Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Άγρια νιάτα: Στήνουν ενέδρες για την… προστασία των παιδιών

«Είχαμε μια παρεξήγηση στο σχολείο με έναν συμμαθητή μου, ο οποίος χωρίς λόγο ξεκίνησε να με βρίζει και με προκαλούσε. Για τις επόμενες μέρες υπήρχε έντονο κλίμα ανάμεσά μας, από μεριάς του κυρίως. Με απειλούσε είτε με μηνύματα είτε με κλήσεις. Εγώ απέφευγα να απαντήσω και γενικά να τον συναντήσω από κοντά, τρεις μέρες δεν είχα πάει στην πλατεία…».

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Ξεκαθάρισμα υποθέσεων με παρέμβαση γονέων στα νότια προάστια ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα και να μειώσουν την πίεση προς τους ανηλίκους


Αυτή είναι η αρχή της περιγραφής ενός ανήλικου μαθητή που πριν από λίγες μέρες έπεσε θύμα επίθεσης από συνομηλίκους του σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων. Κάποια στιγμή έδωσε ένα ραντεβού με τον συμμαθητή του «για να λύσουμε την παρεξήγηση», όπως και έγινε. Όμως η κατάσταση που αντίκρισε θύμιζε άγριες συμμορίες που πριν από μερικά χρόνια βλέπαμε μόνο σε αμερικανικές ταινίες στον κινηματογράφο. «Μετά από λίγο με πλησίασε και με προκάλεσε να βρεθούμε πίσω από το περίπτερο της πλατείας, ενώ ταυτόχρονα με έβριζε. Επέμεινα να του λέω ότι ήρθα να μιλήσουμε και όχι να τσακωθούμε και ότι δεν θα πήγαινα στο σημείο όπου ήθελε. Τότε ο συμμαθητής μου έφυγε και επέστρεψε μετά από πέντε λεπτά μαζί με δεκαπέντε περίπου άτομα, οι οποίοι άρχισαν να μας βρίζουν, να μας φτύνουν και να μας χτυπάνε… Τα άτομα αυτά με χτύπησαν στο κεφάλι, στο πόδι και στον λαιμό με γροθιές και με κλωτσιές», καταλήγει ο ανήλικος στην περιγραφή του που παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Για όλα αυτά ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος ήταν παρών, αλλά σε απόσταση, στην πλατεία όπου έγινε η συνάντηση. «Επειδή ο γιος μου είχε φτάσει σε σημείο να μη βγαίνει από το σπίτι λόγω του συγκεκριμένου ατόμου, πήγα και εγώ διακριτικά στην πλατεία για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση και περίμενα μαζί με έναν άλλο γονέα. Τότε είδαμε ότι είχαν έρθει νεαρά άτομα που φορούσαν κουκούλες και μάσκες τύπου full face και κινούνταν απειλητικά προς το παιδί μου και την παρέα του και τους προέτρεπαν να πάνε σε ένα πιο απόμερο μέρος. Εγώ είχα συμβουλέψει το παιδί μου να μην προκαλέσουν και ό,τι και να γίνει να μην απομακρυνθούν από το σημείο για να μπορώ να τους βλέπω. Όταν κατάλαβα ότι η κατάσταση θα ξέφευγε, με δική μου παρέμβαση καταφέραμε να απομακρύνουμε τα άτομα με τις κουκούλες. Ωστόσο, πριν εξελιχθούν άσχημα τα πράγματα κάλεσα την Αστυνομία».

Τελικά ένας ανήλικος δράστης προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οι υπόλοιποι τρεις εμπλεκόμενοι «προέκυψαν από την έρευνα που έκανε η υπηρεσία μας την επόμενη ημέρα. Αναζητήθηκαν στα σπίτια και στα σχολεία τους με απόλυτη διακριτικότητα και οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Ανηλίκων», λέει αξιωματικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση των ανηλίκων.
Είναι μία από τις δεκάδες περιπτώσεις που οι Αρχές κλήθηκαν να διαλευκάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε κάποια περιοχή της Αττικής. Καθημερινά το αστυνομικό δελτίο καταγράφει επεισόδια μεταξύ ανηλίκων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου, με την παραβατικότητα στις μικρές ηλικίες να έχει καταργήσει οποιανδήποτε διαχωρισμό είτε γεωγραφικό, είτε ηλικιακό, είτε φύλου.

ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 45 ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!

Την ανησυχητική εικόνα κατέγραψαν και τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αττική και σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, «τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ συνολικά σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις». Βλέποντας τα είδη των αδικημάτων με τα οποία κατηγορήθηκαν ανήλικοι, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση με των ενήλικων ατόμων και αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Ειδικότερα, «από τα στοιχεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν:
• 86 για πρόκληση σωματικών βλαβών,
• 17 για βιασμό ή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων,
• 242 για παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας,
• 28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων,
• 75 για εξαρτησιογόνες ουσίες,
• 292 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες),
• 2 για αρπαγή ανηλίκων,
• 7 για εγκληματική οργάνωση, 8 για απείθεια και 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων,
• 9 για πλαστογραφία, 4 για εμπρησμό, και
• 16 για απειλή.

Στην Αττική έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις, και συγκεκριμένα:
• 33 για πρόκληση σωματικών βλαβών,
• 10 για βιασμό ή γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων,
• 12 για παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας,
• 13 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων,
• 19 για εξαρτησιογόνες ουσίες,
• 147 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες).

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννη Οικονόμου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι «η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι φαινόμενο όχι αμιγώς αστυνομικό, αλλά ευρύτερα κοινωνικό. Απασχολεί πολλές χώρες της Ευρώπης και παρουσιάζει αυξητική τάση, η οποία οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς παράγοντες». Γι’ αυτόν τον λόγο «στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας κινούνται οι ακόλουθοι άξονες που συμφωνήθηκαν:

– Καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.
– Εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.-, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.
– Εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές αστυνομικά τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και δήμο με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Το ζήτημα δεν είναι αμιγώς επιχειρησιακό -αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε-, αλλά προηγούνται άλλοι παράγοντες».

Δεν είναι μόνο θέμα Αστυνομίας

Ωστόσο, πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι ενώ κανείς δεν αμφισβήτησε τις καλές προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην εφαρμογή τους τα μέτρα έχουν πολλά προβλήματα. Η «εντονότερη και πιο εμφανής αστυνόμευση» προσκρούει πάνω στην έλλειψη προσωπικού που όλοι στη λεωφόρο Κατεχάκη γνωρίζουν και ομολογούν, αλλά κάνουν σαν να μην υπάρχει. Επίσης, η «εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές αστυνομικά τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική», θα γίνει άραγε από ποιους αξιωματικούς; «Τις περισσότερες φορές όταν υπάρχει περιστατικό με ανηλίκους, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, την υπόθεση αναλαμβάνει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων όπου υπάρχουν ψυχολόγοι και το προσωπικό είναι έμπειρο όσον αφορά την προσέγγιση των παιδιών.

Σε ένα αστυνομικό τμήμα ποιος θα κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε μεγαλύτερο κακό από καλό;», αναρωτιόταν με έκδηλη ανησυχία αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει τα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαλκιδική: Συνελήφθη ο 55χρονος που πυροβόλησε την πρώην σύντροφό του

82χρονος πνίγηκε με «ζωντανό χταπόδι» – Η δημοφιλής λιχουδιά που κρύβει κινδύνους



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ