Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Γ. Οικονόμου: Εντατικοί έλεγχοι και εκτενείς παρεμβάσεις στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και της νεανικής βίας

«Δεν έχουμε πληροφορίες για πυρήνες της Χαμάς, ούτε κάποιες ενδείξεις που να μας προκαλούν πανικό» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», σχετικά με το ενδεχόμενο της παρουσίας στελεχών της οργάνωσης στην Ελλάδα. «Είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση, το καταλαβαίνει ο καθένας. Είναι απολύτως λογικό κάποιος να κάνει συνειρμούς με αυτά που βλέπει, με αυτά που έγιναν στις Βρυξέλλες, τη Γαλλία, το Πεκίνο, με την εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν» ανέφερε ο υπουργός. «Παρ’ όλ’ αυτά, τα πληροφοριακά μας δίκτυα είναι αναπτυγμένα, η επιτήρησή μας σε συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα σημεία αναπτυγμένη κι αυτή – και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση – έχουμε το νου μας. Αυτό όμως απέχει από το να είμαστε σε μία φάση πανικού».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όμως, όπως είπε «ταυτόχρονα βάλαμε και την ανθρωπιστική διάσταση των αμάχων και των ανθρώπων που δεν πρέπει να την πληρώσουν, χωρίς να φταίνε, στο μέτωπο του πολέμου».

Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα στην Κω και στη Λέρο που υπάρχουν κοινότητες Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων στις δομές. Ειδικότερα, τόνισε ότι έχουν σταλεί διμοιρίες της αστυνομίας, των ΜΑΤ, γιατί «… εκεί χρειαζόμασταν ενίσχυση, στα άλλα νησιά και με τους συνοριοφύλακες που έχουμε και με τις δυνάμεις μας είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, άμεσα και έγκαιρα να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό εκδηλωθεί».

«Επαναλαμβάνω και πάλι, έχουμε το νου μας, έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά, έχουμε εντατικοποιήσει τη φύλαξη εκεί που πρέπει, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με ξένες υπηρεσίες. H χώρα μας έχει παραδοσιακή καθαρή στάση. Xωρίς πανικό, παρακολουθούμε τα δεδομένα και ευχόμαστε το ταχύτερο δυνατό να τερματιστεί η κρίση, που είναι τεράστια στην ευρύτερη περιφέρειά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την τροχαία στα ζητήματα οδικής ασφάλειας. «Έχουμε ξεκινήσει μία διαρκή, και θα έλεγα και άνιση μάχη, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εστίες της καθημερινότητας που μας αφορούν όλους. Επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας: οι καθυστερήσεις, ο χρόνος που χάνουμε στο αυτοκίνητο, τα ατυχήματα που προξενούνται» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Όπως σημείωσε, έχει αυξηθεί η παρουσία της τροχαίας στους δρόμους και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός «η τροχαία διευθετεί, επιτηρεί, τιμωρεί τις επιθετικές οδηγικές συμπεριφορές. Δυστυχώς όμως, η τροχαία δεν μπορεί να κάνει διαπλάτυνση, ούτε μπορεί να φροντίσει να μη μένουν αυτοκίνητα από βλάβη, ούτε μπορεί να χτίσει καινούργιους δρόμους».

Τέλος ο κ. Οικονόμου ανέλυσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. «Τρία πράγματα: Εντατικοποίηση της εμφανούς αστυνόμευσης. Όπου αυτό έχει γίνει, σε εστίες δηλαδή που είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν προβλήματα, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα, το καλοκαίρι και αργότερα, η αστυνομία με τη στοχευμένη της παρουσία, κατάφερε και αντιμετώπισε, το αναχαίτισε».

Ο δεύτερος άξονας σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, είναι η έναρξη σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας διαβούλευσης και ενημέρωσης, στα τοπικά αστυνομικά τμήματα, με τα αντίστοιχα σχολεία και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

«Γιατί η αστυνομία καλείται να διαχειριστεί το τελευταίο κομμάτι, την έκφανση αυτού του φαινομένου. Εδώ καλούμαστε να διαχειριστούμε την αποτυχία μας ως κοινωνία, ως εκπαίδευση, ως οικογένεια. Αν κάποιος απομονώσει τα περιστατικά, θα εκπλαγεί με το πόσο χαμηλά έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας ανθρώπων που συμπλέκονται, με το τι έχουν πάνω τους, με τη φύση και την αγριότητα των περιστατικών, με τον τόπο που γίνονται, στα προαύλια, έξω από τα σχολεία, συμμαθητές που είναι στο ίδιο το θρανίο. Μιλάμε για πράγματα τα οποία δεν είναι το θέμα να πεις πώς θα τα αντιμετωπίσω αστυνομικά, είναι συνολικότερης κοινωνικής αντιμετώπισης» κατέληξε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Μάντζος: «Το αν είναι κανείς προοδευτικός πρέπει να επαληθεύεται καθημερινά από πρακτικές και πολιτικές επιλογές»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία διαφορετική και «εκτός προγράμματος» συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ