Ο Μπάιντεν, που συμμετείχε το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί, θα φτάσει σήμερα στο Ανόι για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ. Πρόκειται να υπογράψει μια «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση», που σημαίνει το υψηλότερο επίπεδο διπλωματικής συνεργασίας, κάτι που το Βιετνάμ δεν έχει πράξει παρά με τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.
Αν και προσέχει να μην φανεί ότι στηρίζει την Ουάσινγκτον ή το Πεκίνο, το Ανόι συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου το Βιετνάμ επίσης διεκδικεί περιοχές.
Μία ημέρα πριν την επίσκεψη Μπάιντεν, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι το Βιετνάμ διαπραγματεύεται μυστικά νέο συμβόλαιο εξοπλισμού με τη Ρωσία. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών του Βιετνάμ, το οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, η συμφωνία αυτή ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός κοινού έργου εξόρυξης πετρελαίου στη Σιβηρία.
Οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ έχουν ολοένα και πιο στενές εμπορικές σχέσεις. Η Ουάσινγκτον θεωρεί το Ανόι σημαντικό εταίρο καθώς οι Αμερικανοί επιζητούν να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους στον βιομηχανικό τομέα προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η τελετή υποδοχής του Αμερικανού προέδρου, ομιλίες και μια συνέντευξη Τύπου. Αύριο Δευτέρα ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Βο Βαν Θουόνγκ και τον πρωθυπουργό Φαμ Μινχ Τσινχ.
Ο Αμερικανός ηγέτης θα πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ των στρατηγικών και αμυντικών συμφερόντων της χώρας του και την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στο Βιετνάμ οι αντιφρονούντες είναι θύματα εκφοβισμού, παρενόχλησης ακόμη και φυλάκισης έπειτα από μη δίκαιες δίκες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Ο Μπάιντεν έχει επικρίνει επανειλημμένα την Κίνα για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο παραμένει σιωπηλός όταν αφορά το Βιετνάμ.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει πριν το ταξίδι του Μπάιντεν ότι αυτός θα αναφερθεί στο Βιετνάμ σε ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης, ανεξιθρησκίας και άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Αμερικανικής Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRS), η οποία καταγγέλλει «επίμονες και επιδεινούμενες» παραβιάσεις της ανεξιθρησκίας στο Βιετνάμ.
Από το 1995 όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν επισκεφθεί αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Εξάλλου αύριο ο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί μνημείο στο Ανόι αφιερωμένο στον Τζον ΜακΚέιν, γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο οποίος πολέμησε στον πόλεμο του Βιετνάμ και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση των διμερών σχέσεων