Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Σε αιολικό πάρκο θα μετατραπεί η “ζώνη αποκλεισμού” στο Τσερνόμπιλ

Αρκετή ενέργεια για 800.000 σπίτια στο Κίεβο θα μπορεί να παράξει το γιγάντιο αιολικό πάρκο που δρομολογείται να στηθεί στη “ζώνη αποκλεισμού” του Τσερνόμπιλ.

Η Γερμανία και η Ουκρανία θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τμήματα της «Ζώνης Αποκλεισμού» του Τσερνόμπιλ σε ένα γιγάντιο αιολικό πάρκο ισχύος 1 GW για την τροφοδοσία κατοικιών στο Κίεβο.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ζώνη σε ακτίνα των 29 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της πυρηνικής καταστροφής του 1986 είναι η τέλεια επιλογή για ένα τέτοιο έργο, καθώς πολύ λίγοι, αν όχι καθόλου, άνθρωποι ζουν εκεί. Είναι επίσης πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και διαθέτει κάποια υπάρχουσα υποδομή που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί.

Εάν πετύχει, η ζώνη θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για 800.000 σπίτια στο Κίεβο.

Μέρος της «Ζώνης Αποκλεισμού» έχει ήδη ανακατασκευαστεί. Το 2018, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε ένα ηλιακό αγρόκτημα 1 MW που παράγει αρκετή ενέργεια για 2.000 σπίτια. Με βάση την επιτυχία αυτού του έργου, η Ουκρανία ελπίζει ότι το νέο έργο θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένο.

Παρά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει μεγάλες ελπίδες η ζώνη αποκλεισμού να γίνει φάρος καθαρής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Το σχέδιο, προς το παρόν, είναι ότι η γερμανική εταιρεία Notus Energy θα κατασκευάσει το αιολικό πάρκο, ενώ ο ουκρανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Ukrenergo θα το εκμεταλλευτεί. Ωστόσο, το έργο δεν θα είναι χωρίς κινδύνους, όπως αναφέρει το Interesting Engineering.

Παρά τα σχεδόν 40 χρόνια που πέρασαν από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας στη ζώνη ακτινοβολίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δηλώνει ότι ορισμένα ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του στροντίου-90 και του καισίου-137, εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της ζώνης αποκλεισμού. Ωστόσο, βρίσκονται σε επίπεδα έκθεσης που είναι ανεκτά για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Μάλιστα, ορισμένοι Ουκρανοί έχουν επιλέξει ακόμη και να επιστρέψουν στις πρώην κατοικίες τους τα τελευταία χρόνια. Αν και το επίπεδο έκθεσης είναι πάνω από το μέσο όρο, η παρατεταμένη έκθεση σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο η άμεση έκθεση σε σημαντικές ποσότητες.

Υπάρχουν επίσης προφανείς ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στη χώρα που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά ένα τέτοιο έργο. Ενώ οι περισσότερες μάχες διεξάγονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, θα υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν και πιθανές επιθέσεις από πυραύλους. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα έκθεσης σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια εργασιών εδάφους, όπως ανακαλύφθηκε από Ρώσους στρατιώτες κατά τα προηγούμενα στάδια της εισβολής της Ρωσίας το 2022. Αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες που έσκαβαν γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής υπέφεραν από ασθένεια λόγω της ραδιενέργειας.

Για το σκοπό αυτό, το Recharge, ένας ιστότοπος ειδήσεων για την πράσινη ενέργεια, αναφέρει ότι οι εταίροι του έργου αξιολογούν επί του παρόντος πώς να προχωρήσουν με το εγχείρημα. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό κατάλληλων τοποθεσιών για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μείωση των πιθανών κινδύνων έκθεσης σε ακτινοβολία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ