Ο προϋπολογισμός του 2024 «παρουσιάζει μία αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται», ανέφερε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ κατά την εισήγησή του για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Στη εισήγηση του ο κ. Βορύλλας ανέφερε τα κάτωθι:
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση κινείται στη γνωστή πεπατημένη των προηγούμενων «ψυχρών» καταγραφών αριθμών, προσαρμοσμένων έτσι ώστε να μην περιγράφουν την αλήθεια για την Οικονομία. Είναι άλλος ένας προϋπολογισμός άτολμος, χωρίς καινοτόμες προτάσεις, χωρίς λύσεις για το κράτος και τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν έχει τρόπους να αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας, όπως είναι ο πληθωρισμός, η αισχροκέρδεια, το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό δάνειο, τα κόκκινα δάνεια, το ξεπούλημά της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να ανατάξει την παραγωγή, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ελληνικών οικογενειών, να αντιμετωπίσει το ζωτικής σημασίας ζήτημα της υπογεννητικότητας.
Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αυτοπεριορίζεται στα γνωστά, επί της ουσίας στην εναπόθεση κάθε ελπίδας για την Οικονομία στον τουρισμό, παραβλέποντας τις δυνατότητες της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής, της δημιουργίας εσόδων από νέες πηγές. Αντιθέτως παρουσιάζει μία αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται από τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας και της εθνικής οικονομίας, ποντάροντας ουσιαστικά σε αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες, χωρίς να προβλέπει οφέλη από την εσωτερική καθημερινή οικονομία. Κι εκεί, δυστυχώς, έχει δίκιο, αφού για την πρόσφατη καταστροφή της Θεσσαλίας, της καρδιάς της ελληνικής παραγωγής, δεν προβλέφθηκαν ουσιαστικά μέτρα, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ήταν ανεπαρκείς καθώς δεν έχουν κοστολογηθεί ακόμα οι καταστροφές στις υποδομές, οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και το ύψος της συνολικής αποκατάστασης. Όπως ανεπαρκείς είναι και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος του ελληνικού νοικοκυριού, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του.
Η Νίκη έρχεται να προτείνει μια σειρά δράσεων άμεσα εφαρμόσιμων, πρωτότυπων και με δυνατότητα θετικής αποτύπωσης τους στις επόμενες δεκαετίες. Καταρχάς ουσιαστική στήριξη στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει ο πρωτογενής τομέας για την Ελλάδα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Διαχείριση Δασών και εξόρυξη μεταλλευμάτων) να γίνει στρατηγικής σημασίας. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” δεν αναφέρονται χρηματοδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα.
Με χρηματοδότηση νέων συνεταιρισμών, οι οποίοι θα δημιουργηθούν με σύγχρονο πλαίσιο. Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης των πρόσθετων φορολογικών βαρών, όπως είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος καυσίμων. Με επενδύσεις στο κομμάτι των υδάτινων πόρων, με κίνητρα στους άνεργους να ασχοληθούν με τη γη μας, με την οποία ασχολούνται πλέον μόνον οι αλλοδαποί, απολαμβάνοντας και υψηλά μεροκάματα ελάχιστο μέρος των οποίων μένει στη χώρα αφού το μεγαλύτερο μέρος τους «δραπετεύει» σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Και αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός νέου μέτρου: Τη φορολόγηση των εμβασμάτων μεταναστών με προορισμό τις εκτός Ε.Ε. χώρες τους. Πάνω από ένα δις. τα εμβάσματα που στέλνουν σε χώρες εκτός της ΕΕ οι μετανάστες. Μια φορολόγηση τους στην πηγή θα μπορούσε να αποφέρει 200 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά. Παραπλήσιο μέτρο η αναπροσαρμογή του προγράμματος της Golden Visa με αύξηση του ορίου στο ένα εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ακίνητα, ή στα δυο εκατ. ευρώ μέσω επενδύσεων στα κρατικά ομόλογα.
Για τη ναυτιλία, στην οποία η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία, προτείνουμε ειδικό φορολογικό καθεστώς για το τμήμα των επενδύσεων που θα γίνουν από Ναυτιλιακές Εταιρείες σε ελληνικά ναυπηγεία στα διεθνή πρότυπα, αλλά και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ.
Τέλος, αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της υπογεννητικότητας, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για το έθνος μας που η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα της. Εμείς ως σύγχρονο δημοκρατικό και πατριωτικό κόμμα, που βλέπουμε μπροστά μας τη συρρίκνωση της Ελλάδας και του ελληνισμού, προτείνουμε την καταβολή πέντε χιλιάδων ευρώ για κάθε ελληνόπουλο που γεννιέται. Είναι ένα κίνητρο ουσιαστικό για νέους γονείς, να μεγαλώσει η οικογένεια τους με δημόσια στήριξη, να φανεί επιτέλους το κράτος δίπλα τους τη στιγμή που το έχουν πραγματικά ανάγκη, την ώρα που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί και ελπίδα στη χώρα μας.
Ανδρέας Βορύλλας βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάμερες: Συνάντηση του Γιάννη Οικονόμου με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Στο Κάϊρο το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη»