Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Βασιλιά Κάρολο στο Παρίσι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η σύζυγος του, καλωσόρισαν το βρετανικό βασιλικό ζεύγος στο Παρίσι. Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης ξεκίνησε με μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου.

Παρά τις δυσκολίες που περνάει ο γαλλικός λαός η λαμπρότητα της υποδοχής για τον Κάρολο προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θυμίζοντας την υποδοχή στο Παρίσι της μητέρας του το 1957, αμέσως μετά τη δική της στέψη. «Πρόκειται για τρεις ημέρες κοινής προσπάθειας για την επίδειξη της γαλλο-βρετανικής φιλίας», γράφει η εφημερίδα Λε Μοντ.

Η συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών επικέντρωθηκε στην κατάσταση στο Σαχέλ και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εμανουέλ Μακρόν και Βασιλιάς Κάρολος αντήλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης ολοκληρώνεται με επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες, με 160 προσκεκλημένους και τον πανάκριβο «μπλε αστακό» στο πιάτο, μεταξύ άλλων, κάτι που έχει ευρύτατα σχολιαστεί από τον οικονομικά πιεσμένο γαλλικό λαό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το βασιλικό ζεύγος θα επισκεπτόταν την Γαλλία πριν από εξι μήνες. Όμως τα σχέδια άλλαξαν λόγω των βίαιων ταραχών που συγκλόνιζαν το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις.

Αυτή είναι η 35η επίσκεψη του Καρόλου στη Γαλλία και η πρώτη με την ιδιότητα του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ