Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Νίκου Βασιλειάδη: Ο βαθιά ριζωμένος αντισημιτισμός στη Γηραιά Ήπειρο

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, φόρεσε τη Δευτέρα ένα κίτρινο αστέρι, το σύμβολο που αναγκάστηκαν να φορούν οι Εβραίοι στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος – σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην καταδικάζει τη Χαμάς για την τρομοκρατική της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα Χ δείχνουν δεκάδες σπίτια σε νότιο προάστιο του Παρισιού να έχουν ζωγραφισμένο με σπρέι απ’ έξω το Αστέρι του Δαβίδ, την ώρα που ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, κτίρια που συνδέονται με αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, όπως τράπεζες, έχουν βανδαλιστεί.
Ανάλογα περιστατικά καταγράφονται και στο Βερολίνο, ξυπνώντας ανατριχιαστικές μνήμες του παρελθόντος της Γερμανίας, αλλά και στην ιστορική συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης άγνωστοι βάφουν με μαύρη μπογιά τις πέτρες μνήμης, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα δύο θυμάτων των ναζί, των Μικέλε Έτσιο Σπιτσικίνο και Αουρέλιο Σπανιολέτο, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Στόχος βανδαλισμού έγινε και το εβραϊκό τμήμα του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης, όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά και ψέκασαν σβάστικες στους εξωτερικούς τοίχους.

«Μαρκάρισμα»

Το κίτρινο αστέρι, το ίδιο «μαρκάρισμα» με το ίδιο ακριβώς σήμα που οι ναζί υποχρέωναν τα θύματά τους να φορούν στις παραμονές του Ολοκαυτώματος, ένα σήμα που δεν χρησιμεύει μόνο για να στιγματίσεις και να ταπεινώσεις τους Εβραίους, αλλά και για να τους διαχωρίσεις, να τους εξολοθρεύσεις για το «αδίκημά» τους, υπενθυμίζει στον κόσμο το κορυφαίο έγκλημα των ναζιστών, που αποτελεί τον ιδεότυπο του ρατσισμού.

Ο αντισημιτισμός, ένας βαθιά ριζωμένος ρατσισμός στην ευρωπαϊκή κοινωνία, τώρα έρχεται στην επιφάνεια ξανά, καθώς ξετυλίγεται η κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε σε αυτή την άνευ προηγουμένου αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων.

Πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Σύνδεσμο Εναντίον της Δυσφήμησης (ADL), που εδρεύει στις ΗΠΑ, αποκάλυψαν αύξηση 300% του αντισημιτισμού στην Αυστρία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι 218 εγκλήματα αντισημιτικού μίσους αναφέρθηκαν από την 1η έως τις 18 Οκτωβρίου, 13 φορές περισσότερα απ’ όσα είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη Γερμανία, η οργάνωση παρακολούθησης του αντισημιτισμού, RIAS, ανέφερε αύξηση 240% στα αντισημιτικά περιστατικά από τις 7 Οκτωβρίου – μια ποσόστωση που προειδοποιεί ότι η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει στις πιο φρικτές στιγμές της.

Μεταξύ των έξι χωρών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση στη Δυτική Ευρώπη, η Ισπανία είναι η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο αντισημιτικών συμπεριφορών -με το 26% του πληθυσμού να έχει εκτεταμένες αντισημιτικές πεποιθήσεις-, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (24%), τη Γαλλία (17%), τη Γερμανία (12%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (10%).

Στην Ελλάδα το 24% των πολιτών θεωρούν ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στη χώρα. Την ίδια ώρα, το 13% εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα, το 17% ότι έχει μειωθεί, ενώ το 52% ότι έχει παραμείνει ίδιος.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει έναν αυξανόμενο αριθμό Εβραίων, ειδικά νεότερων σε ηλικία, που δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σοβαρά να φύγουν από την Ευρώπη ως συνέπεια των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Πολλοί από αυτούς θεωρούν τον αντισημιτισμό «υπαρξιακή κρίση» για τη γενιά τους.
Όμως δεν είναι κάτι που ξεκίνησε χθες. Η άνοδος της αντισημιτικής βίας σε όλη την Ευρώπη ξεκίνησε το 2000, με τη δεύτερη ιντιφάντα.

Πριν από αυτό το γεγονός, οι αντισημιτικές πράξεις ήταν σταθερές. Ο αντίκτυπος από τη σύγκρουση Ισραηλινών – Παλαιστινίων ήταν σοβαρός. Στην κορύφωσή της υπήρξαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις και απειλές που καταγράφηκαν στη Γαλλία, μετά τις επιχειρήσεις «Αμυντική Ασπίδα» και «Cast Lead». Αλλά, στην ουσία, το 2017 κορυφώθηκε λόγω της ανόδου της ριζοσπαστικής, λαϊκιστικής Δεξιάς, της άκρας Δεξιάς. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν τα κοινωνικά δίκτυα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και πυροδότησαν αυτή τη σύγκρουση, που δεν περιελάμβανε πλέον μόνο αντισημιτικές δράσεις. Στόχευσε επίσης σε ομοφυλόφιλους, Ρομά, αλλά και μουσουλμάνες που φορούσαν μαντίλες. Ένα πλαίσιο που δημιουργούσε και συνεχίζει να δημιουργεί βία.

Ο αντισημιτισμός έχει πολλά επίπεδα. Τροφοδοτείται από τους ακροδεξιούς αντισημίτες που κάνουν πορείες με τις γνωστές στρατιωτικές μπότες. Τροφοδοτείται και από τον αριστερό αντισημιτισμό που ξεκινά κάνοντας κριτική στο Ισραήλ και μετατρέπεται από αντισιωνισμό σε αντισημιτισμό.
Οι Εβραίοι ανησυχούν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν. Ποιοι είναι οι λόγοι για την άνοδο του αντισημιτισμού; Φταίνε οι νεοφερμένοι μουσουλμάνοι μετανάστες, με την Ιντιφάντα να μεταφέρεται σε ευρωπαϊκό έδαφος; Οι ακροδεξιές ομάδες; Μήπως η Ευρώπη είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ