Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σήμερα Ρωσία- Ουκρανία

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη θα βρεθούν σήμερα Κίεβο και Μόσχα, με τη Ρωσία να κατηγορείται πως είπε ψέματα περί γενοκτονίας για να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022.

Όπως αναφέρει το AFP, οι δύο χώρες θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ να κρίνει εάν έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ακροαματική συνεδρίαση ξεκινά σήμερα και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, οι δικαστές θα ανακοινώσουν την απόφασή τους εάν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για να κρίνει την υπόθεση, μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες.

Σημειώνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δικαιολογήσει την απόφαση του να εισβάλλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 κάνοντας λόγο για «γενοκτονία» που έκανε η ουκρανική κυβέρνηση κατά των ρωσόφωνων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Από την πλευρά του το Κίεβο, δύο ημέρες αργότερα, είχε κάνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο «αρνούμενο κατηγορηματικά» τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί γενοκτονίας. Παράλληλα, η Ουκρανία υποστήριξε πως το πρόσχημα της Μόσχας για την εισβολή, αντιβαίνει στη σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 για τη γενοκτονία.

Αποφασίζεται αν έχει δικαιοδοσία το δικαστήριο της Χάγης για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ αποφάνθηκε αρχικά υπέρ της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2022, ενώ διέταξε τη Ρωσία να «διακόψει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική της χώρα.

Η Μόσχα έσπευσε να ισχυριστεί πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση επειδή η περίπτωση της Ουκρανίας δεν εντάσσεται στο πεδίο που καλύπτει η σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία.

Έτσι, η υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία, στο δικαστικό πλαίσιο, έχει πάει πλέον στο αν έχει δικαιοδοσία η Χάγη ή όχι, με την υπόθεση να εκδικάζεται σήμερα, ενώ αναμένεται και οι δύο χώρες να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Η Ρωσία θα καταθέσει πρώτη σήμερα, ενώ αύριο, θα είναι η σειρά της Ουκρανίας.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ένας εκπρόσωπος της Ρωσίας θα προβάλλει επιχειρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μέχρι τώρα η Μόσχα σνόμπαρε τις ακροαματικές συνεδριάσεις.

Την ίδια ώρα, πάνω από 30 χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε παρέμβαση υπέρ της Ουκρανίας στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, όλες δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου.

Σημειώνεται πως αν και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δημιουργήθηκε για να διευθετεί τις διαφορές μεταξύ κρατών-μελών του ΟΗΕ, όταν αυτά δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα, δεν έχει κανένα μέσο για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ