Η έκθεση με την οποία ζητείται η θέσπιση κοινών κατευθυντήριων γραμμών για την πορνεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη εγκρίθηκε με 234 ψήφους, την Πέμπτη, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Υπήρξαν 175 ψήφοι κατά και 122 αποχές σχετικά με την έκθεση που περιλαμβάνει πρόταση για την αποποινικοποίηση των πωλητών και την ποινικοποίηση των πελατών και των μαστροπών.
«Η πορνεία δεν είναι ένα είδος εργασίας, η σεξουαλική εργασία. Η πορνεία είναι ένα είδος βίας κατά των γυναικών. (…) Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση, πράγμα που σημαίνει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιτρέπεται η αγορά του σώματος μιας γυναίκας. (…) Νομίζω ότι είναι σαφές: για όλα τα πράγματα που δεν επιτρέπονται, την πρώτη φορά πρέπει να υπάρχουν πρόστιμα και τη δεύτερη φορά (πρέπει να) υπάρχει φυλάκιση», δήλωσε η Μαρία Νόισλ, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από τη Γερμανία.
Η πρόταση προβάλλει το επιχείρημα ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διασυνοριακών επιπτώσεων της πορνείας, συμπεριλαμβανομένης, της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπρέπεια της ίδιας της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να τηρεί ένα μοντέλο προόδου. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ένα μοντέλο ισότητας, σεβασμού και καλής μεταχείρισης των γυναικών και των ανδρών. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας, στην πραγματικότητα», σχολίασε η πρώην σεξεργαζόμενη από την Ισπανία Αμέλια Τίχανους.
«Καμία γυναίκα δεν θέλει να πουλήσει το σώμα της και τις υπηρεσίες της σε άνδρες, μόνο και μόνο επειδή της αρέσει. Έτσι, πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτηση, να βοηθήσουμε τις γυναίκες, να αποποινικοποιήσουμε τις γυναίκες. Γιατί αυτή τη στιγμή, η παρανομοποίηση στη Γερμανία, καθιστά ότι η μόνη που φοβάται την τιμωρία από το κράτος, ή τα πρόστιμα, είναι η γυναίκα», συμπλήρωσε η Μαρί Μαρκλίνγκερ, πρώην πόρνη από την Γερμανία.
Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Εργαζομένων στο Σεξ δήλωσε ότι η έκθεση είναι “προκατειλημμένη”.
Υποστηρίζει ότι “αγνοεί το σύνολο των στοιχείων για τις αρνητικές επιπτώσεις της ποινικοποίησης της πελατείας των εργαζομένων στο σεξ”, οδηγώντας σε μεγαλύτερη παρανομία και βία.
Ένας πράσινος ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι δεν είναι όλες οι εργασίες του σεξ θυματοποιητικές.
«Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξουν νομοθετικά βήματα όπως, για παράδειγμα, μια αναθεώρηση της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που πλήττονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, χωρίς όμως να γενικεύουμε ότι όλες οι μορφές της εργασίας του σεξ είναι βία με βάση το φύλο», είπε η Τέρι Ρέιντκε, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από τη Γερμανία.
Αρκετοί οργανισμοί του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα ο ΠΟΥ και το UNFPA, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιτίθενται επίσης στην ποινικοποίηση της αγοράς του σεξ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων συμφώνησε, τον περασμένο μήνα, να εκδικάσει μια υπόθεση που ασκήθηκε από εργαζόμενους στο σεξ και αμφισβητεί έναν γαλλικό νόμο που ψηφίστηκε με αυτόν τον σκοπό, το 2016.