Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

«Υπέρ» της αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε την Παρασκευή τις προσφυγές που είχαν καταθέσει το ακροδεξιό κόμμα VOX και το κεντροφιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) κατά της αμνηστίας που χορήγησε η κυβέρνηση σε δύο επιφανείς Καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ωφελεί άμεσα τον πρώην βουλευτή της Καταλονίας και πρώην πρόεδρο της αυτονομιστικής οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) Jordi Sànchez και τον πρώην πρόεδρο της πολιτιστικής οργάνωσης υπέρ της ανεξαρτησίας Òmnium Cultural Jordi Cuixart, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Με την απόφαση της Παρασκευής, το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για να ακυρωθούν πιθανότατα και άλλες προσφυγές που κατατέθηκαν για τα ίδια γεγονότα εναντίον άλλων αυτονομιστών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Oriol Junqueras, προέδρου του αυτονομιστικού σχηματισμού Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και πρώην αντιπροέδρου της Καταλονίας.

Οι Sànchez και Cuixart είχαν καταδικαστεί για αδίκημα εξέγερσης για τα σοβαρά γεγονότα του Οκτωβρίου 2017 στην Καταλονία, τα οποία, μετά τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, το δικαστήριο χαρακτήρισε ως έγκλημα βαριάς μορφής δημόσιας διατάραξης.

Θα μπορούσαν επίσης να ακυρωθούν οι προσφυγές κατά της αμνηστίας που χορηγήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση στους πρώην «υπουργούς» (consellers) της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας (Generalitat) Raúl Romeva, Jordi Turull και Dolors Bassa, που συμμετείχαν στα γεγονότα του Οκτωβρίου 2017.

Οι προσφυγές κατά της αμνηστίας για την πρώην πρόεδρο του καταλανικού περιφερειακού κοινοβουλίου Carme Forcadell και για τους «υπουργούς» Joaquim Forn και Josep Rull, που επίσης εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης, τέθηκαν στο αρχείο, καθώς το έγκλημα της εξέγερσης, το μοναδικό για το οποίο καταδικάστηκαν, καταργήθηκε.

Οι προσφυγές που απομένουν να επιλυθούν από την ισπανική δικαιοσύνη υποβλήθηκαν από το VOX, το Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), την κύρια κεντροδεξιά αντιπολιτευόμενη δύναμη της Ισπανίας, από βουλευτές των Ciudadanos και από τον Enric Millo, τον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία το 2017.

Η απόφαση του Δικαστηρίου χαιρετίστηκε από την εν ενεργεία ισπανική κυβέρνηση, καθώς κατά την άποψή της νομιμοποιεί τον στόχο της προοδευτικής εκτελεστικής εξουσίας να προσπαθήσει να επιλύσει την πολιτική ένταση στην Καταλονία μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

«Γενναία απόφαση» για να «επουλωθούν οι πληγές» στην Καταλονία

Ο υπουργός Προεδρίας, Félix Bolaños (PSOE/S&D), τόνισε ότι η απόφαση της δικαιοσύνης να επικυρώσει την «πλήρη νομιμότητα» της «θαρραλέας απόφασης» να απονεμηθεί χάρη στους καταδικασθέντες για τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2017 επικυρώνει την «πορεία» υπέρ της συνύπαρξης στην Καταλονία.

Κατά τη γνώμη του υπουργού, η απονομή χάριτος ήταν ένα μέτρο που πολλοί δεν το κατάλαβαν τότε, αλλά τώρα, δύο χρόνια αργότερα, «όλοι γνωρίζουν» ότι ήταν μια «σωστή και χρήσιμη απόφαση που χρησίμευσε για τη συνύπαρξη και την επούλωση των πληγών στην Καταλονία» δήλωσε.

Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω της διαμάχης μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και του United We Can (ΕΕ-Αριστερά) και της δεξιάς αντιπολίτευσης σχετικά με την υποθετική έγκριση ενός νόμου αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στα γεγονότα.

Η έγκριση ενός νόμου αμνηστίας και ένα υποθετικό μελλοντικό δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας είναι οι δύο κύριες «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας Junts Per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία, JxCat) και ERC, για να ψηφίσουν υπέρ μιας νέας τοποθέτησης του Pedro Sánchez.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ