία (37%) και η Ελλάδα και η Πορτογαλία (36%) έχουν παρόμοια ποσοστά.

Τα παιδιά πλήττονται επίσης, καθώς το 36% των γονέων δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, δίδακτρα σχολείου, υγειονομική περίθαλψη ή ρουχισμό.

Ελλάδα και Μολδαβία

Ενώ τα προβλήματα ανασφάλειας επηρεάζουν όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανεξάρτητα από τον πλούτο ή το ΑΕΠ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ελλάδα και στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, τη Μολδαβία, δήλωσε ο Thollot της Secours Populaire.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες και Μολδαβοί αισθάνονται ότι ζουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικές οικονομικές και υλικές συνθήκες.

Για να καλύψουν τις ανάγκες τους, το 60% των Ελλήνων και το 70% των Μολδαβών βασίζονται σε φίλους και συγγενείς που τους δανείζουν ή τους δίνουν χρήματα.

Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων και το 67% των Μολδαβών περιορίζουν τα ταξίδια για να εξοικονομήσουν τα έξοδα μεταφοράς.

«Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το βιοτικό επίπεδο στη Μολδαβία ήταν ήδη πολύ χαμηλό», δήλωσε ο Thollot.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, η κρίση του 2008 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της», πρόσθεσε.

Ένα πιθανό σχέδιο δράσης της ΕΕ;

Η Γαλλία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται από το κύμα αβεβαιότητας που σαρώνει σήμερα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των Γάλλων φοβάται ότι θα υποπέσει σε φτώχεια βραχυπρόθεσμα, ενώ το 45% θεωρεί δύσκολη την πληρωμή ορισμένων ιατρικών εξόδων.

Ως απάντηση στην αυξανόμενη μάστιγα του, η Γαλλίδα υπουργός Αλληλεγγύης και Οικογένειας Aurore Bergé ανακοίνωσε την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου) χρηματοδότηση ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ για τις ενώσεις επισιτιστικής βοήθειας.

«Ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τους πιο ευάλωτους, τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, τους φοιτητές, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας», δήλωσε η Bergé σε δελτίο τύπου. «Είμαστε στο πλευρό τους για να καταπολεμήσουμε την επισφάλεια και να στηρίξουμε τις ενώσεις που τους βοηθούν καθημερινά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Thollot, η πολιτική ευθύνη είναι τόσο «εθνική» όσο και «ευρωπαϊκή».

Ως εκ τούτου, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Secours Populaire δήλωσε ότι θα ήθελε να δει το περίγραμμα ενός σχεδίου δράσης της ΕΕ παρόμοιο με το πρόγραμμα REACT-EU ύψους 47,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ζημιών που προκάλεσε η πανδημία.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική απάντηση από την ΕΕ», πρόσθεσε η Secours Populaire.

Αν και τα συνολικά αποτελέσματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα, η μελέτη καταλήγει με μια ελπιδοφόρα ένδειξη: Παρά τις δυσκολίες, το 76% των Ευρωπαίων είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν προσωπικά για να βοηθήσουν τους πιο μειονεκτούντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ