Θέμα: Την κατάργηση του αναχρονιστικού και άδικου μέτρου του claw back ζήτησαν ομόφωνα, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην ημερίδα του ΙΣΑ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Γ. Πατούλης: «Θέλουμε να μείνουν οι γιατροί στην Ελλάδα και να μπορούν να ζήσουν»
Στην ανάγκη κατάργησης του claw back, ενός αναχρονιστικού και άδικου μέτρου που απειλεί την επιβίωση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία, κατέληξαν ομόφωνα, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τομέα Υγείας και Οικονομικών των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κυρία Θ. Καρποδίνη, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ και γιατροί που είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και να διατυπώσουν τις απόψεις τους, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Οι εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και το Προεδρείο του συντονιστικού Οργάνου των Φορέων ΠΦΥ που πήραν το λόγο, συμφώνησαν ότι το μέτρο είναι άδικο και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Οι δυσβάσταχτοι και σωρευτικοί καταλογισμοί του clawback είναι τόσο μεγάλοι, που απειλούν την επιβίωση των Φορέων και δεν επιτρέπουν καν τη συνταξιοδότηση των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών. Ο φόβος της μεταθανάτιας μεταβίβασης των καταλογισμών στους κληρονόμους τους, στοιχειώνει τους επιστήμονες της χώρας. Επιμένουμε να διεκδικούμε την κατάργηση του άδικου και αναχρονιστικού claw back και τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θέλουμε να μείνουν οι γιατροί στην Ελλάδα και να μπορούν να ζήσουν.»
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων ΠΦΥ και Α΄Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, παρουσίασε τις προτάσεις που ομόφωνα ψήφισε το Συντονιστικό Όργανο.
Ειδικότερα :
- Άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023 και 2024 κατά 100 εκατ. Ευρώ τουλάχιστον κάθε έτος.
- Θεσμοθέτηση plafon στο claw back το πολύ σε μονοψήφιο νούμερο κάτω του 5% με στόχο την κατάργηση του, μέσω εφαρμογής μέτρων.
- Συστηματική εφαρμογή και επέκταση των κανόνων συνταγογράφησης
- Κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών του claw back που μας φορτώθηκε τουλάχιστον κατά 50%.
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκαναν οι κ.κ. Φαίη Ευθυμιοπούλου Εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Μιχάλης Καμίτσης, Τομεάρχης Οικονομικών ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / Βουλευτής Αχαϊας, Γεώργιος Μπουλμπασάκος Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αθανάσιος Ελευθεράκης Τομεάρχης Υγείας της Ελληνικής Λύσης, Νίκος Παπαδόπουλος Τομεάρχης Υγείας ΝΙΚΗΣ – Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης.
Επίσης παρεμβάσεις έκαναν τα μέλη του Προεδρείου του Συντονιστικού Οργάνου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Ι. Καραμηνάς, ο Πρόεδρος της ΠΑΝΙΔΙ Δ. Φασίτσας, η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Α. Μαστοράκου κ.α.