Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Πολύ πιο φονικός από τον κορωνοϊό ο (ιός) RSV

Νομίζουμε ότι τα ζήσαμε όλα με την πανδημία, αλλά δεν είναι έτσι σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις. Πολύ πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι για τους ανθρώπους με εύθραυστη υγεία λόγω προχωρημένης ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός με το ακρωνύμιο RSV.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άτομα άνω των 60 αλλά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού


Ο ιός RSV δεν είναι ένα καινούργιο παθογόνο που ξαφνικά εμφανίστηκε και μας απειλεί. Είναι γνωστός στους επιστήμονες λίγο πριν από το 1960 και, παρότι η λοίμωξη που προκαλεί αρχικά ονομάστηκε «νόσος των βρεφών», είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άτομα άνω των 60 ετών, για τα οποία προορίζεται και το νέο εμβόλιο που πρόκειται να ενισχύσει τη «φαρέτρα». Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο ιός RSV έχει υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα, αν νοσεί ένας άνθρωπος, το μεταδίδει σε άλλους τρεις ανθρώπους, αλλά και μεγάλη χρονική περίοδο που το άτομο καθίσταται μεταδοτικό, διπλάσια σε σύγκριση με τον κορωνοϊό.

Πολυοργανική ανεπάρκεια

Επίσης, αν κολλήσουμε μία φορά, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακολλήσουμε. Αντίθετα μπορεί να κολλήσουμε πολλές φορές ακόμα. Στις ΗΠΑ ο ιός RSV προκαλεί 177.000 νοσηλείες κατ’ έτος και 14.000 θανάτους, με την πλειονότητα των θανάτων να αφορά ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητα! Η λοίμωξη με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό επιδεινώνει πολύ τις υπάρχουσες ανεπάρκειες και προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία καθίσταται μοιραία για τον ασθενή, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

Οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται με λοίμωξη του ιού RSV παρουσιάζουν 10% θνητότητα και ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 30% αν ο ασθενής έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (γνωστή και ως ΧΑΠ). Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης: «Η λοίμωξη COVID-19 και η γρίπη έχουν πιο εύκολη διαδρομή στους ανθρώπους με εύθραυστη υγεία και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τα αντι-ιικά φάρμακα στη ‘‘φαρέτρα’’ μας, που μας έχουν διευκολύνει πολύ». Παρότι ο ιός RSV είναι τόσο επικίνδυνος, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε προφυλακτικό εμβόλιο γι’ αυτόν. Τα ερευνητικά εργαστήρια της GSK χρειάστηκαν 30 χρόνια για να αναπτύξουν το νέο εμβόλιο, που στη χώρα μας αναμένεται να αφιχθεί στις αρχές του 2024.

Τα εμβόλια έναντι της τριδυμίας

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία του κορωνοϊού, του ιού της γρίπης και του ιού RSV ονομάζεται τριδυμία και επιβάλλει οι άνθρωποι με εύθραυστη υγεία να κάνουν εγκαίρως και με τη σωστή σειρά τα απαιτούμενα εμβόλια. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους γίνεται άπαξ με το νέο εμβόλιο που έχει κυκλοφορήσει και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Επίσης, και ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή. Στη δεδομένη συγκυρία, προτεραιότητα έχει το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού, που πρέπει να γίνει μόλις κυκλοφορήσει (έως τα τέλη Οκτωβρίου). Αντίστοιχα, το τελευταίο 15νθήμερο του Νοεμβρίου πρέπει να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε η προστασία να διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο, καθώς τότε κορυφώνεται το κύμα της εποχικής γρίπης. Από το νέο έτος και μετά θα έχουμε στο οπλοστάσιό μας και το νέο εμβόλιο έναντι του ιού RSV, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

Γιατί όμως δίνεται τόση έμφαση στα εμβόλια των ενηλίκων; Γιατί ο πλανήτης γερνά και η νέα τάση στην Ιατρική είναι η προστασία των ευάλωτων. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 2050, 2,1 δισ. άνθρωποι θα είναι άνω 60 ετών και ακόμα πιο γέρικο πληθυσμό θα έχει η Γηραιά Ήπειρος, όπου μέχρι το 2025 ο ένας στους δύο Ευρωπαίους θα είναι 50 ετών και άνω. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πιο ανταποδοτική στρατηγική υγείας για την προστασία της κοινωνίας και ειδικά των ευάλωτων είναι ο εμβολιασμός, μέσω του οποίου έχουμε αποφυγή 3 εκατ. θανάτων ετησίως. Επιπλέον για κάθε ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό επιστρέφουν στο Σύστημα Υγείας από 4 έως 52 ευρώ, δηλαδή ο εμβολιασμός από όλες τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία έχει την υψηλότερη ανταποδοτικότητα. Στην Ελλάδα είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών και των νηπίων, με εμβολιαστική κάλυψη 90%, ενώ στους ενήλικες έχουμε «συμβιβαστεί» με μέτρια επίδοση. Συνεπώς η εμβολιαστική κάλυψη κινείται με δύο ταχύτητες παρουσιάζοντας υστέρηση στους ηλικιωμένους, παρότι είμαστε από τους γηραιότερους λαούς στην Ευρώπη. Ας δούμε τώρα τι γίνεται με την ένταξη των νέων εμβολίων στη «φαρέτρα». Στις χώρες της ΕΕ η χρονική διάρκεια κατά την οποία αποζημιώνεται ένα εμβόλιο κυμαίνεται από 2 έως 6 έτη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί τα εμβόλια αποζημιώνονται κατά μέσο όρο στα 2 χρόνια. Εκεί που υστερούμε είναι στον χρόνο έκδοσης των συστάσεων ώστε να συμπεριληφθεί το εμβόλιο στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού, που μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και ένα 6μηνο, με συνέπεια το εμβόλιο να μην μπορεί να συνταγογραφηθεί.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπιφτέκι κοτόπουλο από τα σούπερ μάρκετ λόγω σαλμονέλας

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα – Απαραίτητο το εμβόλιο στους άνω των 60

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ