Το «βασίλειο» του αρχηγού «Ακάλυπτου», της «Ευτέρπης», του «Σώτου» και του «Γαλανού» ήταν σε μια πόλη με βαρύ όνομα από την αρχαιότητα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ύστερα από κυνηγητό έξι μηνών, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου έβγαλε «λαβράκι»!
Για έξι μήνες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου προσπαθούσαν να βρουν την «κερκόπορτα» για να διεισδύσουν στο εσωτερικό και να περάσουν χειροπέδες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που «αλώνιζαν» σε όλη την Ελλάδα. Αντιμετώπιζαν τους ηλικιωμένους σαν να ήταν οι τελευταίας κατηγορίας υπήκοοι και τους έκλεβαν τα υπάρχοντά τους μπροστά στα μάτια τους.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει τη δράση της σπείρας που, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, κατηγορείται για «44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής καθώς και αποπειρών απάτης και κλοπής σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς». Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας ιδιόκτητης ενεχυροδανειστηρίου όπου κατέληγαν τα κλοπιμαία, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται άλλα έξι άτομα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός που έδινε πληροφορίες στα μέλη της οργάνωσης, ενώ φέρεται να έκανε και τον… μεσάζοντα μεταξύ θυμάτων και δραστών!
Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν το πολυφορεμένο κόλπο των υπαλλήλων της ΔΕΗ που θα έκαναν έλεγχο στα ηλεκτρικά του σπιτιού για τυχόν διαρροή ρεύματος. Μάλιστα είχαν τέτοιο θράσος που έλεγαν ότι «πηγή κινδύνου ήταν οι ασημένιες ταινίες που έχουν επάνω τα χαρτονομίσματα» και ζητούσαν από τους ανυποψίαστους και τρομαγμένους ηλικιωμένους να τα συγκεντρώσουν όλα μαζί». Έτσι, όταν ήθελαν να τα αρπάξουν και να εξαφανιστούν δεν έκαναν ούτε καν τον κόπο να ψάξουν το σπίτι. Αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο «Ακάλυπτος», ενώ η «Ευτέρπη» πήγαινε στα σπίτια των θυμάτων την ώρα που ο σύντροφός της την περίμενε πάντα στο αυτοκίνητο. Σε μία από τις περιπτώσεις όμως τα μέλη της σπείρας ξεπέρασαν κάθε όριο…
Εντόπισαν ένα απομονωμένο σπίτι στο χωριό Κατάφουρκο Αιτωλοακαρνανίας, όπου έμενε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Με την «ιδιότητα» των υπαλλήλων της ΔΕΗ ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στον ηλεκτρικό πίνακα της μονοκατοικίας. Λίγο αργότερα διαπίστωναν ότι «χρειάζονταν κάποια ανταλλακτικά για επισκευές». Γι’ αυτόν τον λόγο έβαλαν στο αυτοκίνητό τους τον ηλικιωμένο για να τον μεταφέρουν σε διπλανό χωριό, περίπου είκοσι λεπτά μακριά, όπου υποτίθεται ότι θα πήγαιναν σε κατάστημα με ηλεκτρικά είδη. Όμως είχαν άλλα σχέδια… Τον παράτησαν «στη μέση του πουθενά» και επέστρεψαν στο χωριό για να αρπάξουν τις οικονομίες του ζευγαριού. Το θράσος τους όμως δεν είχε τελειώσει… Στο σπίτι υπήρχε ακόμα ένα άτομο, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ήταν κατάκοιτο στο κρεβάτι. Τα μέλη της οργάνωσης δεν πτοήθηκαν και ήθελαν να πάρουν ό,τι πολύτιμο υπήρχε. Μάλιστα, όταν η ηλικιωμένη κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, ένας από τους συλληφθέντες δεν δίστασε να την πιάσει από τον λαιμό προκειμένου να την ακινητοποιήσει. Όσο για τον… ηλικιωμένο, περπάτησε περίπου δύο ώρες μέχρι να γυρίσει με τα πόδια στο χωριό του και τότε έμαθε ότι η συμμορία είχε ληστέψει τη γυναίκα του.
Αντίστροφη μέτρηση
Όμως για τους δράστες είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου απέδιδε, σιγά σιγά, καρπούς. Έτσι, αφού κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ξεκίνησαν και οι εκπλήξεις. Η πρώτη αφορούσε έναν συνάδελφο τους από τη Νάουσα, ο οποίος φέρεται «να είχε γνώση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της, ενώ όπως διαπιστώθηκε είχε ενημερώσει δράστες της οργάνωσης ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο».
Αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση μιλώντας για τον κατηγορούμενο συνάδελφό του υποστηρίζει ότι «υπήρχαν πληροφορίες και στοιχεία που έλεγαν ότι υπήρξαν κάποιες φορές που έκανε τον μεσάζοντα μεταξύ θύματος κλοπής και μελών της συμμορίας ώστε να επιστρέψουν μέρος των κλοπιμαίων. Όπως γίνεται κατανοητό, αν δεν υπάρχει ενημέρωση ανωτέρων ώστε να γνωρίζουν τις κινήσεις του και να έχουν δώσει τη σχετική άδεια προκειμένου να συγκεντρώσει, ενδεχομένως, στοιχεία για την παράνομη δράση τους, κάτι τέτοιο είναι παράνομο».
Ο ενεχυροδανειστής
Η δεύτερη έκπληξη των Αρχών ήταν η εμπλοκή ενός ενεχυροδανειστή από την πόλη της Αλεξάνδρειας, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που κατέληγαν τα κλοπιμαία από τις επιδρομές των «μαϊμού» υπαλλήλων της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που έγινε η επιχείρηση και έρευνα των αστυνομικών στο κατάστημά του ανέκυψαν διάφορα εμπόδια. Και όπως είχε πει και στην αρχαιότητα για τον «γόρδιο δεσμό» ο Μέγας Αλέξανδρος «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται». Αυτό έκαναν και οι αστυνομικοί όταν βρήκαν δύο πακτωμένα χρηματοκιβώτια. «Για το πρώτο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ήταν πολύ συνεργάσιμος και μας το άνοιξε αμέσως. Όταν όμως βρήκαμε και ένα δεύτερο, μικρότερο σε μέγεθος, δεν ήθελε να το ανοίξει επ’ ουδενί. Χρειάστηκε να καλέσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με ειδικό τροχό για να καταφέρουμε να κόψουμε την πόρτα και να δούμε το περιεχόμενό του».
Οι οκτώ συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής, απολογήθηκαν στον ανακριτή Αγρινίου και όλοι πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.